Commentaar: De dSLR is dood
Commentaar

Commentaar: De dSLR is dood

maandag 19 maart 2012 23:09

'I've seen the future of cameras and it's mirrorless.'

Ik heb de afgelopen twee weken met een Sony NEX-7 kunnen spelen en ben definitief om: het einde van de digitale Single-Lens Reflexcamera's (dSLR), in de volksmond digitale spiegelreflexcamera's geheten, is nabij. Niet omdat het slechte camera's zijn, integendeel, maar omdat hun omvang en technologie niet meer van deze tijd zijn. De toekomst is aan de spiegelloze systeemcamera's (en smartphones).

We hebben de afgelopen jaren massaal dSLR's gekocht, ook ik. De foto's die je ermee maakt zijn fenomenaal dankzij de grote sensoren, de vele megapixels, de hoogwaardige lensen, en de spiegeltechnologie die al in het analoge tijdperk was geperfectioneerd. Fenomenaal ja, maar waar ligt die camera nu? Juist, in de kast, stof te happen. Waarom? Hij is te groot, te zwaar en niet connected.

Staat stoer hoor, zo'n middenklasse dSLR met een battery grip eronder en een flinke zoomlens erop. Voor even leken we net echte fotografen. Er was zelfs een naam voor ons bedacht: prosumers. De realiteit is echter dat die veelzijdige dSLR altijd in de p-stand staat, je kleinste lens erop zit (waarschijnlijk een 50 mm) en dat je na een eerste enthousiaste periode steeds vaker de camera niet mee op pad neemt.

De praktische bezwaren van de dSLR werden blootgelegd door smartphones voorzien van een ingebouwde camera. Smartphones zijn naar verhouding klein en licht, uitschieters als de Samsung Galaxy Note daargelaten, en hebben we altijd bij ons. De kwaliteit van de foto's liet aanvankelijk te wensen over door matige lensjes, kleine sensors en lage megapixels. Maar dat hield ons niet tegen. De iPhone is al sinds 2008 de populairste camera op fotosite Flickr. We schieten inmiddels alles wat los en vast zit en zetten de foto's vanaf onze smartphone meteen online op Facebook en Instagram. Gemak dient de mens.

We blijven echter gevoelig voor hoge kwaliteit fotografie. Vooral het scherptediepte-effect van vastebrandpunt objectieven is zeer in zwang. Zie hier het gat waar de spiegelloze systeemcamera's in zijn gedoken. Ze zijn compact van formaat omdat de spiegels uit de camera zijn gehaald, maar evenaren de fotokwaliteit van dSLR's door serieuze sensors. We zagen de komst van de Panasonic Lumix G camera's, de PEN-serie van Olympus, de NEX-lijn van Sony, de X100 van Fujifilm, zelfs Samsung doet mee met zijn NX-camera's.

Het was wachten op een antwoord van de grote twee, Canon en Nikon, die gouden jaren beleefden met dSLR's. Nikon reageerde uiteindelijk met de Nikon 1, een spiegelloze systeemcamera met een verdacht kleine sensor. Canon sloot in januari eindelijk de rij met de G1X, een spiegelloze camera met een matige vaste (zoom)lens die het zelf ziet als extra point & shoot camera voor 'high-end dSLR users'.

Mijn favoriet is de NEX-lijn van Sony. Dat deed echt iets nieuws. Niks geen retro-sentiment, Sony zette een hele krachtige spiegelloze systeemcamera neer in een nieuwe hele aantrekkelijke compacte vorm. De originele NEX-5 had ik twee jaar geleden al eens mee op pad voor een duurtest en was onder de indruk. De nieuwe NEX-5N en NEX-7 gaan daar nog eens dik overheen. De sensor is even groot (23,4 x 15,6 mm) als in een middenklasse dSLR en het aantal megapixels, 24 in de NEX-7, mag er ook zijn. En mocht je aan mijn oordeel twijfelen, raadpleeg dan gerust de ranglijst van het toonaangevende Digital Photography Review. Je vindt de NEX-5N en NEX-7 onder 'Gold Award'. Er is trouwens zelfs een spiegelloze full frame camera, de Leica M9, maar die valt helaas in de categorie onbetaalbaar.

