Buma/Stemra zit webloggers achterna

donderdag 07 februari 2008 08:58

Auteursrechtenclub Buma/Stemra heeft de jacht geopend op Nederlandse weblogs die mp3'tjes streamen in flash.

Zeker twee weblogs, Araglin en Dictatuur.nl schreven afgelopen week dat ze e-mails hadden ontvangen van Buma/Stemra-medewerkers met de eis geld te betalen voor het plaatsen van muziek. Bij Araglin waren drie van de vier artiesten waarvan hij liedjes liet afspelen al dood. De laatste was hij zelf.

Hij schrijft: 'Ik val onder de overeenkomst "Achtergrondmuziek op het internet" omdat ik blijkbaar (zeer sporadisch) liedjes post (vier in totaal, waarvan er zeker twee copyrightvrij zijn). Sterker nog: ik moet alle muziek opgeven die wellicht onder de Buma/Stemra-noemer valt - zonder te weten hoe en wat.'

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

wat een domme zeg . Laat ze echte boeven gaan pakken!!!
 
Slecht hoor, wat zijn dit voor een UPC-streken?!
 
Ik ontving ook zo'n e-mail omdat ik een downloadshop van het volledig legale Legaldownload.net op mijn site heb ingeframed.

Ze zijn lekker bezig daar.....
 
Ik heb deze week ook zo een mail gekregen maar dacht dat het spam was. ik heb hem dus weg gegooid! Maar op mijn website kan je alleen muziek luisteren via LastFM. Ik snap het niet helemaal.
 
@hansh en @farry: Dat klinkt inderdaad alsof ze niet goed opletten...
 
En MOMI zegt dat het de e-mail ontving, omdat op de site embedded video's van YouTube waren te zien (http://www.myownmusicindustry.nl/archive/2008/02/06/Under_heavy_fire_deel_2/blog#message). Linkje mag, embedded aanbieden niet, zegt Buma/Stemra. Ik ben benieuwd of ik ook een mailtje kan verwachten. Ik plaats mp3'tjes die door artiesten/labels/pr-bureaus gratis ter download zijn aangeboden, maar ik host ze wel.
 
@henrico: van dat laatste zou je kunnen zeggen dat het de labels (in jouw geval toch vaak indie-labels) worden geholpen omdat je ze bandbreedte bespaart. als je naar mp3 op hun server had gelinkt, kostte het ze meer...
 
@ tonie: ik twijfelde nog of ik dat er bij zou zetten, maar bijdrage was al aan de lange kant. Ja, dat is inderdaad zo.
 
Ik vraag me af of dat een argument is voor Buma/Stemra, Tonie. Als ik uit moet gaan van het artikel en de eerste paar comments, dan denk ik van niet... Aan de andere kant: leuk, als je dan zo'n brief krijgt, maar hoe dan verder? Een echte zaak kunnen ze er in de bovenstaande voorbeelden niet van maken, toch? Negeren? Spitsvondige brief terugschrijven?
 
Buma Stemra heeft vanmiddag toegegeven dat de mails 'prematuur' waren, zie http://www.bright.nl/buma-stemra-maakt-een-prematuur-foutje
 
WAARSCHUWING VOOR MUZIEKGEBRUIKERS OP INTERNET. Als je nog geen komtrakt hebt met BUMA/STEMRA en je gebruikt op welke manier dan ook muziek op je website! LET OP HET VOLGENDE:Zodra je besluit een overeenkomst af te sluiten met BUMA/STEMRA ga je niet betalen vanaf het moment dat je het kontrakt hebt afgesloten. Je gaat betalen vanaf het moment dat BUMA/STEMRA ontedekt heeft dat je muziek gebruikt op je website. Je betaald dus vanaf het eerste moment, met terugwerkendekracht en niet vanaf de datum dat het kontrakt ingaat. Dat kan als je al een paar jaar bezig bent met muziek gebruik op je website, aardig wat gaan kosten!! Je krijgt geen waarschuwing van BUMA/STEMA, ze sturen ongeveer 4 maanden na het ondertekenen van het het kontrakt een rekening over de periode dat je nog geen kontrakt had, maar wel muziek gebruikte.
 

Nieuwsbrief