Bright Kids

Osmo leert nu ook programmeren met muziek

13 mei 2017 10:12

Osmo was al één van de leukste manieren om kinderen te leren programmeren, de nieuwste les werkt op basis van muziek.

Osmo combineert op een slimme manier de basisprincipes van het programmeren met tastbare stukken speelgoed. De software draait op een rechtopstaande iPad, voorzien van een spiegeltje over de camera. Zo kunnen kinderen met de speciale blokken tastbaar programmeren door schakels te maken en aan knoppen te draaien.

Dat werkt ook zo in het nieuwste pakket Coding Jam. Daarbij programmeren kinderen zich niet door bijvoorbeeld levels zoals in vorige delen, maar maken ze muzieknummers en melodieën. Want ook het maken van digitale muziek is in wezen een vorm van programmeren, met het opeenstapelen van verschillende onderdelen van muziek en het gebruik van bijvoorbeeld loops.

Al die facetten zijn vormgegeven als Osmo-blokjes. Daarbij stelt een cijfer bijvoorbeeld het aantal herhalingen van een noot voor, met een draaiknop kiezen kinderen welke toonsoort ze willen gebruiken en met een loop-blokje laten ze bedachte melodieën herhalen. Melodieën kunnen dan weer in geheugenblokjes worden opgeslagen, en zo kan met een paar blokjes stapsgewijs een heel nummer in elkaar worden gepuzzeld. Coding Jam kost tijdelijk 62,10 euro en wordt vanaf 16 juni geleverd.

Bekijk ook het Bright Tv-item over Bomberbot, waarmee basisschoolleerlingen leren programmeren:

Meer educatieve gadgets in onze rubriek Bright Kids