Bright Ideas: Waarom de hackwet geen goed idee is

Bright Ideas: Waarom de hackwet geen goed idee is

12-03-2016 12:18 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Als de wet die de politie in staat stelt verdachten te hacken er komt, wordt internet voor ons allemaal onveiliger. Hoogste tijd te stoppen met het offeren van onze privacy op het altaar van de veiligheid.

Er zijn goede redenen om kritisch te zijn over de voorgestelde hackbevoegdheid voor de politie. Willen we de politie wel zo’n vergaand opsporingsmiddel geven? Hoe zit het met onze privacy? Zijn er wel genoeg waarborgen om ervoor te zorgen dat de politie geen misbruik maakt van deze bevoegdheid? Leidt al dat gehack niet juist tot meer onveiligheid? En heeft de politie dit nieuwe middel echt zo hard nodig? Maarten Reijnders geeft antwoord op deze vragen in een analyse in ons webmagazine Bright Ideas. Een fragment:

"Natuurlijk, de voorgestelde hackbevoegdheid stelt de politie mogelijk in staat om misdrijven op te lossen die anders onopgelost zouden blijven. Maar zo lust ik er nog wel een paar. Als we rechercheurs de mogelijkheid zouden geven om verdachten te waterboarden, zouden we de liquidaties in het criminele circuit misschien ook sneller oplossen. En als we op elke straathoek een agent zouden neerzetten, zou de misdaad vermoedelijk ook afnemen.

De reden dat we niet voor dergelijke 'oplossingen' kiezen is evident: we zijn een rechtsstaat en geen politiestaat. Veiligheid betekent ook dat er een grens is aan wat de politie mag doen.Niemand is ertegen dat de politie met zijn tijd meegaat. Maar willen we echt dat politieagenten (en wie weet wie nog meer) op afstand toegang kunnen krijgen tot onze computers en onze smartphones – apparaten waarmee menigeen zijn diepste zielenroerselen deelt?

Lees het hele artikel gratis in Bright Ideas

Bright Ideas: verdieping over vernieuwing

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met achtergrondartikelen, interviews en duiding. Een abonnement kost slechts 24 euro per jaar en geeft toegang tot het hele archief. De artikelen zijn ook los te lezen via Blendle.

Verder in Bright Ideas editie 049:

Elektro-obsessie: chip-pionier Bram Nauta 

Als jongetje was hij gefascineerd door elektronica. Chipontwerper en uitvinder Bram Nauta is het nog steeds. Zijn grootste vondst? Een schakeling die wordt gebruikt in miljoenen apparaten en die zijn naam kreeg. Lees in Blendle.

Interfacen met Anouk Wipprecht

De Nederlandse fashiontech-designer Anouk Wipprecht werd wereldberoemd met haar bizarre robotjurken. Hoofdthema's in haar werk zijn connecties tussen mensen en tussen mens en technologie. Interfacing noemt ze dat. We praten met Anouk over de trage evolutie van fashiontech. Lees in Blendle.

Terugkeer van de publieke schandpaal

Het internet is een mooie plek, totdat je een foutje maakt dat wordt opgepikt door anderen. De publieke schandpaal is weer helemaal terug van weggeweest, nu te vinden op social media. Lees in Blendle.

Conceptcars komen tot leven

In Bright Ideas 046 schreef Rutger over de voorzichtige utopiëen die conceptcars vertegenwoordigen. Dit keer gaat hij op stap met de conceptcars die realiteit zijn geworden. Lees in Blendle.

Video Vault: Gymkhana en Darth Maul

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.