Het enige noemenswaardige knelpunt voor de spiegelloze systeemcamera's is hun naam. Ik hou het op 'spiegelloze systeemcamera's', maar de officieuze naam is voluit Mirrorless Interchangeable-Lens Camera. Veel internetwinkels en fabrikant Olympus gebruiken de naam Compact System Camera. De invloedrijke reisfotograaf Trey Ratcliff, die heeft gezworen geen dollar meer in dSLR's te steken, spreekt liever van derde generatie camera's.

Toegegeven, die NEX-7 droeg ik in die twee weken aan een riem, maar hij is licht en past tenminste in je gewone tas. En toch: uiteindelijk zijn ook de spiegelloze systeemcamera's voor fijnproevers. Het grote publiek fotografeert met zijn smartphone. Als dadelijk Instagram voor Android verschijnt, gaat het helemaal los.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ik lees gemiddeld 7000 technologie nieuws artikelen per maand (dankzij google reader kan ik het bijhouden), maar zelden kom ik goede nederlandstalige stukken tegen die me zo inspireren als die van jou.

Bright komt vaak na het uitkomen van nieuws, dagen later pas in mijn feed (met een slechte feed structuur). Toch heb ik het gevoel dat jullie jullie zelf als 'nieuws bron' profilieren.

Als ik het tijdschrift lees, ben ik in wonder, geïnspireerd en geïntrigeerd door alles waar jullie over schrijven en ontdekken. Helaas kan ik zelden hetzelfde zeggen over online.

Als web ontwerper/student kan ik niets anders zeggen dan "bah". De user experience is niet te vergelijken met wat jullie produceren in print. Het gevoel kan ik gelijknamig noemen aan prachtige tijdschriften als 'Offscreen' en 'Monocle'. Deze geven mijn het gevoel van waarde in de artikelen en kwaliteit van het tijdschrift, zoals ik dat ook bij jullie ervaar. Meer tech-opinie dan nieuws.

Bright treed te toekomst in door het gebruik van branding met Bright Bunch, Bright Spots en de Bright Night. Wees innovatief en krachtig, zoals jullie al meerdere malen hebben bewezen te kunnen, web kan niet meer een ondergeschoven kindje zijn.

En dit alles draait terug naar waar ik begon met mijn verhaal, jouw prachtige artikelen. Bedankt dat jij bestaat in de nederlandse technologie journalistiek. Hoewel ik genoeg commentaar gaf over jullie uitingen, ben ik blij dat je er gemakkelijk door heen kan kijken met dit soort inzichtvolle teksten. Het zet je aan het denken.

Bedankt Erwin.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Dank voor de lovende woorden! Weet dat een restyling van de site op onze to do lijst staat, maar helaas nog niet bovenaan.

 

Graag gedaan. Ik ben echt een fan van Bright, de Bright stuff stickers op mijn laptop kunnen het bewijzen. :)

 

Dat wordt bukken Erwin.

 

Na het lezen van je artikel is het voor mij wel duidelijk dat je geen verstand van fotografie hebt.

 

7000 nieuws artikelen per maand... beetje overdreven denk je zelf ook niet?

 

oh zei ik 7000, ik bedoelde 7986...
http://student.cmd.hro.nl/0856157/afbeelding.png

 

lol, heb je niks te doen ofzo ;)

 

Nou nou nou michieldor, ik krijg bijna het plaatsvervangend
schaamrood op de kaken voor Erwin. Bijna een liefdesverklaring.
Maar wat is er mooier dan een tevreden bezoeker?

Back on-topic.

