Bright Kids

Bright Kids: de beste musea voor kinderen in de meivakantie

20 april 2017 20:39

Miriam neemt je mee naar de Star Wars-expo in Hoorn en de YouTube-tentoonstelling in Hilversum. En ze geeft meer tips voor kinder-doe-musea.

Veel Nederlandse musea zijn uitdagend en spannend voor kleine onderzoekers en mini-professoren in de dop. Doen, maken, testen, ervaren, proeven, ruiken. Rondlopen met een iPad of met je interactieve armband van alles kunnen laten bewegen of beleven. Voor de meivakantie raden we je deze musea en expo's aan. 

Star Wars-expo in Hoorn

In het Museum van de Twintigste Eeuw is een Star Wars-expo: een overzichtstentoonstelling met alle merchandise die sinds 1977 is verkocht rond de Star Wars-films. Het museum heeft van de vijf grootste Nederlandse Star Wars-verzamelaars de meest bijzondere items en complete collecties mogen lenen. Al dit moois is te zien in a Galaxy not so far away: in Hoorn. Miriam bracht al een bezoekje:

Let's Youtube

Miriam bezocht ook Beeld en Geluid in Hilversum. Daar is de erg coole Let’s Youtube-tentoonstelling. Bekijk haar video, op YouTube natuurlijk:  

Nemo Science museum

Uren kunnen wij ronddolen in Nemo in Amsterdam. Al spelenderwijs leer, doe, voel en beleef je de wereld om je heen. Je leert op de meest uiteenlopende manieren over fenomenen als elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht. Onze favoriete plek is het proefjeslab, waar je met labjas en veiligheidsbril spannende experimenten mag uitvoeren. In de meivakantie zijn er veel extra workshops en demonstraties. Bijvoorbeeld: zelf een tekenmachine maken, een elektrische schakeling maken om een lampje te laten branden of je eigen vliegtuigje ontwerpen en testen. 

Spoorwegmuseum opent nieuw Techlab

Vers van de pers. Op 20 april is in het Utrechtse Spoorwegmuseum het Techlab geopend. Een nieuw vast onderdeel waar je kunt ontdekken hoe een trein precies werkt. Je kunt zelf aan de slag: aan de noodrem trekken of ontdekken hoe het komt dat een wiel niet ontspoort. Onze favoriete rides zijn ook meteen de spannendste van het museum: De Vuurproef en de Stalen Monsters. Als je durft. 

De wereld van schimmel

Het Universiteitsmuseum in Utrecht heeft een zeer uitgebreid meivakantie-programma. Vooral voor de kleine wetenschappers ons ons. Duik bijvoorbeeld in de wereld van schimmel in het SchimmelLAB, ga met botten of bacteriën aan de slag, of experimenteer jezelf een slag in de rondte in het JeugdLAB. 

Veiligheidsmuseum PIT

In de meivakantie kun je bij PIT de wereld van de brandweer ontdekken. Je kunt aan boord gaan van een echte blusboot, waterspelletjes spelen, de brandweerspeurtocht doen of je verkleden als brandweer. Het lijken wel de PIT-brandweerweken.

Check de websites van alle musea voor de volledige programma's. En of het programma van de meivakantie tot 30 april of 7 mei loopt. Dat wisselt bij de verschillende musea nog wel eens. Op Koningsdag zijn bijna alle musea gesloten. 

Meer tips op ons YouTubekanaal

Op ons YouTube-kanaal zie je de komende dagen meer Bright Kids-video's met knutselprojecten, spelletjes en experimenten voor kinderen. Handen uit de mouwen! Vergeet niet te subscriben en volg Bright.nl/Kids.