Bright Kids

Crowdfunding voor mini-computers op Nederlandse scholen

14 juni 2017 16:32

Stichting FutureNL wil dat 90.000 kinderen op scholen een mini-computer krijgen waarmee ze leren programmeren. Er is een grote crowdfundingactie gestart.

FutureNL roept bedrijven op om een school te adopteren. Voor 750 euro kunnen dertig zogeheten micro:bits worden aangeschaft. Onder meer Microsoft, TomTom, SalesForce en de ABN Amro Foundation hebben gedoneerd, bericht de NOS.

Ook als kinderen later geen programmeur willen worden, kunnen ze er toch baat bij hebben als ze op school hebben leren programmeren, meent FutureNL. "Bij leren programmeren gaat het erom dat kinderen de digitale wereld waarin ze leven echt begrijpen. Ze leren vaardigheden als creatief en logisch denken, krijgen ruimtelijk inzicht en een breder probleemoplossend vermogen."

In totaal wil FutureNL 750.000 euro inzamelen, zodat duizend scholen kunnen worden voorzien van de benodigde mini-computers. Op het moment van schrijven heeft de stichting 132.456 euro opgehaald.

Micro:bit van BBC

Inspiratiebron voor de actie is een vergelijkbaar initiatief dat de BBC in samenwerking met 28 andere partijen vorig jaar op touw zette. Daarbij werd genoeg geld ingezameld om alle kinderen in het zevende leerjaar een micro:bit met bewegingssensor, kompas en Bluetooth cadeau te geven.

Lees meer over educatieve tech in onze rubriek Bright Kids