Bright Kids

'Iets meer herrie' bij smartphoneverbod op school

12 december 2017 14:10

In Nederland zijn smartphones niet meer weg te denken uit de handen van pubers. Zou een smartphoneverbod op scholen een idee zijn?

Alle smartphones weg uit scholen: dat wil de Franse minister van onderwijs vanaf 2018. Volgens de minister is het een 'plaag' op scholen, en 'een zaak van publieke gezondheid' om ze aan banden te leggen.

Hoe is het in Nederland? Is het hier erg gesteld met smartphonegebruik van kinderen in de les? Uit cijfers van Kennisnet blijkt dat veel van de 10- tot 18-jarigen de telefoon erbij pakken op school. 43 procent verstuurt privéberichten, 37 procent checkt berichten. 24 procent luistert muziek en 20 procent kijkt zelfs een filmpje.

Telefoontas of -kluis

"Het speelt inderdaad op alle scholen", zegt Remco Pijpers van Kennisnet. Scholen nemen ook maatregelen. "De meest voorkomende is de telefoontas, daar gaan alle telefoons in tijdens de lessen." Het beleid met zo’n tas kan per school verschillen: sommige scholen willen dat een telefoon de hele dag in een kluisje of tas moeten liggen, op anderen mogen de leerlingen in de pauze wel hun mobiel pakken. "Het is een beetje vrij versus strikt", zegt Pijpers.

Sommige scholen gaan ook voor de middenweg: die zetten de smartphone in tijdens de les. 59 procent van de leerlingen mag het toestel bijvoorbeeld gebruiken om informatie te zoeken, 53 procent als rekenmachine en nog eens 40 procent zet de telefoon in als leerhulp.

Smartphonebeleid

"Ik heb het idee dat steeds meer scholen hun smartphonebeleid voor elkaar hebben", zegt Pijpers. "Eerst kon het nog weleens per docent verschillen, dat is verwarrend voor leerlingen. Nu is het een stuk beter dan twee of drie jaar geleden." Al worstelen scholen er volgens Pijpers nog steeds wel mee. De smartphone helemaal verbieden dan maar, zoals de Franse minister wil? "Of dat de oplossing is, weet ik ook niet. Je kunt het beter aan de sector zelf overlaten, ik denk dat dat in Nederland het beste werkt."

Iets meer herrie

Op middelbare school De Passie in Wierden is de smartphone al vanaf de opening van de school negen jaar geleden verboden. De leerlingen leggen de telefoons aan het begin van de dag in hun kluisje. "We zijn er nog steeds heel blij mee", zegt directeur Leendert van den Dool. Volgens hem zijn leerlingen er ook heel blij mee. "Je merkt dat ze last hebben van het apparaat."