Bye bye Pebble, hallo Apple Watch
Creative Class

Bye bye Pebble, hallo Apple Watch

woensdag 17 juni 2015 17:33

Erwin heeft anderhalf jaar een Pebble gedragen. Wat vindt hij van Apple's smartwatch?

De eerste Pebble was een gamechanger en zette de smartwatch op de kaart. Slim was dat de Pebble een verlengstuk is van je smartphone, niet een smartwatch die stiekem een smartphone wil zijn. Door het e-inkt display gaat de batterij lang mee en is het scherm leesbaar in de felle zon. Notificaties en meldingen van inkomende gesprekken zijn de sterkste punten. Er kwam een kleine appstore met matige apps maar met toffe watchfaces.

Als horloge was de Pebble wat benedenmaats. Vooral het bandje was van de goedkope siliconen zweetsoort. Dat werd gefixt met de Pebble Steel. Ik heb die ruim een jaar vrijwel elk dag gedragen.

Als iOS-inheemse was mijn keuze voor smartwatches lange tijd beperkt. Het Android-smartwatchoffensief van Samsung en LG ging aan mij voorbij. De Cookoo bleek onbetrouwbaar (buggy software). Je had eigenlijk alleen een enkele Casio G-shock uitgerust met bluetooth en de Pebble. Nu is daar de Apple Watch bijgekomen.

Nou ja, nog (steeds) niet officieel dan in Nederland, maar je kunt er aan een komen via Duitsland, Engeland of Frankrijk. Dat heb ik gedaan. Een Apple Watch Sport. Witte band. 42 mm kast. Ik draag 'm nu een maand en dit zijn mijn bevindingen.

• Het kleurenscherm van de Apple Watch is heerlijk. Ik zag gisteren het kleuren e-inkt scherm van de nieuwe Pebble Time. Best aardig en die schermtechnologie scheelt je nog steeds veel batterijduur, maar het verschil is te groot. Qua design komen de Pebble-smartwatches sowieso niet de buurt van de Apple Watch.

• Over die batterijduur. Die is prima. Ik laad de Apple Watch elke dag en heb vrijwel altijd 50 procent of meer over.

• Ik ben blij dat ik voor de 42 mm kast heb gekozen. Zelfde maat als de Pebble Steel. Het display van een 38 mm model is in mijn ogen net te klein.

• Het bandje van de Sport-editie is beter dan ik had verwacht. Het materiaal voel je amper, zweet niet, kleeft niet, buigt soepel en de sluiting is vernuftig en bovendien praktisch (er steekt niets uit).

• Dan de bediening van de Apple Watch die zo ingewikkeld zou zijn volgens enkele recensenten. Nou, ik weet niet waar ze het over hebben. De interface heb je binnen vijf minuten door. Swipe van boven naar beneden voor Notificaties, van onder naar boven voor Glances, klik op de Digital Crown voor het app overzicht of om terug te gaan, en op de platte knop voor de shortcuts naar je vrienden. Force touch om de watchface aan te passen. Niks ingewikkelds aan.

• Smartwatches maken wat mij betreft liefst geen geluid dus is de taptic engine van de Apple Watch cruciaal. Die kan beter. Nadrukkelijker. Hoeft niet zo nadrukkelijk als het trillen van de Pebble, maar het 'tikken op je pols' is nu nog net te zwak. En dan heb ik "Prominent voelbaar signaal" al aan staan.

• De notificaties zijn heerlijk. Klachten over te veel notificaties en hoe gek je daarvan zou worden zijn kul; dat kun je immers allemaal zelf instellen. Sommige zouden je wel iets meer mogen vertellen of tonen.

• Het vriendenmenu heb ik amper gebruikt. De optie om een  tekening of m'n hartslag te kunnen sturen ook niet. Ook al zou ik meer mensen kennen die ook een Apple Watch hebben (een voorwaarde om je hartslag te kunnen sturen) dan nog zie ik mezelf dat niet echt doen. Het zijn gimmicks.

• De Activity-app van de Watch doet zijn werk goed, maar ik ben al verknocht aan de app Human.

