Met de blockchain zijn meer sectoren te verbeteren

Met de blockchain zijn meer sectoren te verbeteren

25-01-2016 20:38 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Blockchain, de technologie achter bitcoin, is niet alleen 'hot' in de financiële sector.

De blockchain, wat is dat? En wat wordt ermee mogelijk? Erwin praatte je maandagavond bij in Bright TV:

Ook overheden zien toekomst in de blockchain-technologie. Ze zouden erdoor een stuk efficiënter en veiliger kunnen werken, staat in een adviesrapport van de Britse overheid dat maandag verscheen. Grootboeken zijn zo oud als de weg naar Rome, schrijft de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de Britse overheid, Mark Walport. Van kleitabletten waar transacties en afspraken op werden vastgelegd, tot papyrus. De databases die bedrijven en overheden nu op de computer hebben staan zijn eigenlijk een 'bytes'-versie van de papiertjes die we eerder gebruikten, schrijft hij.

Met de uitvinding van bitcoin, en achterliggende technologie blockchain, is een nieuw soort grootboek geboren: het gedistribueerde grootboek (in het Engels: distributed ledger). En met die uitvinding komt er misschien wel een einde aan een tijdperk. Van centraal beheerde grootboeken, naar gedistribueerde.    

Bankloos betalen

Dat zit zo. Bitcoin is een virtuele valuta die je kunt 'versturen' zonder daar banken (en hun grootboeken) bij nodig te hebben. Dit is mogelijk omdat je gebruik maakt van één gezamenlijk grootboek, die bijhoudt wat van wie is. Of het nou gaat om geld (bitcoins, euro’s, dollars), huizen of aandelen; het kan allemaal bijgehouden worden via zo’n gedistribueerd grootboek.

"Een gedistribueerd grootboek is een bezittingendatabase die gedeeld kan worden binnen een netwerk van meerdere websites, gebieden of instituties. Alle participanten binnen het netwerk hebben hun eigen en identieke kopie van het grootboek," schrijft Walport. Elke verandering die wordt aangebracht, wordt binnen enkele seconden verwerkt.

Zo’n grootboek zou overheden 'kunnen helpen belastingen te innen, toeslagen toe te kennen en paspoorten uit te geven'. Ook kan het werken als een soort kadaster, het kan bevoorrading zeker stellen en overheidsdata op een andere en transparantere manier opslaan. Met de technologie zou de overheid fraude en fouten kunnen verminderen. En data, bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg, veilig kunnen opslaan, aldus Walport.

Veiliger

Veel van de nu gebruikte systemen zijn vaak oud, complex en bevinden zich bij één organisatie. Daarmee zijn ze ook gevoeliger voor cyberaanvallen, schrijft de adviseur. Gedistribueerde grootboeken zijn moeilijker aan te vallen, omdat er meerdere kopieën van dezelfde database zijn.

Honderd procent veilig is de technologie nog niet. Iedereen die een manier vindt om één kopie aan te passen, past immers de rest ook aan. De beveiliging van de grootboeken is dus een belangrijk aandachtspunt, aldus Walport. De Britse minister van Cultuur en Digitale Economie, Ed Vaizey, gaat samenwerken met andere departementen om te onderzoeken hoe de blockchain het beste gebruikt kan gaan worden.