Bright Day

Heden en toekomst van Smart Home tijdens Bright Day

4 november 2017 23:55

Steeds meer apparaten in huis worden slimmer. Tijdens Bright Day zie je wat er nu allemaal kan, en kijken we vooruit.

Koop hier je Bright Day-kaarten

Niet alleen worden gadgets steeds slimmer, het zijn er ook steeds meer, en ze worden steeds betaalbaarder. Het kan zelfs zomaar zo zijn dat een nieuw apparaat een slimme functie bevat, waar je zelf niet eens van weet.

Het grootste probleem bij slimme apparaten is dat één allesomvattend platform ontbreekt. Sommige gadgets werken goed met Apple HomeKit, andere met Nest of Alexa, sommigen met allebei en anderen weer helemaal niet. Tijdens ons bijna uitverkochte tech-fest Bright Day (op 18 en 19 november in Utrecht) laten we in een speciale hoek van het Gadget Lab zien hoe je een smart home slim aanpakt.

Zo kleedt Samsung op Bright Day het Smart Home-paviljoen aan en heeft daarbij een primeur. Het bedrijf neemt zijn nog niet eerder in Nederland vertoonde SmartThings Hub mee. Dat apparaat vormt een spil in de moderne smart home, en kan met bijna 170 verschillende slimme producten van zo’n 40 merken overweg. De Hub is pas in 2018 verkrijgbaar in Nederland, maar tijdens Bright Day krijg je een exclusieve sneak peek.

Miniatuurvoorbeeld

Samsung richt zich op drie belangrijke ruimtes in de smart home: de woonkamer, de keuken en de slaapkamer. De ruimtes zijn voorzien van allerlei Samsung-producten met smart home-mogelijkheden: zijn nieuwste QLED-tv’s, robotstofzuiger POWERbot, wasmachine Quick Drive en de DeX-opstelling die van een Galaxy-smartphone een desktop-pc maakt. Allemaal aan elkaar gekoppeld via de SmartThings Hub.

Koppelingen met Triggi en Homey

Ook in het Smart Home-paviljoen: het Nederlandse Triggi, de dienst die apparaten van verschillende merken en met verschillende platformen aan elkaar kan koppelen. Dat werkt met als-dan-recepten: als er niemand thuis is, dan gaan de lichten uit, de thermostaat lager en het alarm aan. Triggi werkt samen met merken als Philips Hue, Netatmo en Nest, maar ook met Nederlandse systemen als KlikAanKlikUit en Eneco Toon.

Dat maakt de dienst zeker voor Nederlanders erg interessant, en op Bright Day wordt verteld hoe je met Triggi jouw smart home naar je hand kunt zetten.

Nog een Nederlandse oplossing voor de smart home: Homey. Het ronde apparaatje vormt de spil van je smart home, en koppelt alle apparaten met elkaar. Ook bij Homey kun je zo verschillende dingen tegelijkertijd laten gebeuren. Kom je bijvoorbeeld thuis, dan gaat het licht aan, de gordijnen dicht, de thermostaat omhoog en de tv aan. Homey ondersteunt een breed aantal producten, van slimme deurbellen en sloten tot sensoren voor licht, geluid en vocht, slimme keukenapparaten, lampen, gordijnen en audio en tv. Op Bright Day presenteert Homey zichzelf in het Smart Home-paviljoen.

Deurslot en robotstofzuiger

Over slimme deursloten gesproken: Nuki is er ook tijdens Bright Day. Dat slimme slot is dubbel slim. Ten eerste zorgt het slot ervoor dat je deur automatisch op slot gaat als er niemand thuis is, en weer van het slot als je je deur nadert. Maar minstens zo slim: Nuki past makkelijk op bestaande sloten en kan zonder schroeven of boren worden gemonteerd. Erwin was er eerder dit jaar al erg over te spreken, tijdens Bright Day probeer je Nuki zelf.

En om dat slimme huis schoon te houden, gebruik je natuurlijk een slimme stofzuiger. Tijdens Bright Day kun je de robotstofzuiger van Neato bekijken. Die werkt met lasers en brengt zo je huis heel nauwkeurig in kaart. Waar andere robotstofzuigers door te botsen op de tast hun weg vinden, laat Neato zelfs zien waar in huis hij precies is geweest. Uiteraard kan je de stofzuiger met een gekoppelde app vanaf een afstand starten, of Neato koppelen met een smart home-dienst zodat hij automatisch begint als je niet thuis bent.

Paviljoen

Tijdens Bright Day hebben we ook enkele paviljoens: kleinere, laagdrempelige podia waar je korte spreekprogramma’s van zo’n 15 tot 20 minuten kunt bijwonen. Het Smart Home-paviljoen bevindt zich in het Gadget Lab, met ruimte voor zo’n 125 mensen. Triggi, Homey en Samsung vertellen je in het paviljoen hoe je je huis slimmer kan maken.

Bijna uitverkocht

Bright Day 2017 is bijna uitverkocht. Er zijn alleen nog tickets voor Flight 1, op zaterdag 18 november van 9:00 tot 13:00 uur.

Bestel hier je Bright Day-tickets

Houd Bright.nl in de gaten voor meer updates. Praktische informatie vind je op de Bright Day-site.

En laat ons via Facebook weten dat je komt, vinden we leuk.