Coderen kun je leren
Nieuws

Coderen kun je leren

dinsdag 15 oktober 2013 16:39

Dash is de nieuwe online cursus die leert coderen. Ook cursussen als Codecademy maken wegwijs in de wondere wereld achter het web.

Het eerste wat Bill Gates programmeerde was een spelletje boter, kaas en eieren. Andere beginnen simpeler: met een groene cirkel of een rood vierkant op hun monitor. We leven in het jaar 2013 en tóch hebben weinig mensen verstand van programmeren. Hoe kan het dat we zoveel gebruik maken van het web en toch zo weinig weten van hoe het internet er achter de schermen uitziet? Er zijn verschillende programma's die je (gratis!) helpen om html te leren. En Dash is de jongste.

Websites worden mooier en krijgen steeds meer functies. Achter de schermen bestaan de pagina’s echter nog steeds uit een wirwar van commando's, haakjes en tekst in verschillende kleuren. De wereld van html en css kan voor leken intimiderend overkomen, maar hoe meer je erin duikt, des te beter ga je de logica ervan begrijpen.

Met Dash, vandaag gelanceerd, leer je op een laagdrempelige manier coderen met html, css en javascript. Via de website log je in met Twitter of e-mail en je hebt meteen keuze uit vier lesprojecten: een eigen website bouwen, een blogthema maken, een zakelijke site programmeren of een robot in elkaar knutselen met css. Stap voor stap leer je wat er eigenlijk gebeurt achter de schermen van het web. Je kunt het leren van html en css vergelijken met dat van een taal: op een gegeven moment ga je woorden snappen en als je de grammatica onder de knie hebt, maak je je ook online verstaanbaar.

Dash is een aanvulling op bestaande online cursussen. Een andere veelgeprezen cursus is Codecademy. Ook deze website leert je stapje voor stapje programmeren. Met kleine beloningen blijf je uitgedaagd om de volgende oefening te doen. Het verschil tussen Codecademy en Dash is momenteel dat eerstgenoemde veel uitgebreider is. Je kunt er bijna elke vorm van coderen leren. Natuurlijk is dat slechts een kwestie van tijd.

Beide cursussen kosten niets, behalve doorzettingsvermogen en tijd. Je zult zien dat het loont: in de toekomst spreekt iedereen de taal van het internet.

Rutger houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.

Reacties

Nederlands kun je ook leren ;) ("het ... cursus", eerste zin.)

Er is een klein verschil tussen het schrijven van HTML en CSS en programmeren met JavaScript, Python, Java en andere talen, namelijk: met HTML en CSS maak je documenten met opmaak (zoals je ook tekstdocumenten in Word of OpenOffice maakt); programmeren is het vertellen wat een computer moet doen.
Hoe code eruit ziet ("tekst in verschillende kleuren") hangt trouwens af van de software die je gebruikt - je kunt ook in Notepad programmeren, zonder kleur. :)

 

Uit een soort van verveling begonnen met HTML bij Codecedemy na het lezen van dit artikel. Inmiddels zit ik op 66 punten en 38% progress. Het is best leuk om te doen. Het biedt je een structuur in het leerproces en dat nodigt uit om door te gaan. Krijg 'r wel een soort van lol in zelfs. Wie weet waar 't nog 's toe leidt :-)

 

Nieuwsbrief