• Glances zijn fijn behalve wanneer ze van een app afkomstig zijn die op je iPhone moet draaien of data van de iPhone moeten ophalen. Dat duurt simpelweg te lang. Het schermpje gaat alweer op zwart voordat de Glance klaar is met updaten. Gaat waarschijnlijk met watchOS 2 gefixt worden.

• Watch-apps van derden, die simpel gezegd vanaf de iPhone draait, heb ik nauwelijks gebruikt om dezelfde reden. Het laden duurt gewoon te lang. Ik verwacht niet dat daar bij wOS 2 veel verandering in komt. Smartwatches zijn niet gemaakt voor apps. Wel voor mini-apps: notificaties, glances, watchfaces en complications.

• Ik gebruik de Apple Watch vooral reactief merk ik. Ik reageer op dingen. Op notificaties. Op oproepen. Dat zal deels komen door mijn ervaringen met de Pebble smartwatch.

• Ik heb diverse situaties gehad waarbij een oproep beantwoorden direct op de Apple Watch een snellere en dus handigere optie was dan m'n iPhone pakken. Het staat wat weird, bellen met je horloge, maar het werkt verrassend prettig. Het geluid kan wel nog beter.

• Actief gebruik, waarbij ik uit eigen beweging het horloge erbij haal om iets te doen, beperkt zich bij mij vooralsnog tot Glances en Siri. Lees: kort en snel gebruik. Daarop wint een smartwatch het ook van een smartphone. Ik kijk om die reden uit naar snellere Glances in wOS 2 dit najaar. (De tijdlijn-functie met de digital crown die dan komt, zie ik mezelf trouwens ook veel gebruiken. Sorry, Pebble Time, een goed idee komt nooit alleen.)

• Siri is voor mij de grote verrassing. Op de iPhone gebruik ik haar zelden omdat ik met touchbediening prima uit de voeten kan. Op de Apple Watch met zijn kleine scherm is stembesturing juist ideaal. Mijn gebruik van Siri op het horloge zou nog frequenter zijn wanneer ze beter luistert. Ik moet soms drie keer "Hey Siri" zeggen voordat ze reageert. Heb wel gemerkt dat ik te veel "hey" zeg in plaats van "hé". Een slimmere Siri die lokatie- en contextgevoeliger wordt is ook welkom.

• M'n Pebble deed ik dikwijls in het weekend niet om. Omdat ik dan niet per se zat te wachten op de notificaties en oproepmeldingen. Dat doe ik minder met de Apple Watch, mede door de extra sensoren die er in zitten en doorlopend metingen verrichten.

• De Apple Watch, de Sport-editie althans, is niet heel fashionable. Maar is wel als zodanig geprijsd. Daar was en is Pebble, dat minder marge pakt op elk verkocht horloge schat ik zo in, duidelijk schappelijker. Ik vind een Apple Watch in zijn huidige vorm en functionaliteit eerder 300 euro waard dan nu minimaal 450. De gouden modellen vind ik belachelijk. Ze doen me denken aan die kitscherige custom-made gouden iPhones die je een paar geleden zag opduiken.

Conclusie

Door mijn eerdere ervaringen met de Pebble-smartwatches weet ik al grofweg wat ik van een smartwatch kan verwachten en welke rol zo'n horloge zal spelen in dagelijks gebruik. Ik hoef niet overtuigd te worden van het nut van een smartwatch. Het is echter geen musthave zoals je smartphone dat wel is.

Een fijne smartwatch went snel. Dat had ik al bij de Pebble. Dat zit 'm in kleine dingen, zoals het extra seintje dat je mist om je pols bij een oproep wanneer je toestel op stil op je bureau ligt. Van dat kleine gemak heb je wel verscheidene keren per dag plezier. Zo lang je geen grootse dingen verwacht van zo'n kleine gadget, dan zul je vrij snel niet zonder willen.

De Apple Watch is een veel beter ontworpen en gebouwde smartwatch dan de Pebble. Hij kan bovendien meer binnen het juiste bereik van toepassingen, dat zich laat samenvatten door glancing. Hij is beter geïntegreerd met m'n iPhone. En hij is gewoon mooier. Hoe sympathiek ik Pebble ook vind, zijn tijd is voor mij voorbij.

