Gratis lesprogramma CyberPi leert kinderen programmeren

Gratis lesprogramma CyberPi leert kinderen programmeren

18-10-2017 14:01 Laatste update: 26-04-2018 16:39

Programmeren is geen verplicht schoolvak, hoewel de vaardigheid steeds belanrgijker wordt. Een nieuw gratis lesprogramma moet kinderen programmeren leren.

Het lesprogramma CyberPi van de Cybersoek is voor iedereen gratis in te zien en wordt op 15 verschillende scholen gegeven. Iedereen die interesse heeft om te leren programmeren kan volgens de stichting deze lessen gebruiken, maar het programma is specifiek ontwikkeld voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8.

In CyberPi leer je programmeren met de goedkope minicomputer Raspberry Pi, die je voor enkele tientjes kunt kopen. De lessen beschrijven onder andere hoe je programmeert met programmeertaal Python en een eigen webserver en -site bouwt. Ook leer je hoe software met hardware communiceert, bijvoorbeeld hoe je door te programmeren lampjes kunt in- en uitschakelen.

Om het programmeren leuker te maken, wordt er gebruikgemaakt van het populaire spel Minecraft om sommige lessen uit te leggen. Zo leer je onder andere hoe je via Python een digitaal blok steen, hout of diamant in Minecraft plaatst. 

Meisjes

Juf Aline Brinkman geeft les op de Godelindeschool​ in Naarden en gaat starten met CyberPi. De school maakt budget vrij om de Raspberry Pi-computers aan te schaffen. "Het is best spannend, want ik weet  zelf ook helemaal niet zo veel van technologie", vertelt Brinkman tegen RTL Nieuws.

Brinkman ziet wel hoe enthousiast kinderen worden van programmeren. Ze heeft al eerder op eigen initiatief programmeerlessen gegeven, maar CyberPi gaat een stapje verder: "Daar leer je ook echt programmeren in plaats van hier en daar een blokje naar de juiste plek slepen. Het programmeren met CyberPi is heel nauwkeurig werk, als een punt of komma niet goed staat werkt het niet."

Met haar lessen wil Brinkman programmeren ook bij meisjes populair maken. "Je ziet bij meisjes dat ze aanvankelijk een beetje angstig zijn of ze het wel goed kunnen", vertelt ze. "Dat is treurig om te zien, maar na een halfuur zitten ze gillend achter het scherm omdat de spelletjes die ze maken opeens werken. Het is belangrijk om meisjes al op jonge leeftijd kennis te laten maken met technologie en programmeren."

Lezen en schrijven van de toekomst

Volgens stichting Cybersoek is programmeren 'het lezen en schrijven van de toekomst'. Met CyberPi leren kinderen omgaan met hardware en software, en worden ze gestimuleerd creatieve technische oplossingen te bedenken, zo stelt de stichting. De lessen zijn gemaakt door internetprovider XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam.

Onder andere Nederland ICT en Microsoft pleiten al langer voor verplichte computerlessen op scholen. Ook het nieuwe kabinet schrijft in het regeerakkoord dat er meer aandacht komt voor 'digitale geletterdheid en praktische vaardigheden', maar wat dat precies inhoudt is nog niet bekend.

De betrokken organisaties hopen dat zoveel mogelijk mensen met het lesprogramma aan de slag gaan. "Ga lekker knutselen met je kind of zelfs met opa of oma, want programmeren kan iedereen leren”, zegt Bart Naus, die als ontwikkelaar bij XS4ALL heeft meegewerkt aan het lesprogramma.

Bekijk ook het Bright Tv-item over het betaalde programmeerlespakket Bomberbot:

Volg ook het Bright YouTubekanaal