Erwin schrijft dit vooral vanuit het standpunt van de consumer, al
dan niet serieus bezig met beeldgraaien.
Althans dat is hoe ik het verhaal heb gelezen.

De kwaliteit van digicams wordt steeds beter en de besproken
camera kan in sommige gevallen vanwege zn compactere
vorm t.o.v. een dslr een welkome toevoeging voor de professional
zijn.

Als professioneel fotograaf heb ik de afgelopen 20+ jaar vooral
gewerkt met Hasselblad (middenformaat) en Canon (kleinbeeld dslr).
Eerstgenoemde heb ik een aantal jaren geleden al verkocht omdat
de kwaliteit van de full size sensors van Canon verder verbeterde
en ik voor 9 van de 10 klussen de flexibiliteit en het ruimere aanbod ervan verkoos boven de 6x6.

Dat was al een lastige beslissing, eentje die ik een paar jaar daarvoor
niet had durven nemen. In dit geval zie ik heel dunnetjes eenzelfde
ontwikkeling van dslr naar milc. Echter, vooralsnog zie ik op korte
termijn voor de professionele fotograaf hier geen echte concurrentie
in vanwege een paar hele belangrijke punten.

Ten eerste het belangrijkste punt voor mij persoonlijk en dat is de
beschikbaarheid van zeer lichtsterke primelensen.
Bij voorkeur werk ik met f1.2 en f1.4 en dat zie je nog niet terug
evenals een f2.8 70-200. Neem daarnaast de waterbestendigheid
van camera alsmede objectieven en batterijduur.
Ook in het extreme bereik is er geen goed alternatief.

Het formaat en gewicht van een dslr vind ik zelf juist erg prettig
omdat me dat juist stabiliteit geeft. Het is in balans.
Dat nieuwe milcspul is m.i. leuke spielerij voor erbij, evt als
backup setje. Het blijft echter een vreemd concept vooral als
je er een flink objectief aan hangt is het net een thermosfles met
een pakkie sigaretten eraan vastgeplakt. Maar goed, dat is mijn
mening.

However, ik heb veel interesse in de hele ontwikkeling.
Vind het spannend en laat me graag verrassen door mooie dingen.

Goed artikel Erwin, fijn op scherp gesteld en voer voor discussie.

Gegroet.

 

Lekker belangrikk

 

de lenzen zijn bij deze camera's de crux. Bij sony zijn ze niet echt compact. En verwisselen is tricky; de sensor zit direct achter de lens. ook het ontbreken van een viewfinder is in sommige lichtsituaties niet ergonomisch. ook niet met kantelbare schermpjes als van sony. Wat dat betreft houdt de nikon 1V1 zich het best vast aan het concept. compacte zoomlens, heldere menu structuur, degelijk en zonder flauwekulfuncties.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Ik vind het wel meevallen met de NEX-objectieven. De zoomlens is het kleine neefje van mijn Canon EF 17-40 mm f/4L USM. En in de praktijk zul je waarschijnlijk het liefst een kleine pancake lens op je systeemcamera hebben zitten. Een viewfinder vind ik een must ja. Bij de NEX-7 zit er standaard op, bij de 5N is die optioneel. De Nikon 1 is een fraaie camera maar de sensor is naar mijn smaak te klein.

 

Goed artikel, en mooie aanvulling van Mie. Hoe zit het met de draadloze functies van die mirrorless camera's: kan je ze via wifi met internet verbinden, en kan je ze bijv. vanaf je iPhone bedienen?

