Bright 25: Oxboard, Mr. Robot, Pauline van Dongen

Bright 25: Oxboard, Mr. Robot, Pauline van Dongen

27-12-2015 23:01 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Ons tiende jaaroverzicht. De meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2015. We tellen af tot 31 december. Vandaag de nummers 20 t/m 16.

Lees ook: nummers 25 t/m 21.

20. Stack

Geen magere 5 of 15 GB gratis ruimte, zoals bij de 'grote jongens', de Nederlandse clouddienst Stack geeft je duizend GB (1 TB). En zonder limiet aan de grootte per bestand. Klinkt als een goede deal. Ander pluspunt: de servers van het bedrijf achter Stack, de hoster TransIP, staan in Nederland. Fijn voor wie liever niet bij een Amerikaanse dienst zit. Ook zegt het bedrijf de inhoud van je bestanden niet te analyseren, wat Google en Apple wel doen. Minpunt: je moet veel geduld hebben nadat je je hebt aangemeld voor de wachtlijst voor een invite. Er zijn nog duizenden anderen voor je. In ons interview met Transip werd beloofd dat er uiteindelijk 100.000 mensen toegang krijgen. Wil je meer dan 1 TB, dan moet je overigens wel betalen.

19. The Witcher 3

Het is je vergeven als je nog nooit van The Witcher hebt gehoord. De gamereeks, die nu drie titels telt, is gemaakt door een relatief onbekende Poolse ontwikkelaar en gebaseerd op de Poolse Witcher-boeken. Een soort van de Game of Thrones van Polen, zeg maar. The Witcher 3 verrast met zijn open wereld, duistere verhaal en de mogelijkheid om honderden monsters af te slachten. Je hoeft gelukkig niet de eerste twee delen te spelen om aan deel drie te beginnen. Koop de game en je bent de komende weken zoet. (Lees ook onze overzicht van beste games van 2015.)

18. Oxboard

In 'het jaar van Back To The Future Part II' keken we reikhalzend uit naar de komst van hoverboards. Die verschenen niet echt, de peperdure hoverboard-installatie van Lexus uitgezonderd. Voor gewone consumenten kwamen apparaten als de Nederlandse Oxboard wel in de richting. Door een bepaalde kant op de leunen, konden gebruikers erop rijden. De gemotoriseerde boards op twee wielen waren volop in het nieuws en op Bright Day was er zelfs een NK Oxboard Tricks, waar waaghalzen de gaafste trucs uithaalden. Maar apparaten als de Oxboard zijn inmiddels in Nederland, en enkele anderen landen, verbannen van de openbare weg. Ook vlogen er exemplaren, vooral van Chinese merken, her en der spontaan in brand.

17. Pauline van Dongen

Prachtige designs verweven met technologie, daarvoor moet je bij de Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen zijn. Zo zijn wij gek op haar Solar Shirt, die er sinds dit jaar ook voor mannen is. In de kleding zitten flexibele zonnecellen en wasbare elektronische circuits, waarmee je bijvoorbeeld je smartphone oplaadt. Binnen nu en twee jaar zou het shirt op grote schaal gemaakt kunnen worden. Van Dongen was één van de sprekers op Bright Night, waar ze ook lichtgevend shirt liet zien genaamd Phototrope. Daarmee kun je ’s avonds veilig hardlopen, dankzij de led-strips in het kledingstuk.

16. Mr Robot

We namen afscheid van Mad Men, genoten weer van Game of Thrones, The Walking Dead en Fargo, en waren blij verrast door enkele nieuwe series. De beste nieuwkomers dit jaar zijn wat ons betreft Better Call Saul, Master of None, Narcos, Marvel’s Daredevil, Ash vs Evil Dead en Mr Robot. De laatste baarde vooral opzien door hoe realistisch hacken in beeld is gebracht. Niet langer zie je data zogenaamd door allerlei processoren en verbindingen scheren. Dat is wat Hollywood meestal doet als ze iets digitaals moeten verbeelden. In Mr Robot zie je gewoon een prompt in een terminal-venster, worden echte exploits gebruikt en doet de centrale figuur Elliot (Rami Malek) slim aan social engineering.

Elliot is niet mister Robot trouwens, dat is de leider van een Anonymous-achtige hackersgroep gespeeld door Christian Slater, het enige andere bekende gezicht in de cast. Elliot is een morfine-snuivende nerd die duidelijk niet heel compatibel is met de wereld om hem heen. Hij werkt zo goed en zo kwaad als het gaat bij een soort Fox IT, maar houdt er een schaduwbestaan op na als hacker-vergelder. Hij wordt geronseld door Mr Robot om zich aan te sluiten bij een hackersgroep fsociety. #3l1t3

Morgen het derde deel van de Bright 25. Lees ook deel 1.

Het jaaroverzicht is onderdeel van editie 044 van Bright Ideas. Een jaar lang toegang tot ons reclamevrije webmagazine kost 24 euro. Aanmelden kan via ideas.bright.nl.

Verder in Bright Ideas 044:

Chip-implantaat: van nutteloos tot onderschat

Een groep Nederlanders haalde eind vorig jaar het nieuws door een chip te laten implanteren. Dat zou dé toekomst zijn. Maar een jaar later blijkt het een flop. Betrokkenen zien desondanks een grote rol voor chipimplantaten in de toekomst.

In Plurimus we trust

Als Plurimus had bestaan ​​toen de film The Book of Eli werd gemaakt, zou hoofdrolspeler Denzel Washington Plurimus hebben gedragen. Hetzelfde geldt voor Mad Max en Han Solo. Het merk past perfect in desolate, godvergeten plaatsen waar je jas je huis is.

'Functie belangrijker dan fysiek product'

Sinds 1 november is Jeroen van Erp aangesteld als praktijkhoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Een interview.

Dark Net: op de online zwarte markt

Silk Road zette een paar jaar geleden de trend: op online marktplaatsen die alleen met de anonieme TOR-software zijn te bezoeken, floreert de handel in illegale goederen. Lees erover in dit gratis hoofdstuk uit het boek 'Dark Net' door Jamie Bartlett, dat deze maand in het Nederlands verscheen.

Grand Gear: The Force aan je muur

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen.