Brights Duurtest Elektrisch Rijden: proloog
Duurtest

Brights Duurtest Elektrisch Rijden: proloog

dinsdag 25 oktober 2011 16:59

Zoals je in Bright #42 hebt kunnen lezen, gaan we de Nissan Leaf duurtesten. Een kleine proloog.

Naar aanleiding van de Top Gear-uitzending waar maar weer eens een elektrische auto werd afgebrand, heb ik besloten te bewijzen dat elektrisch rijden zo gek nog niet is. Een mailtje naar Nissan, een uitgebreide ballotage en een plan voor de duurtest zelf - et voila, er komt een Leaf. Voor drie maanden. In Winsum. Op meer dan 200 kilometer van Amsterdam en Schiphol.

Dat heeft me al de nodige stress opgeleverd, zal ik toegeven. Drie nieuwe apps met laadpalen prijken op mijn iPhone. De gemeente Winsum en de gemeente Groningen zijn beide in druk e-mailverkeer met mij over laadpalen in de buurt, maar er is nog een heel groot gemis: niemand kan me vertellen waar snellaadpalen zijn. En om naar Schiphol te komen, heb ik zo'n ding nodig, ergens langs de A6, in de buurt van Lelystad als het even kan. Tot nog toe niets gevonden. Iedereen stuurt me naar laadpalen.nl, waar ik vervolgens niet kan zoeken op specifiek snellaadpalen.

Een andere kleine horde die nog te nemen is: opladen thuis. Je kunt de auto met een huis-tuin-en-keukenstekker aansluiten, maar dan duurt het laden langer en kun je niet op dezelfde groep even de waterkoker aanzetten. Dan wordt het donker in huis. Maar voor 900 euro een kastje laten installeren voor drie maanden gaat me ook wat ver. Daar wordt dus nog steeds over onderhandeld.

De komende maanden wil ik graag in de muisstille auto de 'Leaf-sessies' opnemen: een singer-songwriter op de achterbank en rijden maar. Ik denk erover om uit te vogelen wat er allemaal voor leuks te doen is binnen de actieradius van de auto, waar ik normaal niet naar toe zou gaan. Jouw ideeën zijn welkom. Post ze in de comments. Zijn ze leuk en/of zinvol, dan gaan we ermee aan de slag.

Zie alle artikelen uit de reeks Brights Duurtest Elektrisch Rijden.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

De zijderoute?

 

Je bedoelt Winsum - Baflo - Uithuizen? :)

 

Leuk experiment. Dan zal je ergens onderweg snel moeten laden aan een snellader. Dat duurt 20 minuten. Tenzij je de tijd hebt om 4 uur te wachten tot je batterij half vol is natuurlijk. Er staan op dit moment snelladers in amsterdam(rai), utrecht (nissandealer), leeuwarden en doetinchem(nissan). Dat helpt allemaal niet erg denk ik. Er komen er wel snel meer. Thuis laad ik met een kabeltje uit de schuur. Dat gaat prima. Je kunt eens contact opnemen met amsterdam elektrisch via www.amsterdam.nl/elektrisch voor meer info over de snelladers.

 

Kom gezellig naar Enschede en vergelijken met de Tata Nano die ergens op de Universiteit Twente staat en de elektrische auto's die de gemeente Enschede heeft aangeschaft. Of misschien racen met/tegen de zonneauto :)

 

Waarom heeft electrische rijden de toekomst ? Hoeveel kerncentrales moeten we dan wel niet bouwen willen we alle auto's opladen ?

 

een elektromotor is veel zuiniger dan één op benzine. Zelfs als we onze olie voortaan in een efficiënte centrale omzetten in elektriciteit, en daar de autos mee opladen, gaat het gebruik drastisch naar beneden

 

Ben zelf Leaf-rijder. In Lelystad is geen snellader, wel een laadpaal bij de McDonald's. Daar heb je dus meer tijd voor nodig om op te laden. En om nou 3 uur in een McDonalds door te brengen, tja.

Dit is een recent overzicht van snelladers van The New Motion:
- Amsterdam, Schepenbergweg 43 (Nissan-Vischer)
- Amsterdam, Novotel Europaboulevard 10 (Amsterdam Elektrisch, Essent)
- Alphen aan de Rijn, Koperweg 1 (Nissan -van Leijden
- Delfgauw, Importweg 1 (BP Emerald)
- Doetichem, Edisonstraat 79 (Nissan - Auto Herwers)
- Leeuwarden, Gulf Jupiter 9 (Essent)
- Nieuwegein, Biezenwade 2 (Prestige Greencab)
- Vianen, Prins Bernardstraat 75 (Van der Valk, Hotel Vianen)
- Goes, Amundsenweg 39 (Nissan - Auto Sturm)

Helaas dus geen op jouw route, maar dit aantal breidt zich wel snel uit. Je hebt voor deze snelladers binnenkort een snellaadpas van The New Motion voor nodig.

 

Dat klinkt als www.leafplan.nl

 

Leuk experiment. Echter, 'muisstil' zal het echt niet zijn

 

@robin berg
Er is nog een snellader op het stadionplein in Amsterdam en op Schiphol (Total-statsion) wordt er nu 1 geplaatst. Daarmee is Rutger niet echt geholpen.

@Rutger
Wil je over de snelweg (A6) naar Amsterdam (of terug), dan moet tussen Lemmer en Emmeloord opgeladen worden. Echt waar. Lelystad is een laadpunt te ver. Misschien: Thuiswerken? Trein? Logeren?

Volgens mij wordt de auto gebruikt voor iets waarvoor hij niet is gemaakt, maar ik kan het mis hebben...

Snellaadinfo: http://leafplan.nl/laadpunten-elektrische-auto-inclusief-snellaadpunten/

Succes

 

@Rutger
Heel leuk initiatief, ben vooral benieuwd naar de singer-songwritersessies!

Voor tips, trucs en ervaringen van andere LEAF-rijders verwijs ik je graag naar LEAFhebbers.nl, het blog door en voor rijders van de Nissan LEAF.

Succes de komende maanden!

Groet,

Erik Weerts
LEAFhebbers.nl

 

Op de Haarlemmer weg in Amsterdam is ook een lader, niet zo ver van de A10

 

Nieuwsbrief