Bright TV

BezorgBattle: welke bezorgapp is het snelst?

17 november 2016 20:30

Bram bestelde op hetzelfde moment een hamburger bij Deliveroo, UberEATS en Foodora. Wie won de BezorgBattle?

In Amsterdam is een flinke bezorgoorlog op de fiets aan de gang. Deliveroo, Foodora en UberEATS strijden om marktaandeel en de rugzakken en reclames kleuren het straatbeeld. De verschillen zijn nihil, de afzetmarkt (alleen het centrum van Amsterdam) behoorlijk klein. Maar wat krijg je als je via drie verschillende hippe bezorgapps een hamburger bestelt op precies hetzelfde moment bij precies hetzelfde restaurant? Dan krijg je een nek-aan-nekrace die zijn weerga niet kent. Het verschil tussen de nummer 1 en nummer 3 was minder dan 2 minuten:

Wat zijn de overeenkomsten?

Het zijn eigenlijk precies dezelfde apps. Ze zien er ook zo goed als hetzelfde uit en voor bestellen heb je evenveel stappen nodig in iedere app. Ook zijn de restaurantsprijzen overal hetzelfde en qua bezorgtijd scheelt het dus ook bijna niks.

Wat zijn de verschillen?

Het aanbod verschilt enigszins. Burgertent de Burgermeester (uit de video) was het enige restaurant dat in alle drie de apps terugkwam, maar er zijn veel dubbelingen. Het kan dus wel zo zijn dat jouw favoriete restaurant wel in de ene maar niet in de andere te vinden is. Qua aantallen restaurants ontlopen ze elkaar nauwelijks: in het centrum van Amsterdam heeft Foodora 92 restaurants, Deliveroo 94 en UbetEATS 96.

Qua prijs is nog wel wat te halen. De gerechten zijn overal hetzelfde geprijsd, maar UberEATS is de enige app waarbij je geen minimum bestelbedrag hebt of waarbij je niet altijd verzendkosten hoeft te betalen. Bij Deliveroo is de minimale bestelling meestal 12,50 euro en rekent het 2,50 euro transactievergoeding. Bij Foodora wordt een bestelling onder de 15 euro automatisch aangevuld tot 15 euro, ook al bestel je maar iets van 5 euro. Ik moet er wel bij zeggen dat deze prijzen snel wisselen en dat het elke week weer anders kan zijn. Verder is het voordeel bij UberEATS dat je veel gratis krijgt. De eerste keer bestellen is gratis, via de restaurants geven ze veel kortingscodes weg en je krijgt ook nog eens regelmatig berichten dat een gratis lunch of tussendoortje bij je bezorgd kan worden.

Dus welke is het fijnst?

Het maakt echt heel erg weinig uit. Qua tijd niet, qua bestelgemak niet (al zat Deliveroo me een beetje te vervelen in het betaalproces) en qua aanbod niet. UberEATS is nu nog flink aan het strooien met cadeautjes, maar dat zullen ze ook niet voor altijd volhouden. Wat overblijft is marketing, dus daar zijn we voorlopig nog niet van af. Wel lijkt me zeker dat Amsterdam te klein is voor drie identieke bezorgdiensten.