Brussel onderzoekt Apple-kartel ebooks
Nieuws

Brussel onderzoekt Apple-kartel ebooks

woensdag 07 december 2011 08:04

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke kartelafspraken over ebooks tussen Apple en uitgevers.

Vijf grote uitgevers in Frankrijk, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië zouden met Apple prijsafspraken hebben gemaakt om concurrentie op de ebookmarkt te beperken, aldus de Europese kartelwaakhond. In maart deed de Europese Commissie al enkele invallen bij uitgevers. Zij zouden samen met Apple prijsafspraken hebben gemaakt, om ebooks voor hogere prijzen te kunnen verkopen.

Brussel geeft het onderzoek nu prioriteit, maar hoe lang het gaat duren is nog niet bekend. De toezichthouder heeft nog niet uitgewijd over de precieze rol van Apple. Ook in de VS is Apple eerder dit jaar gedagvaard wegens het maken van prijsafspraken rond digitale boeken. Het gaat om dezelfde vijf uitgevers, die de afspraken zouden hebben gemaakt als reactie op Amazons lage prijzen. Uitgevers hebben eerder geklaagd dat Amazon zijn Kindle promootte via stuntprijzen voor ebooks, waardoor consumenten voortaan die tijdelijk lage prijzen zouden verwachten.  

Apple startte begin 2010 met zijn iBookstore. Sinds eind september van dit jaar zijn de eerste betaalde Nederlandse boeken in de iBookstore te vinden. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Waren ebooks voordat de iPad bestond niet ook al véél te duur?

Maar ik ben benieuwd naar de resultaten van het onderzoek. Elke poging om ebooks de significant goedkopere optie te maken in de boekenmarkt juich ik toe.

 

Hier is altijd het laatste nieuws.

Altijd de Nieuwste Muziek!
<strong>
http://www.TOPNIEUWTJES.nl/

 

Nieuwsbrief