Buma/Stemra rond met Apple over iTunes Match
Nieuws

Buma/Stemra rond met Apple over iTunes Match

dinsdag 10 januari 2012 13:59

Niets lijkt de Nederlandse introductie van iTunes Match in de weg te staan nu Buma/Stemra rond is met Apple over de muziekdienst.

In meerdere omringende landen is Apple's muziekdienst iTunes Match, waarmee je je muziekbestanden in de iCloud kan opslaan, onlangs al van start gegaan. Maar in Nederland nog niet. Een van de redenen: Apple was nog niet rond met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Maar die hobbel is nu ook genomen, want Buma/Stemra meldt dinsdag dat er een akkoord met de iPhone-fabrikant over iTunes Match is bereikt. 'De contracten zijn getekend.' 

Met iTunes Match kan je door jou gedownloade muziekbestanden op Apple-servers opslaan, waarna je ze kan downloaden op maximaal negen andere Apple-apparaten of computers met iTunes. Er geldt een maximum van 25 duizend nummers die ongeacht de oorspronkelijke kwaliteit zijn te downloaden in alleszins redelijke 256 kbps-kwaliteit.

Gebruikers hoeven de meeste nummers niet naar Apple te uploaden, iTunes Match herkent automatisch de meeste muziek, omdat die liedjes zich meestal al in de iTunes Store bevinden. Een abonnement op iTunes Match kost 25 euro per jaar. De introductie in Nederland zal niet lang meer op zich laten wachten. Onlangs plaatste Apple per ongeluk al banners in de Nederlandse iTunes Store voor iTunes Match.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Eindelijk! Nu hopen dat Apple het snel beschikbaar stelt.

 

Dus als ik alles legaal wil doen betaal ik eerst voor het nummer en daarna voor de cloud beschikbaarheid. Het geld uit de zak kloppen gaat beginnen!

 

Nee alles wat je al via iTunes legaal hebt gekocht is al in de Cloud beschikbaar. Dit gaat puur om de nummers die je niet legaal of buiten de iTunes store om hebt gekocht.

 

" Met iTunes Match kan je bij Apple gekochte of elders gedownloade muziekbestanden op Apple-servers opslaan" daaronder staat weer dat iTunes match 25euro gaat kosten. Dus zoals het hier geschreven staat betaal je wel voor beide.

 

@User: ja, maar je vergelijkt nu 2 verschillende diensten.

 

Itunes, dat is toch dat zeer irritante en tevens waardeloze programma? Apple is okey maar iTunes mogen ze van mij per direct afschaffen.

 

Pretnizol: dat zeggen dus alleen de mensen die iTunes op Windows hebben draaien. ITunes op de Mac daarentegen is zo'n beetje het beste programma wat er is.

 

Ik heb een Macbook Pro 13", iPad 2 en een iPhone 3g. Daar kan het dus niet aan liggen. Allemaal prima aaparaten maar dat iTunes vind ik gewoon irritant.

 

Niks mis met iTunes volgens mij. Wat is het betere alternatief dan volgens jou?

 

Foobar2000 is voor mij een prima alternatief, heeft wat minder mogelijkheden maar voldoet aan mijn eisen.

 

Vraag 1: Wat doet iTunes Match met nummers die zich niet op de server van Apple bevinden?, heb bijvoorbeeld veel hele oude / aparte cd's in m'n iTunes staan, waarvan ik niet geloof dat Apple ze op z'n server heeft.
Vraag 2: als ik bijvoorbeeld een aparte uitvoering van een nummer in m'n iTunes heb staan, maar van matige kwakiteit, krijg ik daar dan "de radio-versie" (in hoge kwaliteit)voor terug?

 

iTunes Match kijkt naar jouw muziek bibliotheek en zoekt die nummers op in hun eigen database, die muziek kan je daarna in hoge kwaliteit luisteren. De rest van de muziek die niet in iTunes staat wordt geüpload (in de huidige kwaliteit).
Het fijne van iTunes Match is dat het snel is omdat niet alle nummers geüpload moeten worden, maar alleen degene die niet in iTunes staan

 

Nieuwsbrief