 

@Erwin: Ik begrijp dat we je dSLR binnenkort op marktplaats tegen gaan komen?
Het grote voordeel (door sommigen gezien als een nadeel) is het feit dat je een ruime keuze aan lenzen hebt bij een dSLR, en die je dan ook met je trips meeneemt. De nieuwe spiegelloze camera's doen wat dat betreft hetzelfde. Ok, de body is wat lichter, maar het gezeul met een oversized cameratas met lenzen en lensjes blijft.
Waar zat nou ook alweer het voordeel van die spiegelloze camera's?
Uiteindelijk zal, net als bij veel dSLR gebruikers, gekozen worden voor een kan-alles-doet-alles objectief dat er de komende jaren ook niet meer afgeschroefd wordt. En dan heb je eigenlijk weer een compact-camera met een vaste, maar wel imponerende lens er op.
Het is met name een goede marketing-zet van de camera fabrikanten die zich richt op mensen die zich te groot voelen voor een compactcamera, maar te klein zijn voor een dSLR.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Die NEX-7 nam ik wel mee op pad, omdat ie in m'n gewone tas past, ook met zoomlens erop. Ik overweeg m'n dSLR set te koop te zetten ja. Ik geef wel een seintje als het zover komt ;)

 

Ik heb een poosje de Olympus PEN mogen gebruiken, wat een ervaring! Ik vindt het heel mooi werken en prachtige foto's als resultaat.

 

De beroepsmatige foto- en video professionals zullen voorlopig nog niet overstappen op de spiegelloze camera's. Vooral de 5D MII met een full-frame (35mm) sensor is niet te vergelijken met de NEX serie. Voor de consument en de amateur foto/videograaf is de NEX serie natuurlijk prima!

 

Ik heb eigenlijk net mijn middenformaat doodverklaard en door een D800 vervangen.

 

Je hebt helemaal gelijk dat de dSLR's terrein inleveren door de opkomst van de spiegel loze systeemcamera's maar de vergelijking met smartphones vind ik een beetje te ver gaan.

Omdat de lenzen van smartphones nog steeds heel beroerd zijn, moet je wel gebruik maken van een Instagram-achtig filter om de slechte kwaliteit te verdoezelen. Zelf heb ik een Nokia Lumia die geroemd werd om zijn goede camera, maar daar blijft niets van over bij situaties waar je weinig licht hebt.

Het is jammer dat er nog steeds geen smartphone is waarmee je 's avonds fatsoenlijke foto's kunt maken, dus voorlopig moeten we dit maar doen met de Sony NEX (en dat is zeker geen straf!).

 

Ik laat mijn Olympus inderdaad verdacht veel thuis sinds de iPhone 4.

 

ik heb de 5n. inderdaad een heerlijk apparaat maar niet zaligmakend. met name de grip is minder als je echt erop uit wilt trekken om foto's te maken. en ik vind een zoeker handiger dan een display. wat mij betreft gelijke stand.
en foto's maken met een telefoon is geen vergelijk met de 5n. alhoewel ik die 4s ook wel wil hebben. hebben hebben hebben.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

De iPhone 4 en 4S hebben voor een smartphone een hele acceptabele camera, zo lang er voldoende licht is. Smartphones zijn in die zin de nieuwe point&shoot camera's geworden. Maar als je iets moois wil dan raad ik mensen voortaan een spiegelloze camera aan ipv een dSLR.

 

Ik denk dat niemand gehecht is aan een DSLR als er een beter product voor in de plaats komt. Het is alleen de kunst iets te onwikkelen waarbij je je dure lenzen kunt blijven gebruiken.

 

Ding ziet er trouwens heel erg in onbalans uit. Meer lens dan op mijn DSLR. Die oude Nikon AIS-jes zijn een stuk kleiner dan deze toeters.

En waarom is Bright tegenwoordig zo gay om Pin-it buttons toe te voegen? Jullie verkopen toch geen roze polkadotsokken of gebreide rompertjes?

 

Als deze camera's lichtarme situaties als bijv. een kathedraal aankunnen zonder een zware flitser te moeten gebruiken dan ben ik om.
Of moeten we bij dat NEX-je een mijnwerkershelm dragen met ingebouwde (zware)flitser?
Waar het aan de ene kant uitgespaard wordt (compact), komt het elders weer om de hoek kijken...
Ik zie daar nog een ontwikkelpuntje...

 

Nieuwsbrief