Zo maak je je laptop hackproof

Zo maak je je laptop hackproof

25-02-2017 21:22 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Merijn Doggen

Een écht veilige laptop heeft geen internet, harde schijf of speakers. En wat heb je nog meer nodig?

Een laptop hackproof maken is nog niet zo eenvoudig. Het begint al bij de aanschaf. Als je er zeker van wilt zijn dat er niet met jouw laptop geknoeid wordt, koop je hem met cash. Je doet vooraf ook geen research online, maar loopt een winkel binnen, kijkt of er een geschikte laptop ligt en rekent hem af. Als veiligheidsdiensten je in de gaten houden zou het zomaar kunnen zijn dat de laptop een bug bevat. Ook pinnen kan niet, omdat dan je bankgegevens kunnen worden gekoppeld aan het serienummer van de laptop, legt Arjen Kamphuis uit. Hij werkt als online veiligheidsexpert bij Brunel.

Natuurlijk zijn dit soort maatregelen niet voor iedereen nodig. Maar bedrijven, overheden of mensenrechtenactivisten die informatie verwerken die interessant voor anderen kan zijn, doen er zeker verstandig aan zo'n laptop te kopen.

Veel onderdelen er uit halen

Vervolgens moet de laptop helemaal uit elkaar. Alles wat een draadloze verbinding kan maken, moet eruit; wifi, bluetooth, 4g-modems, alles. Ook de harddisk kan eruit. Arjen Kamphuis raadt deze mensen aan te werken met een besturingssysteem op een stick. Een voorbeeld is Tails.

Vergeet trouwens ook niet de microfoon eruit te halen en de speakers. Niet alleen kunnen deze beiden gebruikt worden voor afluisterpraktijken. Ook zijn er hacks bekend met gegevensoverdracht via ultrasoon geluid uit de speakers. Je zou er haast paranoia van worden. Maar volgens Kamphuis is het helemaal niet gek om paranoia te zijn in situaties waarbij een kwaadwillende overheid je in de gaten houdt.

Ver van je bed?

Voor de gewone man is dit allemaal een ver-van-m’n-bed-show, maar als die een beetje beter op zijn online veiligheid let en iets meer beveiliging gebruikt tijdens het surfen, dan helpt die gewone man ook anderen in nood. Want hoe meer mensen gegevens beveiligen of anoniem surfen over het internet, hoe moeilijker het is voor kwaadwillenden om klokkenluiders, mensenrechtenactivisten of andere personen die privacy echt nodig hebben, aan te vallen.

Handleiding

Arjen Kamphuis schreef een handleiding voor onderzoeksjournalisten waarin staat hoe zij hun veiligheid en die van hun bronnen kunnen beschermen. Er staan ook tips is die heel bruikbaar zijn voor iedereen. Je kunt hem hier downloaden.

Een nieuwe Bright TV zie je elke maandag om 18:00 en 23:30 op RTL Z. Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal.