Commentaar: Apple iTV
Commentaar

Commentaar: Apple iTV

maandag 30 januari 2012 20:23

De geruchten rond een 'connected televisie' van Apple hebben bijna mytische proporties aangenomen. Erwin betwijfelt echter dat die tv een scherm heeft.

'Ik zou graag een geintegreerde televisie maken die heel eenvoudig is in gebruik. Het zou naadloos gesynchroniseerd zijn met al je apparaten en met iCloud. Het zal de simpelste interface hebben die je je voor kunt stellen. I finally cracked it', aldus wijlen Steve Jobs in Walter Isaacson's biografie over de Apple-voorman die in oktober verscheen. Jobs' uitspraak heeft de hele sector op scherp gezet. Gaat Apple een tv maken? Wanneer komt die 'iTV' op de markt? Gaat Apple ook de televisieindustrie ontwrichten?

We weten dat dit jaar de iPad 3 en de iPhone 5 verschijnen, de aankondigingen zullen respectievelijk in maart en juni zijn. De iTV daarentegen is nog een groot vraagteken. Het zou een connected tv zijn die a la carte televisieprogramma's, films en andere content kan streamen, naar verluidt aangeboden in abonnementsvorm. De tv zou beschikken over Full HD, FaceTime, iCloud, Airplay en aangestuurd kunnen worden met spraak (Siri). Het scherm zou 3D kunnen vertonen zonder speciale bril en het scherm (tot 50 inch) is multi-touch.

Dat laatste zou geweldig zijn voor de kleintjes die toch al het liefst vlak voor de tv gaan zitten. Het gaat alleen niet gebeuren volgens mij. Apple gaat geen televisietoestel maken. De marges op tv's zijn berucht laag en al zou Apple erin slagen een toestel op de markt te brengen waar mensen wel iets meer voor zouden willen betalen, dan doen mensen dat hoogstens eens per tien jaar. Niet om het jaar zoals bij smartphones of tablets, of om de paar jaar zoals bij laptops en desktop computers. Je wilt als Apple bovendien niet tien jaar aan dezelfde hardware vastzitten.

Ik geloof meer in de evolutie van de Apple TV, het stiefkind in Apple's portfolio dat lang werd weggezet als hobbyproject om de verwachtingen niet te hoog te laten oplopen. Het eerste model veroorzaakte beslist geen deuk in het universum. Van het tweede model verkocht Apple er in de maanden rond de feestdagen maar liefst 1,4 miljoen. Deze Apple TV heeft geen harde schijf meer, streamt alles via internet of je lokale netwerk en kost slechts 120 euro. De Apple TV 2 is al voorzien van Airplay, iCloud inclusief iTunes Match, en biedt videocontent van YouTube, Vimeo, Amerikaans honkbal en The Wall Street Journal. De Apple TV 3 wordt dit jaar verwacht en zal voorzien zijn van een A5-chip. Full HD (1080p) streamen is dan een eitje.

Het ligt veel meer voor de hand dat Apple zijn Apple TV verder uitbouwt dan dat het televisietoestellen gaat maken. Een Apple TV werkt via hdmi met heel veel tv-toestellen van allerlei merken in diverse maten en is niet afhankelijk van kabelexploitanten en decoders. De aanschafkosten voor de eindgebruiker zijn laag. Producenten kunnen hun programma's eenvoudig zelf aanbieden. Apps zijn immers de nieuwe zenders. Denk aan HBO Go, BBC iPlayer, Zeebox, Ziggo en Bloomberg TV+. Abonnementsvormen gaan niet verder dan de season pass die nu al in de (Amerikaanse) iTunes Store wordt verkocht.

Apple hanteert telkens dezelfde aanpak wanneer het een nieuwe branche betreedt: creëer een uitstekende gebruikerservaring in een ecosysteem van producten en diensten waar uitgevers, developers en producenten hun content kunnen aanbieden waarbij Apple een percentage van de omzet opstrijkt. Zo is Apple te werk gegaan bij muziek, films, tv-series, boeken, games en andere software. Deze aanpak werkt bovendien zelfversterkend: elk medium dat Apple toevoegt aan het ecosysteem maakt het ecosysteem alsmaar aantrekkelijker voor zijn gebruikers.

De naam iTV is trouwens al bezet.


iTV mock-up via Guilherme Martins Schasiepen

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

De apple tv is een geweldig apparaat. Het enigste wat je nog nodig hebt is een scherm. Al mijn Samsung "extra's" worden niet meer gebruikt omdat ze verbeterd zijn toegepast in de apple tv. Firecore is natuurlijk een noodzakelijk stukje softwAre om het echt tot een super apparaat te bombarderen

 

Nou Erwin, ik denk dat je volkomen gelijk hebt.
Misschien had d'n Steef eindelijk door dat een televisie voor Apple toch geen product is was ze toe moeten voegen.
En dr zijn al te veel televisie merken met te veel modellen.
Maar goed, ik ben wel benieuwd wat er gaat komen, al is het maar die geweldige bla-bla fan praat hier en elders in de wereld.

 

Apple tv het losse kastje gaat het echt niet worden. Apple wil een totaal -ervarig bieden. Dat werkt niet met een extern scherm. (extra afstandsbediening, nog een kastje nodig als decoder e.d)

De marges op tv is erg laag, vandaar dat je ook rekening moet houden met de rest. Op de tv kan software draaien (waar je marge op pakt) en je kan series e.d huren (waar je de rest van de levensduur van het product marge op pakt).

Ik denk dus dat je het fout hebt.

 

In tegenstelling tot een standaard gsm gaat een iPhone met gemak 3 jaar mee. Waar een PC na twee tot drie jaar aan vervanging toe is, houdt een iMac het makkelijk vijf, zes of zelfs zeven jaar vol.

Wat betreft TV's: In 15 jaar tijd zijn veel huishoudens aan hun derde of zelfs vierde apparaat toe. Van beeldbuis met een verhouding 4:3 naar breedbeeld, naar plasma/LCD, via LED nu naar 3D.

Ik zie de Apple-televisie prima passen in dit plaatje. Kom maar op!

 

Voor komst van de iPod was het ondenkbaar dat een computerbedrijf toonaangevend werd in het online verkopen van muziek.
Ook bij de iPhone werd voor zijn komst niet bedacht dat apple de telecom-sector op z'n kop zou zetten.

Apple kwam niet met verbeterde versies van bestaande producten, maar vond ze opnieuw uit en bracht daarmee een nieuwe standaard.

Dat zal met de televisie ongetwijfeld net zo gaan. We zullen allemaal nog flink staan te kijken.

 

De reden waarom je niet elk jaar een nieuwe iPhone koopt is omdat smartphones gewoonweg te duur zijn om maar één jaar mee te laten gaan. Dit geldt namelijk ook voor bijvoorbeeld de Droidphones of WMphones.

Een PC gaat ook gewoon 8 jaar mee. Maar de mensen mensen willen snellere hardware omdat de software steeds meer vraagt. En omdat de kosten voor een nieuw PC systeem lager ligt wordt die sneller vervangen. Als je de hardware die je voor een PC zou samenstellen zou willen maar dan in macvorm dan betaal je al snel veel geld daarvoor en wil je niet elke 3 jaar een nieuwe, als je die zelf moet betalen.

 

Marges op alle electronica is laag en staan onder druk maar Apple trekt zich daar niks van aan en breng het voor veel geld op de markt en klanten staan in de rij.

 

Erg nieuwsgierig ben ik naar wat Ive voor een tv zou maken maar
ik vind Erwin's these plausibel.
Als we helemaal out-of-the-box denken kan ik me voorstellen dat een Apple TV in de huidige vorm een achterhaalde is en dat in een
volgende stap de Apple TV in een iPad zit gebouwd.
Wie weet al in de iPad3, die schijnt ietsje dikker te worden.
En why not? De motortjes zijn zowat eender en middels Airplay is een
kabeltje ook niet meer nodig. Bediening is superhandig en ook Siri is op deze manier logisch in te passen.
Tevens heb je gelijk een tweede scherm voor op de bank of in bed.
Het is maar een ideetje Cupertino.

 

Dat niemand hier Steve echt doorziet. De nieuwe ATV zal volledig bestuurd worden via je ipad, de eigen televisie kan behouden worden. Er komen nog wat cloud toeters en bellen bij en voila: it is amazing!!!

 

Shit heb net een apple tv 2 besteld, hopelijk is het wat! Zoja dan gaat de apple tv 3 er ook wel komen bij mij. Ben geen fan van apple maar ben wel tevreden met mijn iphone 4 en was dat ook met de 3 en 3gs. Miss ook de 5 als die er is maar ik ga uit van de telefoon die me op dat moment het meeste aanspreekt.. Ipad 2 is wel echt top. Do your job , steve. Je hebt een iedergeval wat leuks nagelaten

 

Ik zie dat de downmodclown langs is geweest.

