Techbedrijven strijden om het klaslokaal

Techbedrijven strijden om het klaslokaal

01-05-2017 21:31 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Merijn Doggen

Microsoft zou met een cloudversie van Windows 10 voor scholen de strijd met Google en Apple om het klaslokaal willen opvoeren.

Leren jouw kinderen op school met een Chromebook, iPad of Window-laptop? Misschien maakt het je niet veel uit, maar voor grote techbedrijven is het onderwijs een belangrijke markt. Ze maken zich op voor een gevecht om leerlingen en studenten. Microsoft kondigt namelijk morgen waarschijnlijk een uitgeklede, cloudversie van Windows 10 aan. Een tikkeltje saai misschien, maar voor Microsoft hangt er veel vanaf.

De afgelopen jaren hebben iPads en Chromebooks de klaslokalen veroverd. In de VS heeft de Chromebook in het onderwijs al een marktaandeel van meer dan 50 procent. De Chromebooks drukken de traditionele Windows-notebooks en inmiddels ook de iPads de klas uit.

Chromebooks

Chromebooks hebben als voordelen voor scholen dat ze goedkoop zijn en nauwelijks onderhoud nodig hebben. De meeste software draait namelijk in de cloud, online. Ook de beveiliging is makkelijker dan bij Windows-laptops. Voor 350 euro heb je een prima Chromebook waar je jarenlang mee vooruit kan. Windows-laptops waarvoor hetzelfde geldt zijn meestal nog duurder.

iPads

Apple zat met hetzelfde probleem in het onderwijs: zijn hardware is veel te duur voor een school. Het is niet voor niets dat Apple eind maart de ‘goedkoopste iPad ooit’ lanceerde. Die kost nog steeds dik 400 euro, maar iPads gaan lang mee. Het enige nadeel: er zit geen fysiek toetsenbord bij, toch best onhandig als je een werkstuk wilt uitwerken.

Windows 10 Cloud

Met Windows 10 Cloud zou Microsoft verloren terrein willen terugwinnen. Het besturingssysteem moet kunnen draaien op goedkope hardware, waarbij waarschijnlijk ook zoveel mogelijk van het onderhoud uit handen wordt genomen. Verder werkt deze Windows-versie alleen met apps uit de Windows Store, net zoals je op een iPad alleen apps kan draaien uit de App Store. Microsoft biedt bij de onderwijsversie van zijn clouddienst Office 365 al Microsoft Classroom, gericht op het samenwerken tussen docenten en leerlingen.

Voor de techbedrijven is het van groot belang dat leerlingen en studenten met hun software in aanraking komen. Dan zijn ze eerder geneigd die software ook thuis aan te schaffen of later te gebruiken als ze klaar zijn met hun studie.

Bright is dinsdagmiddag aanwezig bij het Microsoft-event en doet verslag.