© Marije Dijkema

'Interfacen' met Anouk Wipprecht

'Interfacen' met Anouk Wipprecht

13-03-2016 11:31 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Hoofdthema's in het werk van designer Anouk Wipprecht zijn connecties tussen mensen en tussen mens en technologie. Interfacing noemt ze dat. We spraken haar over de trage evolutie van fashiontech.

De Nederlandse fashiontech-designer Anouk Wipprecht werd wereldberoemd met haar bizarre robotjurken. Ze reist de wereld over voor lezingen, exposities en samenwerkingen. Daarnaast cureert ze avant-gardistische evenementen waarbij ze genieën uit de wereld van tech, design en mode met elkaar laat samenwerken. Toch zien we haar verrassend weinig in Nederlandse media. "Ze benaderen me vaak maar meestal zonder serieuze insteek. Het gaat puur om kijkcijfers en sensatie en daar heb ik geen zin in", zegt Wipprecht in ons webmagazine Bright Ideas.

Ze kondigt aan een groot evenement rond tech-design te gaan organiseren samen met CODAME in San Francisco. "Het thema is interfacing, dus dat is breder dan mode. Ik ga ook veel ontwerpers en engineers uit Nederland uitnodigen en koppelen aan ontwerpers, engineers en bedrijven uit Silicon Valley. Zo willen we de volgende generatie wearables proberen te creëren. Ik wil een brug slaan tussen Nederland en San Francisco omdat ik denk dat er in Nederland veel meer toffe ideeën zijn dan wat we nu zien. Ik denk ook dat Nederland kan leren van dit soort initiatieven en ik hoop dat dit event zal leiden tot meer innovatief ondernemerschap tussen de beide plekken."

Het gebrek aan samenwerking tussen modebedrijven en technologiebedrijven vormt volgens Wipprecht nu de bottleneck voor de ontwikkeling van fashiontech. "De tech-sector doet echt zijn best om dingen van de grond te krijgen, maar de mode-branche toont niet veel interesse. Ook al is het duidelijk dat we behoefte hebben aan goede conversaties over wasbaarheid, 'energizing' en onderhoud van elektronische designs maar ook over bandbreedte en networking van je ontwerpen. Er is een groot communicatieprobleem. De gemiddelde modeontwerper vindt het lastig om met een klassieke ingenieur te werken, want mode is gericht op tastbare en visuele ervaringen terwijl programmeren en wiskunde behoorlijk abstracte materie is."

"Niet alle ontwikkelaars staan erg open voor de buitenissige ideeën van modeontwerpers. Ik hoor ontwikkelaars vaak lichtelijk neerbuigend doen over de look van een technologisch ontwerp. Technologie heeft in hun ogen veel meer waarde dan hoe iets eruit ziet. Terwijl er een perfecte balans zou moeten zijn, een symbiose."

Lees het hele artikel bij Bright Ideas. Of lees het bij Blendle.

Bright Ideas: verdieping over vernieuwing

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met achtergrondartikelen, interviews en duiding. Een abonnement kost slechts 24 euro per jaar en geeft toegang tot het hele archief. De artikelen zijn ook los te lezen via Blendle.

Verder in Bright Ideas editie 049:

Waarom de hackwet geen goed idee is

Als de wet die de politie in staat stelt verdachten te hacken wordt aangenomen, dan wordt internet voor ons allemaal onveiliger. Wordt het niet eens tijd om te stoppen met het offeren van onze privacy op het altaar van de veiligheid?

Elektro-obsessie: chip-pionier Bram Nauta 

Als jongetje was hij gefascineerd door elektronica. Chipontwerper en uitvinder Bram Nauta is het nog steeds. Zijn grootste vondst? Een schakeling die wordt gebruikt in miljoenen apparaten en die zijn naam kreeg. Lees in Blendle.

Terugkeer van de publieke schandpaal

Het internet is een mooie plek, totdat je een foutje maakt dat wordt opgepikt door anderen. De publieke schandpaal is weer helemaal terug van weggeweest, nu te vinden op social media. Lees in Blendle.

Conceptcars komen tot leven

In Bright Ideas 046 schreef Rutger over de voorzichtige utopiëen die conceptcars vertegenwoordigen. Dit keer gaat hij op stap met de conceptcars die realiteit zijn geworden. Lees in Blendle.

Video Vault: Gymkhana en Darth Maul

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.