Bright Kids

Frankrijk zet leeftijdsgrens op Facebook: alleen voor 16 jaar en ouder

14 december 2017 09:36

Franse jongeren moeten hun ouders straks om toestemming vragen voordat ze zich kunnen aanmelden bij Facebook en vergelijkbare sites.

"Lid worden van Facebook zal toestemming van de ouders vereisen voor iedereen onder de zestien jaar'', zei minister Nicole Belloubet van Justitie. Ze vertelde dat jongeren straks op sociale netwerksites kunnen aanvinken dat ouders of voogden hun goedkeuring hebben gegeven. Het is nog onduidelijk hoe Frankrijk de regel gaat handhaven.

De aangekondigde data-privacywetgeving moet het mensen ook makkelijker maken de informatie op te vragen die online over hen wordt verzameld. Internetters kunnen zo sneller details laten aanpassen of verwijderen. Het Franse kabinet heeft al groen licht gegeven. Dat betekent dat het parlement nu aan zet is.

Nederland

Ook in Nederland moeten kinderen onder de 16 vanaf mei volgend jaar toestemming vragen aan hun ouders als ze gebruik willen maken van sociale media, websites en apps. De regels, die voortvloeien uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die vanaf 25 mei 2018 in werking treedt, zijn bedoeld om de privacy van kinderen te beschermen.

Bekijk ook de video die Merijn maakte over Facebook-verslaving.

Like Bright.nl ook op Facebook

Meer uitlegvideo's? Subscribe op het Bright YouTube-kanaal