Beste van Dutch Design Week op Bright Day te zien

Beste van Dutch Design Week op Bright Day te zien

08-11-2017 07:32 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Redactie Bright

Deze twaalf ontwerpen van eigen bodem zijn tijdens Bright Day te bekijken en te proberen.

Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een selectie van de Dutch Design Week te bekijken tijdens Bright Day. Bijzondere Nederlandse ontwerpen op allerlei vlakken, van verlichting en gadgets tot kleding, fietsen en robots. Prikkelend Nederlands design dat de toekomst in kijkt en het slimmer doet dan dingen die we tot nu toe kenden. Leuk voor als je er in Eindhoven niet bij kon zijn, maar ook een fijne terugblik voor als je wel bij DDW was.

Met twaalf ontwerpen is het aanbod deze editie groter dan ooit, dus kom zeker even langs bij de DDW-stand. Hier zetten we alle ontwerpen op een rijtje, zodat je je bezoek alvast kan plannen. Bright Day, hét techfest van Nederland, is op 18 en 19 november in Utrecht en is inmiddels uitverkocht.  

Levende lamp (Jansen & De Bont)

De eerste levende lamp op aarde, volgens Matthijs Jansen en Jorg de Bont. Dat snappen wij wel, want Luminous Entity type I reageert op je aandacht zoals een huisdier dat doet. Probeer het maar en kijk of de lamp ook naar jou luistert. Hoe het werkt kunnen de industrieel ontwerpers je haarfijn uitleggen, want ook de elektronica is in hun eigen studio in Eindhoven ontwikkeld.


DIY Headphones (Patrick Schuur)

Bij Print+ print je je eigen koptelefoon. Productontwerper Patrick Schuur heeft niet alleen 21 kleuren maar ook vele modellen al voor je uitgedacht, zodat je voor je zelfgemaakte headset alleen nog maar langs de elektronicaboer en de 3D-printer in de buurt hoeft. Voordeel: als je weet hoe je headphones gemaakt zijn, weet je ook hoe hem zelf te repareren.

Align-fietsenstalling (Milou Bergs)

Deze fietsenstalling willen we vanaf nu overal! Is er geen fiets, dan laat Align de ruimte vrij voor voetgangers. Milou Bergs heeft goed over haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven (DAE) nagedacht: de wipwap-constructie dekt de ondergrondse ruimte voor het voorwiel af, zodat er geen blikjes of ander afval in kunnen verzamelen. Ze demonstreert het graag.

Privacyjas Code/Coat (Jochem van Schip)

De jas van ontwerper Jochem van Schip is onopvallend en dat is precies de bedoeling. Een intern harnas in Code/Coat maakt je lichaamshouding onherkenbaar voor camera’s en een ‘Kooi van Faraday’-zakje voor je telefoon houdt elektromagnetische straling tegen zodat niemand je kan traceren. Koop dan nog besturingssysteem Tails voor online privacy en je bent ook online onzichtbaar.


Mokumono van Bob Schiller

Een jongensdroom komt uit. Bright volgt Bob Schiller al sinds zijn afstudeerproject aan de DAE in 2014. Met Mokumono lukt het hem een fiets te ontwerpen die wél op Nederlandse bodem geproduceerd wordt. Door af te kijken bij de auto-industrie en het frame uit twee platen te stansen en die volledig geautomatiseerd met laser aan elkaar te lassen. In december rollen zijn eerste fietsen van de band.

My name is Ava (Juul Koene)

Ava is een interactieve dokter, een huisarts waarvoor je de deur niet uit hoeft. Je symptomen intikken in Google is niet voldoende voor een goede diagnose. Maar Ava stelt vragen, doet medisch onderzoek naar pupilreflex, zuurstofgehalte in je adem en luistert naar je hart en longen om met Big Data tot een diagnose te komen. Juul Koene demonstreert graag haar afstudeerproject als interaction designer aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Weet je meteen of je gezond bent.


Emotion whisperer (Simon Dogger)

Als je blind bent, zoals Simon Dogger, ontgaat je alle non-verbale lichaamstaal. Om toch net als wij te kunnen zien wat iemand bedoelt, bouwde hij als afstudeerproject deze emotiefluisteraar bestaand uit herkenningssoftware in een bril. Zolang hij zijn telefoon in zijn hand heeft, voelt hij of je hem aankijkt, blij of boos bent. Probeer maar of je hem je lach kunt laten voelen.


Wheel van Miniot

Een ronddraaiende langspeelplaat en verder zie je niets. Alles dat nodig is om muziek uit een lp te halen - van naald tot versterkers - zit in het draaiplateau ingebouwd. Speciaal voor Bright laat Peter Kolkman ons wat van de techniek binnenin zien. Wheel was niet voor niets finalist voor een Dutch Design Award.


Slimme babydeken van Hugsy

Het hart van oud-Bright-medewerker Jody van den Tillaart klopt nu voor Hugsy. Een te vroeg geboren baby neemt het dekentje met mama’s geruststellende geluid en geur mee in de couveuse. De slimme deken zit vol met tech om moeders hartslag te laten horen, en voelen. Hugsy zelf is geboren op de TU Eindhoven en haalde onlangs 200 duizend euro aan crowdfunding op.


Zespotige robots van studenten TU Delft

De zespotige modulaire looprobot Zebro ziet er grappig uit. Maar hij heeft serieus werk. In ramp- of oorlogsgebieden gaan Zebro’s mijnenvegen, overlevenden opsporen, gaslekken vinden. Zodra Zebro’s elkaar tegenkomen gaan ze samenwerken, als insecten in een zwerm. En net als deze Delftse studenten van verschillende studierichtingen.


Autonome frisdrankrobot (Marie Caye)

Autonome frisdrankrobot SAM strijdt voor de rechten van machines. SAM, Symbiotic Autonomous Machine, is een zeer zelfstandige robot. Tik hem aan met je nfc-bankpas en hij produceert ter plekke niet alleen een frisdrankje voor je, hij voert ook alle taken eromheen uit. Prijsvoering, recept, elektriciteit, hij heeft zelfs een eigen bankrekening.


Wiggle-kit van Owow

Ook als je geen enkel muziekinstrument kunt bespelen, maak je met deze supersimpele doosjes toch zelf muziek. Maker Pieter-Jan Pieters van Owow houdt niet zo van door software gladgepoetst geluid. Hij mist de menselijke factor. Met de Wiggle kit brengt hij die weer terug in de muziek: met het kastje kun je live en zonder kennis van muziekbewerking je stem op allerlei manieren manipuleren. Binnenkort wordt de Kickstarter-actie gelanceerd, probeer hem tijdens Bright Day alvast.

 

Bright Day 2017 is volledig uitverkocht.

 

Houd Bright.nl in de gaten voor meer updates. Praktische informatie vind je op de Bright Day-site.

En laat ons op Facebook weten dat je komt, vinden we leuk.