Commentaar: Zeg Facebook, mag ik verjaardagen gewoon weer vergeten?
Commentaar

Commentaar: Zeg Facebook, mag ik verjaardagen gewoon weer vergeten?

donderdag 15 oktober 2015 17:45

Je MOET iedereen feliciteren, vindt Facebook. Het gebruikt zelfs de 'denk niet aan een roze olifant'-tactiek.

Ik vergat altijd alle verjaardagen. En nee, ik voelde me niet schuldig. Ik ga toch niet al die verjaardagen onthouden, dacht ik zo. Oké, mijn gezin en hoogstens een paar vrienden, maar dat was het.

Het was trouwens niet eens ‘vergeten’, want ik nam niet eens de moeite om het überhaupt te onthouden. Ik vroeg er niet naar en luisterde niet wanneer mensen het zeiden. Geen verjaardagskalender aan mijn wc-muur: ik deed er gewoon niet aan mee.

Facebook

Maar dat mag nu niet meer, van Facebook. Elke dag krijg ik weer te horen wie er nu weer jarig is. Met 811 vrienden zijn dat 2,22 per dag. Dan kan je zeggen: waarom heb je zoveel vrienden? Je kan ook zeggen: rot op met je herinneringen.

Die herinneringen worden steeds agressiever en dwingender. Eerst was het nog een klein icoontje, maar nu komt het ook al op je tijdlijn en kan je er niet meer omheen. Het wordt bijna makkelijker om iemand te feliciteren (voor wat het waard is), dan om het niet te doen.

Roze olifant

Het voorlopige hoogte-/dieptepunt is de recente verandering in hoe Facebook het aanschrijft. Niet meer gewoon van die en die is jarig, maar het drukt op de blauwe plek die schuldgevoel heet. Check dit:

Ik dacht helemaal niet aan Frank, laat staan aan Catriel! Eerlijk gezegd, beste Catriel, weet ik helemaal niet wie je bent. Dat maakt niet uit want dat kan ik vast wel weer achterhalen, maar volgens mij word jij niet gelukkig van een felicitatie van mij.

En het is helemaal niet erg dat ik niet aan Catriel of Frank denk. Ik denk per dag aan heel veel mensen niet. Facebook gebruikt hier de 'denk niet aan een roze-olifant'-tactiek. Eenmaal uitgesproken, kan je er niet meer niet aan denken.

Het is stom

Andere varianten zijn 'Wens ze het beste!' en 'Wens ze een fijne dag!' Nee, nee, nee. Ik wens helemaal niks. Behalve dat ik niet op zo’n toontje wordt aangesproken. Dus lieve Facebook, mag ik gewoon weer lekker zelf bepalen waar ik wel of niet aan denk?

Ps je kunt die stomme notificaties wel weer uitzetten in een donker hoekje van de instellingen, maar dan heb je toch het gevoel dat je iets mis loopt. Daarbij is het weer een extra actie.

Meer artikelen in de rubriek Commentaar

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Ik heb de notificaties blijkbaar al uit staan, maar als er veel mensen iemand feliciteren, dan is dat ineens toch een topverslag en duikt het weer op.
Zet vooral je eigen verjaardag op onzichtbaar, dan verveel je anderen er niet mee.

 

Wat je ook kan doen in van Facebook gaan;) Wat een rust. En hoe leuk als iemand je dan feliciteerd! Ik ben nu bijna een jaar clean

 

Laten we eerlijk zijn, je hebt geen 811 echte vrienden. Dus misschien moet je beginnen de mensen te ontvrienden waar je zo weinig om geeft dat je ze niet wilt feliciteren op hun verjaardag.

 

Ik ben niet degene die de term 'vrienden' aan Facebook-contacten heeft gekoppeld. Facebook is al lang geen vriendennetwerk meer, als het dat al ooit geweest is. Wel een mooie plek om alle mensen die je tegenkomt en wellicht ooit nog makkelijk wilt bereiken, te groeperen.

 

Waarom voeg je dan mensen toe die je niet of nauwelijks kent? Blijkbaar is er toch een kick om zoveel mogelijk 'vrienden' te hebben.

 

Waarom niet? Ik gebruik Facebook niet als vriendenboekje, maar als contactenlijst. Daar haal ik plezier uit; ik hoef alleen niet te weten wanneer iemand jarig is.

En het pronken met vrienden is er bij Facebook niet meer bij, omdat het aantal niet meer op de voorpagina van je profiel wordt weergegeven. Oftewel: Facebook weet ook heus wel dat deze contacten geen vrienden zijn.

 

Hoeveel contacten heb je op LinkedIn? Zeg ik toch ook niks van. Alleen kies ik ervoor om de rolodex op een actief platform als FB bij te houden, niet op de begraafplaats Linkedin. En ja, dan moet je mensen in hokjes stoppen, en wil je lang niet meer van iedereen de verjaardag weten.

 

Ik kreeg vanmorgen een 'vier deze dag met haar mee' over een vriendin die aan de andere kant van de wereld woont. Facebook doet dus ook z'n best je treurig te maken dat je er niet bij kunt zijn ;)

 

Oh wauw, Emiel, dat is wel echt een beauty. Een verhaal op zich!

 

Je kunt ook IFTT gebruiken om automatisch te feliciteren. Als iedereen dat doet, dan plaats FB hopelijk op een gegeven moment dan gewoon 1 bericht. Gefeliciteerd namens al jouw vrienden.

 

Wauw, da's echt de beste oplossing ooit.

 

Wat ook kan: experimenteren met adblocks element hiding helper add-on. Vaak hebben dingen als verjaardagen een eigen html class, en dan kun je ze dus makkelijk verbergen

 

tydcyjc

 

Nieuwsbrief