Bright Kids

'Programmeren wordt net zo nutteloos als oud-Grieks'

23 november 2017 10:22

Als computersystemen steeds beter in staat zijn om gewone taal te begrijpen, wordt het onder de knie krijgen van een programmeertaal langzaam overbodig.

Dat voorspelt hoogleraar innovatie Robert C. Wolcott van de Kellogg School of Management. Hij verwacht dat mensen in de toekomst eerder minder zullen gaan programmeren dan meer. Dankzij kunstmatige intelligentie en computersystemen die gewone taal steeds beter onder de knie krijgen, zullen mensen nog slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden zelf code moeten kloppen.

“Computercode wordt het oud-Grieks van de 21ste eeuw”, aldus Wolcott in een opiniestuk op Quartz at Work. De hoogleraar moet dan ook niet al te veel hebben van alle pleidooien om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze moeten programmeren. De voordelen daarvan worden volgens hem overschat.

COBOL

Programmeertalen ontwikkelen zich zo snel, dat de programmeerkennis die we nu onderwijzen, alweer achterhaald is als de kinderen straks van school gaan. Wolcott wijst op de verschillen tussen de in de jaren zestig ontwikkelde programmeertaal COBOL en moderne programmeertalen als Ruby die een stuk eenvoudiger zijn.

Die trend richting steeds intuïtiever programmeertalen zal zich volgens Wolcott verder doorzetten. Het is volgens hem een kwestie van tijd voordat we vrijwel al het programmeerwerk in ‘normale taal’ zullen doen.

Om nieuwe generaties voor te bereiden op een tijdperk waarin iedereen die kan praten automatisch ook kan programmeren, is volgens Wolcott meer aandacht nodig voor sociale wetenschappen en kunst. Een brede oriëntatie op de wereld om ons heen is immer onontbeerlijk om de mogelijkheden en problemen van computersystemen te kunnen doorgronden, meent Wolcott.

Scanderen

Als afgestudeerde sociale wetenschapper zou ik echter toch een lans willen breken voor het onder de knie krijgen voor een programmeertaal. En voor het leren van oud-Grieks.

Iedere gymnasiast kan je immers vertellen dat het puzzelen op een oud-Griekse tekst je dwingt om logisch na te denken. Datzelfde geldt voor het werken met programmeertalen. Daarnaast bezitten programmeertalen en oud-Grieks ook in zichzelf een schoonheid – net zoals de kunst waarvoor Wolcott graag meer aandacht wil. Hoe fijn is het niet om tijdens een etentje de eerste regels van de Ilias te kunnen scanderen?

Onderwijs is de wandelstaf voor het leven. Of zoals de oude Romeinen zeiden: disciplina vitae scipio. En ook van in onbruik geraakte programmeertalen en oud-Grieks kun je nog je hele leven profijt hebben.