Bright Kids

'Pas wet aan zodat 13-jarigen ook mogen chatten'

24 oktober 2017 13:51

Nederland zou net als andere landen 13-jarigen zonder ouderlijke toestemming gebruik moeten laten maken van apps en sociale media.

Dat schrijft het Safer Internet Centre Nederland (SIC) in een brandbrief die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die vanaf 25 mei 2018 in werking treedt, moeten kinderen onder de 16 vanaf die datum eerst toestemming vragen aan hun ouders voor ze gebruik mogen maken van sociale media, websites en apps. De regels zijn bedoeld om de privacy van kinderen te beschermen, maar de vraag is hoe ze worden gehandhaafd. 

Volgens het SIC kan de leeftijdsgrens beter op 13 jaar liggen. "Stel je voor wat de consequenties zijn van deze nieuwe privacywet voor opgroeiende en ontdekkende tieners: niet meer appen, chatten, snappen of informatie zoeken zonder toestemming van ouders of opvoeders", aldus Marjolijn Bonthuis, coördinator van het SIC.

Seksuele voorkeuren

Een leeftijdsgrens van 16 jaar vormt volgens het SIC een inbreuk op de vrijheid van informatie en meningsuiting voor jongere kinderen. Die zouden door de nieuwe regels bijvoorbeeld niet meer op internet op zoek mogen naar informatie over seksuele voorkeuren.

In veel andere lidstaten in de Europese Unie, waar dezelfde wetgeving van kracht wordt, is er volgens het SIC wel voor gekozen om de leeftijdsgrens te verlagen naar 13 of 14 jaar. "Helaas houdt Nederland vooralsnog vast aan 16 jaar. Al zijn er digitale gegevensverwerkingen te bedenken waarvoor 16 jaar een logische grens is, voor het dagelijks internetgebruik is dat niet het geval," aldus Bonthuis. 

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day