Bright Day

Robots gaan vechten en voetballen op Bright Day

9 oktober 2017 12:12

Zonder robots is Bright Day eigenlijk niet compleet en dus hebben we dit jaar vechtende en voetballende bots.

Bestel hier je Bright Day-tickets

We hebben er graag wat robots bij en tijdens Bright Day 2017 (op 18 en 19 november in Utrecht) is het dubbel raak. Ten eerste is Dutch Robot Games van de partij, met vechtrobots zoals je misschien kent van tv-programma’s als Robot Wars.

Robotgevechten

Dutch Robot Games geeft demonstraties van 35 tot 40 minuten. Er zullen robots uit drie gewichtsklassen aanwezig zijn: Heavyweight (100 kg), Featherweight (13,6 kg) en Raptorweigth (6 kg). De Heavyweights zijn de forse robots die je kent van tv, maar ook de kleinere modellen kunnen steeds meer en zijn bovendien razendsnel.

De wedstrijden zijn vriendschappelijk, maar het is toch goed mogelijk dat er robots beschadigen en in de volgende ronde niet meer mee kunnen doen. We zijn niet vies van het betere robotgeweld, maar houd er rekening mee dat een sessie later op de dag mogelijk wat korter duurt wegens gesneuvelde robots. Per Bright Day-flight, het dagdeel waar je een ticket voor koopt, zijn er drie demo’s.

Robotvoetbal

De robotvoetballers van de TU Eindhoven speelden tijdens voorgaande Bright Days al de sterren van de hemel en dat is dit jaar niet anders. Het robotvoetbalteam Tech United verdedigde deze zomer tijdens de Robocup 2017 de wereldtitel die het in 2016 veroverde. Helaas won het Chinese team Water met 6-3 van Tech United, dat wel al voor een indrukwekkende tiende keer in de finale stond.

De robots treurden gelukkig niet lang over hun verlies, en zijn helemaal klaar voor twee-tegen-twee-wedstrijden tijdens Bright Day. Ook worden er demo’s van 40 minuten gegeven met de robots, die zeker op technisch voetbalvlak wereldwijd nog steeds ongeslagen zijn.

Bouw je eigen robot 

In kinderhoek Bright Kids is ook aandacht voor robots. Kinderen kunnen daar aan de slag met de Build Your Own Robot-kit van Solly. Met die BYOR-kit leren kinderen van A tot Z hoe een robot in elkaar zit en werkt. Van het aansluiten van printplaten, het in elkaar schuiven van tandwielen en het in elkaar zetten van de robot tot het programmeren ervan: alles komt voorbij.

Dankzij sensoren kunnen kinderen tijdens het bouwen en knutselen al ontdekken wat de mogelijkheden van een robot zijn, en op die manier zelfs eigen toepassingen bedenken. En omdat de behuizing van karton kan worden gemaakt, ziet elke zelfgebouwde robot er weer anders uit. De BYOR-kits zijn gloednieuw, en pas sinds vorige week te koop. Daarmee is Bright Day een mooie gelegenheid om de kit uit te proberen.

18 en 19 november, Jaarbeurs Utrecht

In een serie updates vertellen we de komende tijd meer over Bright Day 2017. Wie al een kaartje heeft besteld, krijgt de updates ook in zijn mailbox.

Bestel hier je Bright Day-tickets

Houd Bright.nl in de gaten voor meer updates. Praktische informatie vind je op de Bright Day-site.

En laat ons op Facebook weten dat je komt, vinden we leuk.