Buma rekent geld voor embedden van muziekvideo's
Nieuws

Buma rekent geld voor embedden van muziekvideo's

vrijdag 02 oktober 2009 14:14

Gisteren publiceerde Buma/Stemra de nieuwe tarieven voor 2009. Muziekvideo's embedden op je blog kost € 130 per filmpje.

'Wij zijn dan ook verheugd mee te delen dat wij per 1 januari 2010 nieuwe digitale licenties introduceren voor zowel nieuwe als bestaande vormen van digitaal muziekgebruik', luidde de inleiding van het stuk wat BUMA/Stemra gisteren publiceerde over de nieuwe tarieven. Dat de blogwereld en het twitteruniversum minder verheugd waren, is logisch: zes muziekvideo's embedden kost 130 euro en per 30 video's word je geacht 650 euro te betalen aan BUMA/Stemra.

De nieuwe tarieven roepen wel wat interessante vragen op. Want hoe gaat een sociaal netwerk zoals Hyves met dit besluit om? Gaan ze het embedden van muziekvideo's op profielen verbieden, of hebben ze een deal kunnen sluiten met de auteursrechtenorganisatie? Zoals VPRO's 3voor12 ook al aangaf, word je als blogger misschien wel gedwongen om een account bij web-log.nl of blogger.com aan te maken in plaats van een persoonlijk blog.

Matthijs Bobeldijk, business development manager van Buma/Stemra, zegt dat 'in de praktijk kleine blogs niet onze prioriteit zullen hebben.' Dat is misschien goed nieuws. Maar vooral nog onduidelijk, want wat is 'klein' precies?

Dat de tariefregeling vaag is, dat zegt ook Frank Mulder, die op zijn blog Freakenstein uitlegt dat het zeer ingewikkeld is om een embedded video van een stream of download te onderscheiden. Bovendien kan het technisch nog een hele uitdaging zijn alles te meten, zegt Ellen van den Berg (voormalig head-of-products van Hyves) in de comments op een ander blog.

Een petitie met de titel 'Buma Stemra laat de Bloggers met rust' is inmiddels ook al door ruim 700 mensen virtueel ondertekend. Ook de stichting Bits of Freedom, die zich inzet voor digitale burgerrechten in NL, is bezig met een 'open' brief aan BUMA/Stemra.

Update: De petitie is inmiddels getekend door ruim 3.900 mensen getekend en de CDA heeft kamervragen gesteld over de kwestie.

Reacties

Als dit doorgaat gooit BUMA internet terug naar 1995.
Internet ís embedden. Er is geen unieke rechthebbende op beeldmateriaal, als je als artiest wordt opgepikt door een groot blog of een social network is het laatste wat je moet doen geld vragen aan de mensen aan wie je jezelf wil laten horen! Buma zegt dus het beste voor te hebben met muzikanten, maar uiteindelijk alleen maar voor de 10 artiesten die al binnenlopen en steeds meer geld willen.
Ik neem aan dat YouTube een of andere regeling met Buma heeft getroffen, dus als filmpjes van YouTube worden geëmbed in een blog is daar al een keer voor betaald in welke vorm dan ook.
Zelfs als dat niet het geval zou zijn is het niet erg, er moet maar één ding gebeuren, en dat is dat Buma moet accepteren dat de wereld is veranderd, en dat ze geen controle meer hebben op wat mensen luisteren of met elkaar delen.
Als iedereen alles op internet deelt, en nooit ergens voor betaald maar alleen de bron netjes vermeld zodat voor iedere gebruiker de oorspronkelijke maker is terug te vinden is er toch niets aan de hand?
Crisis, ik word zo gefrustreerd van die nederlandse regeltjes mentaliteit! Regels belemmeren alleen maar groei. Blèh.

 

Afgezien dat de prijzen belachelijk zijn.
Een prive blogger kan toch dat allemaal niet betalen.
En iemand die probeerd geld mee te verdienen kan er toch gelijk mee stoppen?

Alleen grote bloggers. Ik denk dat als je zo wilt doen, alleen bedrijven zoals de telegraaf ofzo een rekening moet sturen.
Maar ben en blijf van mening dat de muziekwereld en BUMA een plaat voor hun kop hebben en eens moeten gaan inzien dat de wereld veranderd, en er mee moeten omgaan.
De kranten wereld is het inmiddels doorgekomen dat ze moeten gaan veranderen door het internet.

 

Ik vond er nu juist een mooie open source mentaliteit ontstaan in de samenleving. Volgens mij zie je ook steeds meer dat men best wil betalen voor goede muziek, applicaties, videos wanneer ze er plezier of profijt van hebben. Het echte graaien is voorbij aan het gaan. BUMA wil dat we weer gaan graaien. Erg conservatief.

 

Dat dacht ik ook!

Previews (iTunes) of embedden filmpjes/ songs zijn de manier om bekendheid te krijgen. Je ziet wel vaak dat artiesten gehyped worden op deze manier.