Zie ook:

Eerste indruk: Pebble Time

Uitpakparty Apple Watch op dag 1

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Echt heel erg jammer dat je totaal voorbijgaat aan gebruik tijdens sporten: daar heb ik m'n Pebble voor gekocht en die voldoet (dankzij alle apps) eigenlijk behoorlijk goed, ondanks bijna volledig gebrek aan sensoren.
Ga eens buitenspelen!

 
afbeelding van Erwin van der Zande

De AW heeft meer sensoren die goed werken dus ook op dat punt is de Pebble eigenlijk geen concurrent.

 

Dat is wel heel karig hè (zeker als je het sportmodel reviewt). De recensies op hardloopsites zijn eigenlijk nogal mwah: lastige bediening als je zweet, geen GPS-sensor dus telefoon moet nog steeds mee voor accurate metingen en over de hartslagmeter zijn de reviews wisselend. Serieus: ga eens zweten of hang dat ding om een sporter.

 

Wat bij mij was blijven hangen is dat de hartslagsensor in de Watch juist erg goed scoort, zie deze test.

 

Let wel op! Je moet deze review met een Korrel zout lezen. Er bestaat volgens mij geen grotere Apple fan Boy als de schrijver van dit artikel!

 

Ja. Dat klopt helaas. Daarom neem ik Erwin al heel lang niet meer serieus. Bright is vooral een verlengstuk van Apple - dan ben je ook niet meer in staat om te zien op welke vlakken bijvoorbeeld Android het veel beter doet.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Ik heb het sportmodel gekozen vanwege de kosten uiteraard, zoals de overgrote meerderheid die de Sport edition heeft aangeschaft. Het ging mij ook niet om de fitness functies, ik heb de AW als smartwatch vergeleken met Pebble.

 

Als je 'm koopt vanwege de prijs, was dan de belangrijkste vraag niet welk horloge je the most bang for the buck geeft?

 

Leuk stuk! Ik kan niet wachten op mijn ᴡᴀᴛᴄʜ, nog een paar weken :)

Wat het sporten betreft, de Apple Watch schijnt na een paar keer hardlopen prima zonder iPhone te kunnen en volgens <a href="http://www.iculture.nl/hardlopen-apple-watch-nauwkeurig-genoeg/">deze ervaringen</a> zijn die best nauwkeurig :)

 

Bright: Apples en peren.

 

Volgens mij klinken "hey" en "hé" hetzelfde Erwin of begrijp ik je verkeerd?

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Bij "hey" spreek ik een langere j-klank aan het einde dan bij "hé".

 

Wat gebeurt er trouwen met Bright Ideas, Erwin? Gaat dat op dezelfde voet verder of wordt dat gratis zodra jullie de RTLZ-wereld ingezogen zijn? Ik wil wel een abo nemen, maar als er wat dat betreft nog onduidelijk is, laat ik het nog even voor wat het is.

 

@Jan Willem: Bright Ideas wordt niet gratis. Maar duur is een abonnement niet! 24 euro voor 24 edities. Losse artikelen zijn trouwens ook via Blendle te lezen voor 25 cent per stuk. Zie de laatste editie op Blendle.

 

Ik heb dezelfde ervaring als Erwin.
Eerst de Pebble gehad. Deze ging kapot en kocht toch een nieuwe omdat ik iets miste.
Nu ongeveer een maand de Apple Watch. Werkt goed. Mails markeren of meteen wissen is een leuke toevoeging. Hardlopen, fitness en fietsen gaat ook super. Ben alleen nog zoekende naar de beste app hiervoor. Maar denk dat er snel vele beschikbaar zullen zijn. Ik heb niet voor de sport gekozen omdat ik deze te licht vind en meer een activity bandje vind. De roestvrij stalen voelt beter, degelijker en straalt toch kwaliteit uit.

 

Ja lekker makkelijk, de nieuwe iwatch vergelijken met een verouderd model van de pebble.
En nu een vergelijking met de pebble time graag ;-)

 

Nieuwsbrief