Bright 25 van 2016: Elon Musk, Colin Furze en Snapchat

Bright 25 van 2016: Elon Musk, Colin Furze en Snapchat

01-01-2017 22:33 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De beste tech en techies van afgelopen jaar op een rij. Met onder meer dronemerk DJI, Microsofts HoloLens, Snapchat en Elon Musk.

Voor de elfde keer maakten we het Bright 25-jaaroverzicht, met de beste gadgets, apps, content, trends en techies. Lees de hele lijst van 25. Hieronder de top 10.

10 Livestreamen op social media

Livestreamen is niet langer het domein van gamers die fans laten meekijken bij het spelen, het is voor iedereen makkelijk en leuk geworden. Met een smartphone, wifi- of 4G-dekking en een socialmedia-account kan iedereen met één druk op de knop uitzenden. Met name Facebook Live maakte in 2016 een grote opmars door. Facebook gaf livestreams dan ook voorrang in de algoritmes die de volgorde van het nieuwsoverzicht bepalen. Intussen integreerde Twitter zijn livestreamdienst Periscope in de Twitter-app. En ook Instagram moest er aan geloven: de foto-app biedt sinds kort ook een livestream-optie. PS. Like ons alvast op Facebook om onze livestreams binnenkort niet te missen.

9 iPhone 7

Met de iPhone 7 bracht Apple een uitstekende, zij het een beetje saaie nieuwe iPhone op de markt. Het meest werd er nog wel gesproken over de ontbrekende koptelefoonaansluiting, maar wie wat verder kijkt dan die heisa ziet een puike telefoon. Een beter scherm, optische beeldstabilisatie in de camera van het kleine model, een dubbele lens in de 7 Plus en twee fraaie nieuwe zwarte uitvoeringen in zowel mat als hoogglans.

Aan Android-zijde zijn de Galaxy S7 en S7 Edge van Samsung de sterkste modellen. Kraakheldere schermen, sterke camera’s en een strak design. De Note 7 zette die lijn in een groot formaat sterk door, maar werd door de veelbesproken problemen met spontane ontbranding uiteindelijk teruggeroepen en van de markt gehaald. Zowel Samsung als Apple willen volgens geruchten in 2017 spectaculairder uitpakken, met bijvoorbeeld zeer dunne schermranden.

8 Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie werkt al wat langer achter de schermen maar dit jaar begint AI zich echt in de praktijk nuttig te maken. Google kwam vorig jaar al met zijn slimme fotodienst die je foto’s met kunstmatige intelligentie doorzoekbaar maakt, en introduceerde dit jaar berichten-app Allo met ingebouwde assistent. Voorlopig alleen in het Engels, maar wel erg slim. De slimme assistent zit ook in de Google Pixel en in de nieuwe speaker Home, die beiden helaas nog in Nederland niet te koop zijn. Net als Amazons Echo trouwens, maar ook die speaker laat zien hoe handig en bijdehand AI kan zijn. De speakers horen je door heel de kamer, begrijpen commando’s ongeacht vage zinsbouw en kunnen met vervolgvragen overweg.

7 Colin Furze

Hij is onze favoriete YouTuber en daarom nodigden we de Britse garage-uitvinder Colin Furze ook uit op Bright Day. Op beide dagen sprak hij daar in een afgeladen zaal over alle vreemde dingen die hij in zijn schuur in Engeland in elkaar knutselt. Vlammenwerpers, Wolverine-klauwen en laatst nog een gigantische AT-ACT uit Star Wars. Een hele aardige gast bovendien, want hij nam steeds ruim de tijd om met al zijn jonge fans op de foto te gaan.

Ook kijken we graag naar de vlogs van Casey Neistat. De filmmaker heeft de gestileerde nonchalance tot een kunstvorm verheven en maakt video’s die simpel lijken maar stiekem een hoop werk kosten. Dat vele werk brak Neistat helaas ook een beetje op en daarom stopte hij laatst met dagelijks vloggen. Hij blijft nog wel YouTube-video’s maken, maar pakt ze nu wat anders aan.

In een jaaroverzicht mag ook de meest achterlijke video van het jaar niet ontbreken. Pen-Pineapple-Apple-Pen van Japanse komiek Daimaou Kosaka slaat helemaal nergens op maar het blijft de hele dag in je hoofd zitten. De korte versie van de video werd ruim 100 miljoen keer bekeken, de lange versie werd nog eens 35 miljoen keer bekeken.

6 Dronemerk DJI

Als het om drones voor de consument en de ‘prosumer’ gaat is er nauwelijks een alternatief voor DJI. De Chinese dronemaker kwam dit jaar met twee nieuwe drones: de grote en krachtige Phantom 4 en de zeer kleine en opvouwbare Mavic Pro. Vooral die tweede heeft ons hart gestolen. Hij schiet bijna net zulke mooie beelden als de Phantom 4, en zeker als het niet hard waait hangt hij net zo stabiel in de lucht. Maar waar je voor die grotere Phantom 4 nog een hele rugzak nodig hebt, steek je de Mavic Pro zo bij je laptop in een schoudertas. Maar let op: hoe klein hij ook is, de wieken zijn scherp, merkte ook Beau van Erven Dorens. GoPro kwam ook met een opvouwbare drone, de Karma. Voorzien van een uitneembare stabilisator zodat ook je omgevingsshots vanaf de grond filmisch soepel zijn. Maar helaas voor GoPro: de eerste lichting Karma-drones viel spontaan uit de lucht en werd teruggeroepen.

