Bright Kids

Auto van de toekomst: zuiniger en schoner rijden

24 september 2017 22:26

In deze aflevering zie je hoe auto’s zuiniger gaan rijden door onderzoek naar aerodynamica in windtunnels. En hoe bussen gaan rijden op waterstof.

Joep, Yaro en Len zoeken in Generation Discover, mogelijk gemaakt door Shell, uit wat de auto en de brandstof van de toekomst worden. Hoe gestroomlijnder auto’s zijn, hoe zuiniger ze kunnen rijden. Joep bezoekt in de Noordoostpolder een van de grootste windtunnels ter wereld, waar onderzoek naar aerodynamica wordt gedaan. Hij ziet onder meer hoe Solar Team Twente zijn nieuwe zonne-auto aan het testen is in de windtunnel.

Intussen wil Len een van zijn modelauto’s ombouwen, zodat hij op waterstof kan rijden. Over waterstof gesproken: Yaro bezoekt een Belgische werkplaats voor bussen die op waterstof rijden, en dus vanuit de uitlaat geen uitstoot van CO2 en lokale emissies zoals fijnstof hebben. "Het voelt gewoon als een normale bus", vindt Yaro. "Het is belangrijk om kinderen met dit soort technologieën in aanraking te laten komen, want we hebben moeite met het aantrekken van voldoende technische mensen", vertelt waterstof-expert Flip Bamelis.

Volgende week in Generation Discover: windenergie en zelfrijdende auto’s

Generation Discover wordt mogelijk gemaakt door Shell