 

Met of zonder scherm heeft mi.i heel weinig te maken met de gebroken code.
Het belangrijkste element dat Erwin niet heeft beschreven in het Apple concept is de voor Apple zo belangrijke Vendor Lock-in. Hoewel Apple veel gebruik maakt van open standaarden blijkt het Apple toch elke keer weer te lukken om iets te maken dat niet comparible is met de rest van de markt. Via het ECO systeem laat Apple vervolgens haar klanten lekker investeren in dit product. Als gevolg, bij product vervanging wordt er al snel gekeken naar een te snelle afwaardering van de investering via het eco systeem, en wordt er voor het gemak maar weer een Apple product gekocht.
Kijk maar eens naar het aantal mensen dat van mening is dat via iTunes aangeschafte muziek alleen maar op Apple devices kan worden afgespeeld.

Voor de Apple TV, zoals deze nu in de markt is gezet, geldt die vendor lock-in niet. De vervanging door een nieuw apple product is nu alleen op basis van gebruiksgemak. Dat is dus een te zwakke basis want er komt een dag dat een concurrent dit zelfde gemak gaat bieden.

Hoe Steve meent de vendor lock-in te realiseren is mij niet duidelijk, maar iCloud zal daar zeker aan moeen bijdragen.

Zoals een aantal mensen al in de reactie aangeven, mogelijk zal het scherm nog even achterwege blojven en zalmer eerst voor de lock-in worden gezorgd om vervolgens via een scherm de concurrentie met de TV industrie aan te kunnen gaan.

Laten we dit in de komende paar jaar maar eens rustig afwachten.

 

De eerste Apple TV was overigens door een Nederlander ontworpen. Apple pikte het idee maar maakte het een gesloten box in plaats van een open streamer. http://www.jet-stream.com/blog/apple-itv/

 

Helemaal eens. Ik heb vanaf de eerste geruchten grote twijfels gehad over een tv van Apple. Maar zoals het nu is met de Apple-TV is ook niet ideaal. Weer een kastje en extra interface erbij.
Zou het Apple lukken de Apple-TV zo te maken dat het de hele tv overneemt dan zie ik dat wel zitten. Gaat de iPad3 Misschien nog een rol spelen?

Verder is tv kijken een nogal persoonlijke aangelegenheid die ook nog eens sterk verschilt per land. De een wil lui zappen en kijkt alleen losse stukjes, de ander wil heel gericht een film of documentaire zien. Alleen voor die laatste groep is Siri echt interessant. De rest laat zich liever verrassen door wat er op de buis is en blijft al dan niet hangen.

 

De marges op mobiele telefoons zijn ook niet voor alle fabrikanten hoog. Samsung's winst is ook veel kleiner dan die van Apple. Een iPhone 4s word gemaakt voor ongeveer 150 euro, de Apple TV G2 voor 64 euro. Deze 64 euro is in feite al het meeste wat in de tv moet zitten. Hier moet enkel nog een scherm bij (en een paar aansluitingen). Dit alles kan Apple makkelijk onder de 1000 euro houden. Als ze het verkopen voor een prijs tussen de 1500 en 2500 euro maken ze best wel winst. Of niet dan?

 

iOS ziet het goed, het gaat om de lock-in.

Apple creëert een nieuwe markt, net als met de iPod, iPhone en iPad. De nieuwe Apple TV (hij gaat echt geen Apple tv heten) gaat ook een nieuwe markt creëren die in eens ieder nodig denkt te hebben.

Dat is de kracht van apple de afgelopen jaren.

 

ik denk eerder dat de apple tv rond de 800,- gaat kosten en de echte winst marge pas zit in het jaarlijks uitbrengen van een nieuwe hardware chip die je in de apple tv plugt, zodat je dan het nieuwste iOS en grafische kracht bezit voor games enz

 

Ik denk dat Apple best met een eigen tv zou kunnen komen. hun mp3 player was 4 x zo duur als een andere. Hun telefoons en computers ook. Dus ook hun tv.
Mensen waren bereid 1500€ voor een plasma scherm neer te leggen.er zullen veel mensen zijn die zo n bedrag voor een Apple tv zullen neerleggen. Niet iedereen maar wel genoeg mensen.
Ik hoop dus heel erg dat je er naast zit. Dan kan ik weer geld over de balk gooien.

 

Royle je leeft terug in de tijd, en je bent niet bij de les, updates gaan via internet, en wat bedoel je met een hardware chip, een videokaart, processor en geheugen in een. Weet niet of je een computer hebt? Maar weet je wat een goed videokaart alleen al kost.. Denk eerder dat apple een eigen provider dienst zou maken en abbonnementen met een tv en aankoop bedrag zou starten

 

Nieuwsbrief