Dit lijkt me een doodvonnis... en laten we hopen dat de industrie as-we-know-it volgend jaar zwaar omvalt.

 

Volgens mij is dit ook juridisch aan te vechten.
Als je bijvoorbeeld een YouTube filmpje embed dan maak je gebruik van een externe dienst: het materiaal met copyright staat fysiek niet op je eigen server en je blog fungeert alleen als portal/doorgeefluik.

Maar goed, dit alles duidt er weer op dat de Buma Stemra een dinosaurus is uit het tijdperk van de phonogram dat er alles aan doet (lees:rare sprongen) om niet uit te sterven.
Ik zeg, opkopen en sluiten die hap.

 

Sjezus, dan wil ik ook geld ontvangen voor het luisteren naar muziek. Ik kan immers mond-tot-mond reclame overbrengen en dat is altijd nog het meest effectieve marketingtool voor een klantenbinding. Dus Buma, waar blijven mijn centen?! Ik reken zo'n 130 euro per overgebracht nummer.

Beter nog, ik wil ook nog voorrijkosten krijgen voor het reizen naar de cd-winkel. Krijg je dan wel het leuke gegeven voor terug dat ik CO2 neutraal reis. En tja, om dat te onderhouden moet je wel een kleine investering overhebben.

 

Als liefhebber van indie en alternatieve muziek schrijf ik op mijn blog (http://www.ekaya.nl) recensies en voeg daarbij videoclips toe. Free publicity voor bands die je anders niet zo snel tegenkomt.

Ik hoop dan ook dat mijn blog klein genoeg is om mensen die videoclips te kunnen laten zien. Het levert bands volgens mij meer op dan wanneer de Buma zo'n artiest uit gaat betalen.

Ten eerste omdat de Buma niet zoveel uitkeert en ten tweede omdat het simpelweg niet uit kan om die clips te laten zien.

Als het aan de buma ligt dan moeten wij onze muziek smaak zeker laten voorschrijven door de Matthijs van Nieuwkerken van deze wereld?

 

de grootste vraag is overigens waar ze dit belachelijke bedrag op baseren? Ze hosten de video niet, hebben de video niet gemaakt en hebben geenzins de artiest gesteund om het album tot stand te laten komen.

 

Artiesten of platenmaatschappijen betalen BS om hun werk te beschermen, hun hele kantoor zit vol met juristen.

 

Artiesten en platenmaatschappijen betalen BS omdat ze het moeten.

 

Dit krijgt ongetwijfeld een staartje. De enige die hier wat aan kan doen is de politiek of een partij die met een stel dure advocaten aan de slag gaat.

In ieder geval zijn er vanuit het CDA al kamervragen gesteld. BUMA = bitches.
http://www.nu.nl/internet/2093624/bumastemra-wil-geld-muziekfilmpjes-blo...

 

Hoe zit het dan met Esmee Denters? Is zij niet bekend geworden door covers te zingen. Deze op beeld vast te leggen en ze op youtube te plaatsen.Vervolgens door miljoenen bekeken te worden en daardoor wereldberoemd te worden en haar eigen platencontract in de zak. Moet zij dan geen royalty's betalen. Of krijgt ze die achteraf...
Maar is dit nou juist niet de kracht van het internet? Jammer van Buma....

 

Gaat ze nooit van hun leven lukken, want embedden is gewoon gehost door je youtube, dus hun zijn de gene die aansprakkelijk zijn.

 

Het is maar de vraag in hoeverre embedded via 'herpubliceren' betreft. Ik zie het meer als 'linken naar'. Immers upload men zelf geen content; alleen een verwijzing naar. Of die nou automatisch in dezelfde browser pagina of in een andere wordt geopend doet daar niets aan af. We zullen zien, laat het eerste proefproces maar beginnen. En dan niet een kleintje nemen die eieren voor 'n geld kiest.

 

BUMA/Stemra is een typisch voorbeeld van een organisatie die niet met vernieuwingen kan omgaan. De oude topzware boom probeert overeind te blijven, terwijl op de grond allemaal kleine planten de overhand beginnen te krijgen.

Waarom heeft deze organisatie dit niet in de gaten?

Mocht dit 'proefballontje' van BS daadwerkelijk doorgang vinden, dan betalen we natuurlijk niet. Een paar miljoen rechtzaken lijken me niet aan de orde. Tevens eis ik dan een gespecificeerde rekening! BS mag mij exact uitleggen hoe de genoemde bedragen in elkaar zitten en waar het geld precies heen gaat.

 

Is hier niet ook een aspect van vrije meningsuiting in het geding? Als je een blog hebt maak je gebruik van het recht op vrije meningsuiting. Als onderbouwing van je mening kan het nodig zijn om een video op je blog te plaatsen. In de plannen van BUMA/Stemra wordt het dus alleen mogelijk om je mening te uiten indien je het kunt betalen....

