Nederland koploper met fotonica: 'het nieuwe goud'

Nederland koploper met fotonica: 'het nieuwe goud'

31-01-2017 20:12 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Onderzoekers van de TU Eindhoven werken aan razendsnelle chips en verbindingen.

Chips die duizenden keren sneller én zuiniger zijn. Fotonica maakt dat mogelijk. De technologie is al volop in gebruik. Denk maar aan de glasvezelkabel. Maar de volgende stap is geïntegreerde fotonica: microchips die werken op basis van lichtsignalen in plaats van elektronen. Licht heeft veel kortere golflengtes, waardoor je hogere bandbreedtes kunt halen. Het resultaat: extreem hoge datasnelheden en veel lager energiegebruik. De fotonische chips zijn cruciaal voor de toekomst van internet en grote internetbedrijven als Google en Facebook willen ze inzetten in hun datacenters. 

Eindhoven voorop

Bij de TU Eindhoven is de laatste jaren voor honderden miljoenen euro’s aan onderzoek gedaan naar fotonische chips. Vorig jaar opende er een speciaal fotonica-instituut zijn deuren. De verwachtingen zijn hooggespannen. Geïntegreerde fotonica is volgens de Europese Unie zelfs een van de vijf technologieën met de grootste economische potentie. Het 'nieuwe goud' wordt fotonica daarom wel genoemd in Brabant.

In de regio Eindhoven houden zich al 160 verschillende bedrijven bezig met fotonica. De fotonische chips worden hier gebouwd volgens een soort bouwbloksysteem tegen relatief lage kosten. De voorsprong van Nederland is geen toeval: Philips werkte al sinds de jaren 60 aan lasertechnieken, die ook van pas komen bij de productie van fotonische chips. In Bright TV spraken we met fotonica-wetenschapper Chigo Okonkwo. Kijk hieronder het hele item:

Abonneer je ook op ons Youtube-kanaal