dagen
uur
min
sec
Van onze partner Techniek in Nederland

'Als je oma het snapt, begrijp jij het ook'

26 november 2019 00:04

De techniek- en installatiebranche kampt met een fors tekort aan talent. In het slimme huis van de toekomst op Bright Day konden bezoekers ontdekken dat werken in de techniek niet per se tot vieze handen leidt.

“We beginnen al vroeg met voorlichting op de basisschool.”, zegt Rob Wegmans van Techniek in Nederland, de opvolger van het vroegere Uneto/VNI. De brancheorganisatie vecht al jaren tegen een imagoprobleem van werken in de techniek. Naar schatting komt de sector momenteel tussen de 30.000 en 50.000 werknemers tekort. In deze krappe arbeidsmarkt wordt het tekort alleen maar nijpender.

Verbonden geraakt

Het goede nieuws volgens Wegmans dan ook dat met name de installatietechniek de laatste jaren steeds aantrekkelijker wordt. Dankzij de opkomst van het smart home is de wereld van de installatie verbonden geraakt met het internet en verrijkt met sensoren en spraakbesturing.

Jongeren houden van techniek

Huizen worden op die manier steeds vaker uitgerust met slimme, domotische systemen die de verwarming, het licht of ouderenzorg automatiseren. “We merken dat wie daarmee in aanraking komt, vanzelf enthousiast wordt. Jongeren houden van techniek.” Het zijn volgens Wegmans nu eerder de ouderen dan de jongeren die overtuigd moeten worden.

Als oma het snapt

Om beide doelgroepen te bereiken kwam Techniek in Nederland met de experience truck naar Bright Day. De truck, waarvan de bovenverdieping is ingericht als smart home, is onderdeel van de campagne Smart Oma. Deze is gericht op de vijf technische uitdagingen van het slimme huis. Van de aanleg van wifi (de basis), duurzaamheid, zorgsystemen, veiligheid tot comfort. Wegmans: “We hebben voor Smart Oma gekozen omdat als oma het snapt, iedereen het kan begrijpen.”

Meer perspectief

Daarnaast moeten de mensen die in de techniek werken, zich in hoog tempo bijscholen. Doordat de ontwikkelingen steeds sneller gaan is een leven lang leren, nog belangrijker geworden benadrukt Wegmans: “Het mooie is wel dat de installatietechniek daardoor veel meer perspectief heeft gekregen. Het is echt een sector geworden waarin je je doorlopend kan blijven ontwikkelen.”

Geef je huis commando’s

Op Bright Day kunnen bezoekers uitdagingen aangaan om te ontdekken wat een smart home nou zo slim maakt en welke techniek er achter de verschillende oplossingen schuil gaat. De bezoekers kunnen hier bijvoorbeeld ‘scenes’ maken, routines die je inricht voor IoT-devices. Zo kun je de verlichting laten aangaan bij binnenkomst of de verwarming laten uitschakelen bij vertrek. Wegmans: “Het gaat erom dat je ontdekt hoe leuk het is om je huis commando’s te geven.”

Samenwerkingsverband

Smart Oma is een initiatief van Techniek in Nederland onder de vlag van de Smart Home Society. In dit samenwerkingsverband hebben tal van aanbieders van smart home producten en diensten plus de partijen die de oplossingen kunnen installeren, zich verenigd. Meer informatie vind je hier.