Bright Day

#BrightDay: Kinderen als makers en de computerbesturing van de toekomst

26 oktober 2016 21:00

Tijdens Bright Day veranderen we kinderen in makers en kun je computers, drones en VR bedienen met een scifi-armband.

Op Bright Day zie je de toekomst in actie, maar wie kinderen meeneemt heeft de toekomst al bij zich. Schrijfster, tekenaar en all-round maker Astrid Poot spreekt op Bright Day het belang van meer kinderen die maken. Want, zegt Astrid, kinderen spelen nu wel met technologie maar ze begrijpen er nog niet veel van.

Dat gaat Astrid op Bright Day veranderen en start een nieuwe beweging: Makers Maken. Zowel kinderen als ouders worden daarbij uitgedaagd om hun handen uit de mouwen te steken, om apparaten open te schroeven, de soldeerbout erbij te pakken, te schroeven, te zagen en te lijmen. Astrid geeft tien redenen waarom die vaardigheden zo belangrijk zijn, en welke 50 tools ieder kind moet kennen voordat het 12 jaar oud is. Belangrijk en vooral ontzettend leuk.

Myo Gesture Control armband

In waarschijnlijk de meest iconische scène uit de film Minority Report bedient het personage van Tom Cruise zijn futuristische computer door haast als een dirigent met zijn handen en armen te zwaaien naar het scherm. In 2002 nog toekomstmuziek, nu werkelijkheid. Al heb je daarvoor geen rare handschoentjes nodig, maar de slimme armband van Myo.

De armband zit op je onderarm, vlakbij je elleboog en weet precies hoe je je vingers houdt, hoe je je hand draait en wat je met je arm doet. Zo kun je acties koppelen aan allerlei gebaren. Spoel bijvoorbeeld door een video door een schuivende beweging met je hand te maken. Of bestuur een drone door de bewegingen met je arm in de lucht voor te doen, vertaal je bewegingen naar virtual reality en nog veel meer. Een tof stukje technologie, kom ’m zeker even proberen.

Acer

Tijdens Bright Day is ook Acer aanwezig met een stand. Het Taiwanese bedrijf is de op drie na grootste computermaker ter wereld, en bestaat dit jaar 40 jaar. Daarom kijkt Acer op Bright Day terug in de geschiedenis, en is de tijdlijn te zien van de oudste notebooks tot de nieuwste Acer-laptop, het dunste model ter wereld. Ook brengt Acer laptops en desktops uit zijn krachtige Predator-lijn voor gamers mee, die je zelf met wat games aan de tand kan voelen.

Yado-VR

Wie eerder op Bright Day is geweest heeft al weleens een 3D-scanner gezien, bijvoorbeeld om kleine objecten of mensen in te scannen. Maar hoe leg je een hele stad in 3D vast? Het Nederlandse bedrijf Yado-VR is daar in gespecialiseerd, en tijdens Bright Day kun je precies zien hoe ze dat doen aan de hand van radar- en laser-technologie LIDAR.

Miniatuurvoorbeeld

Met de technologie van Yado-VR kan je snel en makkelijk huizen, buurten en zelfs hele steden in 3D vastleggen en in VR bezoeken alsof je er echt staat. Op de stand van Yado-VR kan je dat meemaken, en ook zelf een 3D-model leren ontwikkelen.

Bright Day 2016 vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november tussen 10:00 en 17:00 uur in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Meer informatie, prijsvragen voor de laatste kaarten en meer staat op day.bright.nl en op Facebook. Tot dan!

Lees ook onze eerdere updates over Bright Day