5 Microsoft Hololens

Veel indrukwekkender wordt een eerste versie van een nieuwe technologie niet. HoloLens doet wat Microsoft belooft: door het transparante vizier zie je de echte wereld, aangevuld met virtuele objecten. Die houden rekening met de omgeving; poppetjes kunnen op tafel staan, bij een game komen robots uit gaten in je eigen muur gekropen. En dat alles ook nog eens zonder dat de bril aan een pc vast hoeft te zitten. De bril zit lekker en is zeker voor een eerste versie voor ontwikkelaars licht en mooi ontworpen. Neem dan mysterieuze startup Magic Leap, die aan een vergelijkbaar project zou werken. Het bedrijf kreeg al ruim een miljard aan investeringen, maar heeft nog steeds niets laten zien en zou grote problemen hebben zijn bril af te krijgen. Het enige dat op de HoloLens is aan te merken is het relatief kleine venster waardoor je de virtuele objecten ziet, dat beslaat zeker nog niet je hele gezichtsveld. Maar voor toekomstmuziek klinkt HoloLens heel dichtbij.

4 Snapchat

Als Facebook de koning van social media is, is Snapchat de kroonprins. De dienst heeft in Nederland alleen al ‘miljoenen gebruikers’, en in Europa zo’n 50 miljoen. Wereldwijd zou Snapchat in de zomer de 150 miljoen actieve gebruikers zijn gepasseerd, en daarmee is de dienst groter dan Twitter. Snapchat presteert het om in een tijd waarin alles voor altijd op internet vindbaar blijft toch een gevoel van tijdelijkheid te creëren. Dat maakt dat mensen makkelijker delen en dat is ook Facebook opgevallen. Het lukte Facebook niet om Snapchat over te nemen, maar functies stelen ze wel bij de vleet. Instagram Stories is een directe kopie van Snapchat Stories en Facebook nam ook al Snapchats gezichtfilters over.

En dan de Spectacles, daar flikt Snapchat wat Google in 2013 met zijn Glass niet lukte. Een bril waarmee je makkelijk video’s schiet en verstuurt. Door een vriendelijk wit draaiend lampje tijdens het opnemen komt de bril nooit over als een privacyschending maar juist als een hippe gadget. Snapchat stelt zijn Spectacles bewust in zeer lage oplage beschikbaar en daardoor is de bril niet aan te slepen.

3 Sony Playstation VR

Met de PlayStation VR introduceerde Sony de meest toegankelijke VR-bril tot nu toe. Wie al een PS4 heeft staan is voor 399 euro klaar en voor dat geld heb je een hele complete VR-ervaring. Net niet zo mooi als de VR-beelden die brillen als de Oculus Rift en HTC Vive bieden, maar die kosten dan ook respectievelijk 699 en 899 euro en dan moet je ook nog eens een krachtige pc hebben. Sony biedt wat dat betreft een uitstekende middenweg met nu al een aardige selectie leuke games. Samsung biedt met zijn Gear VR ondertussen de meest aantrekkelijke instap-bril voor wie lichte games wil spelen, VR-films wil kijken of bijvoorbeeld en digitale rondleiding wil zien. Wist je trouwens dat de grootste VR-studio van Europa gewoon in Nederland zit?

2 Pokémon Go

Nintendo besloot dit jaar eindelijk zijn heil te zoeken in mobiele apps, en met groot succes. Pokémon Go was maandenlang een hype en kreeg kinderen en volwassenen de straat op in een zoektocht naar Pokémon. Het nostalgische aspect van de inmiddels 20-jarige Pokémon-franchise speelde daar ongetwijfeld een rol bij, en Nintendo speelt verder op die nostalgie in. Ook de Classic Mini werd een hit en was steeds overal uitverkocht. Met de miniatuur-NES met 30 gameklassiekers haal je je jeugd terug in huis, en dat voor een hele schappelijke prijs. Een week voor kerst maakte Nintendo zijn topjaar compleet met de eerste Mario-game voor smartphones, Super Mario Run.

1 Elon Musk

Op 27 september presenteerde Elon Musk zijn plan om naar Mars te reizen. De geboren Zuid-Afrikaan wil dat mensen een multi-planetair soort worden en binnen tien jaar de eerste bemande vlucht naar Mars lanceren. Om er uiteindelijk een stad te bouwen voor een miljoen inwoners. Wij zien het hem nog doen ook. Musk is een man naar ons hart. Een nerd met een missie. Andere nerds met impact zoals Bill Gates en Steve Jobs waren ook op een missie, maar hun bereik was kleiner. Gates wilde op elk bureau een Windows-computer. Jobs wilde iedereens computer-ervaring verbeteren. Musk wil schoon en snel vervoer voor iedereen (Tesla, Hyperloop) en energie duurzaam opwekken (Solarcity) opdat de aarde langer meegaat. Met Mars (SpaceX) als back-up planeet. Kijk, zo komen we ergens. The future looks bright!

Eerder in de Bright 25 van 2016:

15 t/m 11: AirPods, Google-hardware

20 t/m 16: Overwatch, Stranger Things 

25 t/m 21: K-2SO, Klooikoffers

Uit het archief:

Voor de liefhebbers: de Bright 25 van 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 én 2005.