 

Is hier niet ook een aspect van vrije meningsuiting in het geding? Als je een blog hebt maak je gebruik van het recht op vrije meningsuiting. Als onderbouwing van je mening kan het nodig zijn om een video op je blog te plaatsen. In de plannen van BUMA/Stemra wordt het dus alleen mogelijk om je mening te uiten indien je het kunt betalen....

 

Hey, kan ik hier ook misschien een leuk liedje luisteren?..

 

Het argument vrijheid van meningsuiting lijkt me in deze wel een beetje vergezocht. :)

Maar inderdaad een knap idiote maatregel van B/S. Wanneer zouden ze door hebben dat het geen 1995 meer is?

 

Hoorde vorige week nog op Picnic: Internet is not about copying, it's about sharing... lijkt me duidelijk.

Misschien eens nadenken over een nieuw verdienmodel...

 

Lijkt me net zo iets als dat een of andere organisatie de ANWB geld gaat vragen voor het plaatsen van verkeersborden richting Amsterdam.

 

Da's helemaal geen gek idee! Bedankt voor de tip.

 

Dit is weer een van de meest belachelijke dingen die ik sinds - wanneer eigenlijk ? - heb gehoord. Youtube is groot geworden door embedden. Nee, dit is echt hele foute boel van Buma, Ik maak notabene zelf video's en daar heb ik zo'n organisatie als Buma niet voor nodig. Laat Buma de belangen behartigen voor artiesten als George Baker en Peter Koelewijn en BZN, maar - God staat me bij - Laat deze mensen hier niet mee bemoeien. Houd Buma buiten het web !

 

Volgens Buma "is er een licentie ontwikkeld voor embedded files met muziek." Er staat helemaal niet wat dat inhoud. Een stukje Youtube-code is embedded content sharing, en da's niet hetzelfde dan embedded content. Bovendien zijn er talloze manieren te verzinnen om muziek op een site te laten horen en zien, gaan ze codes doorspitten? iframe mag wel, embed niet? Roteer het aantal files met een PHP-script en ze zijn weken bezig met hun rekening voor een site.

 

Peter Koelewijn is een interessant voorbeeld. Bestuurslid van Stemra, maar toen laatst de Europese Commissie de duur van een soort auteursrechten wilde verlengen (naburige rechten), was hij tegen. Zie <a href="http://www.nrc.nl/europa/article1891836.ece/Kom_van_dat_dak_af_betaalt_z... artikel in NRC</a>.

Ik weet trouwens niet of Buma/Stemra alleen rechtstreeks aan artiesten uitkeert of voor het gemak ook aan platenmaatschappijen en andere vertegenwoordigers. Een organisatie als de Science Fiction Writers of America drijft bijvoorbeeld op Zweedse bibliotheekkwartjes. Dat geld gaat dus duidelijk niet naar de auteurs.

Maar ik wijk af van de topic.

 

Ik denk persoonlijk, dat het hier gaat om het zelf uploaden van materiaal waar buma de gelden voor ophaald. Dus dat als jij een copy hebt van de videoclip van Anouk en die zelf upload en "embed" in je site dat je dan geld verschuldigd bent.

Maar als je echter de clip die Anouk zelf op haar youtube pagina gezet heeft (of wie dan ook, dat is dan zijn/haar verantwoordelijkheid) embed, als in de html snippet embed. Dat je dan geen geld verschuldigd bent.

Het materiaal staat immers maar op een server zelf en daar moet er voor betaald worden.

Het sharen lijkt mij dus geen probleem en in die zin vind ik het op zich geen groot probleem.

Wat mij echter dwarszit is dat BS inderdaad er weinig kaas van heeft gegeten dat de wereld veranderd en van het internet zelf. Het zou dus weleens zo kunnen zijn dat ze inderdaad al het embedden willen gaan belasten en dat zou een trieste zaak zijn.

Ik ken trouwens nog een term die met BS word afgekort..

ik hou mijzelf aan mijn eigen normen en waarden en als dat niet dezelfde zijn als de samenleving, well then... tough sh*t! Maar over het algemeen zijn ze redelijk normaal ;) Maar ik ga in ieder geval niet betalen zolang ik andermans werk promoot.

 

Het gaat inderdaad om álle YouTube-filmpjes, dus ook een filmpje dat Anouk zelf op haar website geplaatst heeft. BS vindt dat pronken met andermans veren en daar moet maar wat tegenover staan. Dat de website gratis promotie voor Anouk maakt, doet blijkbaar niet terzake.

Daarom stel ik voor dat iedereen die YouTube-filmpjes op zijn weblog heeft staan, een factuur stuurt aan Buma/Stemra voor het promotie maken! Dat kan zonder postzegel naar Vereniging Buma, antwoordnummer 398, 2130 KB, Hoofddorp

 

Buma doodt zo het social web! We gaan zo terug naar WEB 1.0!

 

Hi People
How are you doing?

 

Nieuwsbrief