7 series waar we ons deze herfst op verheugen

7 series waar we ons deze herfst op verheugen

18-09-2016 21:14 Laatste update: 27-04-2018 03:30

De tofste series van dit najaar op een rij. Van levensechte robots in een wildwest-stad tot een crimineel met een tijdmachine.

Westworld

Als HBO ergens een grote zak geld tegenaan gooit zijn onze oren al gespitst. Al helemaal als J.J. Abrams en Jonathan Nolan (broer van) hun naam er aan verbinden. Westworld is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Chrichton, vooral bekend als de schrijver van Jurassic Park.

Ook Westworld draait om een nogal onorthodox pretpark, in dit geval eentje met een wildwest-thema. In Westworld kunnen rijke bezoekers hun vreemdste fantasieën uitleven tussen en op levensechte robots in een wildwest-stadje in de woestijn. Die robots weten ook zelf niet dat ze net zo nep zijn als de wereld om hen hen, totdat ze daar onvermijdelijk wel achter komen tenminste. Westworld heeft een sterrencast met onder meer Antony Hopkins, Thandie Newton, Tessa Thompson en Ed Harris. Westworld is vanaf 3 oktober te zien op HBO

Black Mirror seizoen 3

De eerste twee seizoenen van Black Mirror hielden de moderne kijker met al zijn technologische afhankelijkheid al een spiegel voor. Wie de serie nog niet kijkt: bekijk vooral de eerste twee seizoenen. Elke aflevering van zo’n drie kwartier staat op zichzelf, met zijn eigen sterrencast en werpt een even confronterende als vaak angstaanjagende blik op hoe we nu met technologie leven.

Ook seizoen 3 belooft weer afleveringen die een karikatuur maken van hoe we met sociale media omgaan, hoe we onze privacy te grabbel gooien of hoe we onze werkelijkheid naar de virtuele wereld verleggen. Dit keer niet drie maar zes afleveringen, en een cast met onder meer Bryce Dallas Howard, Gugu Mbatha-Raw, Mackenzie Davis, Alice Eve en Michael Kelly.
Black Mirror seizoen 3 staat vanaf 21 oktober op Netflix

Atlanta

Een semi-autobiografische drama-comedyserie van Donald Glover, onder meer bekend als Troy Barnes in Community en als rapper Childish Gambino. Glover schrijft, produceert en speelt de hoofdrol in de serie die zich afspeelt in zijn thuisstad Atlanta. We zien hoe het personage van Glover samen met zijn neef de hiphop-scene van de stad probeert te betreden.

Glover omschrijft de serie zelf als “Twin Peaks met rappers”. Glover ziet tv-series als de romans van onze tijd en wil met Atlanta een heel andere draai geven aan het genre van de opklimmende rapper. Clipmaker Hiro Murai vangt daarvoor de Amerikaanse stad in een dromerig licht, terwijl Glover zijn specifieke gevoel voor humor toevoegt aan het drama van een worstelende muzikant. Want vergeet niet: Glover maakte zijn entree in de entertainment-wereld als schrijver van 30 Rock, één van de beste comedyseries van de afgelopen tien jaar.
De eerste aflevering van Atlanta werd op 6 september uitgezonden op het Amerikaanse FX

Falling Water

Mr. Robot wordt in de VS uitgezonden door de zender USA. De serie is veel meer dan een simpele thriller rond een hacker en gaat in verschillende afleveringen flink de diepte van de psyche in. Nieuwe USA-serie Falling Water lijkt dat ook te doen, maar neemt dan de Inception-insteek.

‘We denken dat dromen van ons en ons alleen zijn. Wat als we dat fout hebben? Wat als iemand uit zijn droom kan lopen, en in die van jou?’ Met die omschrijving proberen de makers ons geïnteresseerd te maken in deze nieuwe scifi/mystery. Falling Water draait om drie mensen die ontdekken dat ze precies dezelfde droom hebben, en er achter moeten komen wat dat betekent.
Falling Water wordt vanaf 13 oktober uitgezonden op het Amerikaanse USA

Designated Survivor

Kiefer Sutherland speelt in deze serie eens niet de actieheld, maar een politicus die plots alle denkbare verantwoordelijkheid op zijn bordje krijgt. Dat zit zo: in de VS bestaat de regel dat een lid van het kabinet en daarmee iemand in de lijn van opvolging van het presidentschap tijdens belangrijke momenten veilig op een andere plek wordt gehouden. Mocht alles mis gaan wordt die persoon benoemd tot president van de VS.

Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de president het Amerikaanse Congres toespreekt en alle leiders van het land op dezelfde plaats zijn. Zo begint Designated Survivor ook, met Sutherland in de rol van minister van Wonen. Na een gigantische aanslag is hij ineens president van het land, en moet hij de crisis in goede banen leiden. Natascha McElhone (Californication) speelt zijn vrouw.
Designated Survivor wordt vanaf 21 september uitgezonden op het Amerikaanse ABC

Timeless

Tijdreizen is één van de pilaren van science fiction en Timeless lijkt weer eens een leuke invalshoek te hebben gevonden. De Amerikaanse overheid heeft een tijdmachine ontwikkeld waar een crimineel vervolgens mee aan de haal gaat. Hij wil de Amerikaanse geschiedenis aanpassen en zo zorgen dat het land nooit ontstaat.

Aan geschiedenisprofessor, een soldaat en een wetenschapper is het de taak om met een tweede tijdmachine te voorkomen dat de plannen van de crimineel slagen. Timeless belooft tal van bekende momenten uit de Amerikaanse geschiedenis aan te doen en lijkt even spannend als grappig te worden.
Timeless wordt vanaf 3 oktober uitgezonden op het Amerikaanse NBC

Luke Cage

Marvel is zijn superhelden-imperium op tv in net zo’n rap tempo aan het uitbouwen als de afgelopen jaren op het witte doek. Luke Cage is alweer de derde Marvel-serie op Netflix, na Daredevil en Jessica Jones. Waar die twee series zich vooral afspelen in de buurt Hell’s Kitchen, zien we in Luke Cage de buurt Harlem. Wie Jessica Jones heeft gekeken kent Mike Colter’s Luke Cage al.

Cage zelf is na een vreemd experiment supersterk, en heeft een onbreekbare huid. Net als Matt Murdock en Jessica Jones moet ook Cage zijn weg vinden als nieuwbakken superheld, zowel geplaagd door zijn eigen verleden als door allerlei nieuwe dreigingen. De slechterik in Luke Cage wordt overigens gespeeld door Mahershala Ali, die we kennen Remy Danton uit House of Cards.
Luke Cage staat vanaf 30 september in zijn geheel op Netflix

Webmagazine Bright Ideas

Dit artikel verscheen deze week in Bright Ideas, ons tweewekelijkse webmagazine. Een jaar lang toegang kost slechts 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.

Verder in editie 61 van Bright Ideas:

Vergeet de mini-jack, wanneer verdwijnt Lightning?

In de iPhone 7 ontbreekt de koptelefooningang. Big deal, straks weten we niet beter. Maar hoe zit het met Lightning, nu usb-c dé nieuwe standaard wordt? Lees via Blendle

Worden we allemaal aluhoedjes door internet?

Internet zorgt ervoor dat complottheorieën zich sneller verspreiden. Maar zorgt internet er ook voor dat mensen ontvankelijker worden voor samenzweringsgeloof? Maarten Reijnders, die een boek schreef over complotdenkers, buigt zich over die kwestie. Lees via Blendle

Philips-topvrouw: data voor een gezonder leven

Liat Ben-Zur is bij Philips manager over het 'internet of things'. Ze was een opvallende verschijning op de grote techbeurs IFA in Berlijn. We spraken haar over haar werk, haar vuur én haar haar. Lees via Blendle

Smartphone als laatste hoop voor cameramerken

Het gaat slecht met traditionele camerafabrikanten. Zelfs vermaarde merken als Leica en Hasselblad gaan daarom nu samenwerken met smartphonemakers. Ze moeten wel. Lees via Blendle

Video Vault: bio-hackers en drone-stunters

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij. Lees via Blendle