Commentaar: Waarom Wikileaks welkom is
Commentaar

Commentaar: Waarom Wikileaks welkom is

donderdag 02 december 2010 11:14

In een tijd van spin doctors en propaganda is de klokkenluidersite ons enige 'weapon of mass democracy'.

Wikileaks en zijn hoofdredacteur Julian Assange beheersen het wereldnieuws. Het uitlekken van Amerikaanse ambtsberichten is het zoveelste wapenfeit op rij van de klokkenluidersite. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken draait overuren om internationale relaties tekst en uitleg te geven. Het Zweedse openbare ministerie heeft ondertussen een arrestatiebevel voor Assange uitstaan op verdenking van verkrachting. Een bevel dat naar verluidt onder druk van het Pentagon is overgenomen door Interpol. De Australiër spreekt van een complot tegen hem en is ondergedoken.

De smeercampagne tegen Wikileaks is in volle gang. Assange is vogelvrij verklaard en de publicaties van Wikileaks worden door de Amerikaanse regering 'roekeloos en gevaarlijk' genoemd. Minister Clinton heeft een 'agressieve aanpak' aangekondigd. Begrijpelijk standpunt, van de gebeten hond, maar voor het grote publiek is Wikileaks een zeldzame ongefilterde bron in een medialandschap bespeeld door spin doctors, persvoorlichters en reputatiemanagers. Je zou het poëtische gerechtigheid kunnen noemen dat uitgerekend de VS, die de westerse wereld met een leugen over massavernietigingswapens hebben verleid tot deelname aan de Irak-oorlog, zo met de billen bloot moeten.

Cablegate, zoals de recente publicaties worden genoemd, volgt op de zogeheten War Logs over eerst Afghanistan en vorige maand Irak, met duizenden documenten die de vuile was buiten hangen over Amerikaanse oorlogspraktijken. Daarvan kregen we in april al een voorproefje met de video waarop was te zien hoe Amerikaanse soldaten vanuit een Apache-helikopter in Bagdad een groep onschuldige burgers, waaronder twee Reuters-journalisten, neermaaien. De soldaten zagen een telelens aan voor een rpg.

Voordat je denkt dat Wikileaks zich alleen op de VS richt, er zijn afgelopen jaren ook compromitterende documenten gepubliceerd over corruptie in Kenia, de rechts-extremitische British National Party, de dodelijke gifdumps van de Britse chemisch afvalverwerker Trafigura en honderden mails tussen klimaatwetenschappers waaruit bleek dat de opwarming van de aarde bewust werd aangedikt. En als Wikileaks klaar is met de diplomaten, dan is de bankwereld aan de beurt, zo heeft Assange al aangekondigd. Een groep waar de hele wereld nog een rekening mee heeft te vereffenen.

De publicaties van Wikileaks brengen gevoelsmatig de balans wat terug tussen overheid en burger, die wat informatie en kennis betreft compleet doorslaat naar de eerste. Internetverkeer, telefonie, treinreizen, kentekenregistratie, de overheid volgt ons op allerlei manieren, terwijl wij vrij weinig tot niets weten over wat er achter de schermen in Den Haag, Brussel en Washington gebeurt. Dankzij Wikileaks wel.

Het is bovendien fascinerend om te zien hoe een supermacht als de VS machteloos staat tegenover een groep vrijwilligers en oud-hackers die een usb-stick van één soldaat vol geheime documenten uitzoekt, publicatie daarvan op internet aankondigt en dat dat ook gebeurt. Gevaarlijk? Hangt er vanaf aan wie je het vraagt. Roekeloos. Dat zeker. Wikileaks gelooft maar in één principe, de waarheid, en die horen wij tegenwoordig zelden.

Waarheidvorsing, was dat niet de taak van de journalistiek, waakhond van de democratie? Ja, maar die staat financieel onder druk. Als er gesnoeid moet worden, en dat moet er, dan zijn de dure producties, onderzoeksjournalistiek dus, als eerste aan de beurt. Niet dat journalisten nu buitenspel staan trouwens, integendeel. Wikileaks heeft bewust de hulp ingeschakeld van enkele gerenommeerde uitgaven, zoals The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde en El Pais. Hun journalisten spitten de enorme hoeveelheid gepubliceerde documenten door op zoek naar rokende pistolen. Zij leggen stukken voor aan overheden en vragen om reacties. Wikileaks is de beste bron die wij in jaren hebben gehad.

Meer over Wikileaks en Assange in Bright #37 die 17 december verschijnt.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

100 % eens! Goed stuk.

 

Information wants to be free!

 

Goeie analyse Erwin. Helemaal mee eens!

 

Ook eens. Maar ik vraag me af of het veel uit gaat maken. Het journaille staat op zijn achterpoten en loopt heel erg weg met alle onthullingen. Maar gaan er ook consequenties aan verbonden zijn. In andere woorden: Leeft het onder het gewone volk dat iedere dag braaf naar zijn werk gaat en 's avonds moe is en vermaakt wil worden?

 

huh? je redenatie is totaal niet te volgen.

 

Ik vond deze invalshoek ook wel vermeldenswaard: http://www.nrcnext.nl/blog/2010/12/01/jon-stewart-assange-stop-met-the-d...

 

Amerikanen mogen dan misschien niet onder de indruk zijn, ik wil bijvoorbeeld toch wel weten hoe de Amerikaanse ambassadeur destijds Pim Fortuyn heeft overgehaald om voor de JSF te stemmen. Of wat er nog naar boven komt over de diplomatie rond de inval in Irak of onze troepen in Afghanistan.

 

Dat van Fortuyn en JSF zit waarschijnlijk niet in omdat alle stukken recenter zijn? Tot nu toe. Want ze hebben er nog maar 600 van de 250.000 stukken opgezet. Nederland komt wel eens voorbij maar nog niet vaak... Hier een curieus'kabeltje' met passage over de douane in Dubai over illegale export van Nederland naar Iran.

"...He described a case of glass fiber stopped on its way from the Netherlands to Iran, as well as some 7075 aluminum.  He noted that they really need more information on who the suspect end users are, as they could use this information to help them better target WMD end users."

Wmd: weapons of mass destruction. Het type 7075 aluminium heeft Iran nodig voor de centrifuges in zijn kerncentrales die uranium verrijken.

Over de diplomatie rond Afghanistan staan al wat stukken online. 

 

Inderdaad, maar dat van Fortuyn en de JSF komt nog wel, want het gaat uiteindelijk om alle berichten van 1966 tot begin 2010. Laat maar komen!

 

Eigenlijk is het heel simpel....
Alle vermoedens blijken nu dus bewezen.... Wellicht de nieuwe nobel prijs winnaar !? Hoewel de kans groter is dat aan de hoogste boom gehangen wordt :(

 

"In een tijd van spin doctors en propaganda"
That's all I needed to read in order to know that there was nothing valuable to read here. When did people *not* an age of spin doctors and propaganda? A hundred years ago? Five hundred years ago? Did politics used to be clean and transparent and fair, i.e. before the spin doctors and propaganda arrived? Anyway your kind of reasoning is called the "Golden Age" fallacy, and it cheapens whatever you might have to say about Wikileaks. Try to be smarter, since being smarter makes Bright valuable rather than laughable.

 

Nee jij bent 'slim' als je een halve zin leest die je niet bevalt -en die niet cruciaal is- en daar vervolgens op losloopt terwijl je de rest vh stuk niet leest?

 

vind het ook enigszins arrogant overkomen om in het Engels te reageren op een Nederlands artikel.

 

Het gaat er niet om of het vroeger meer of minder was, maar wat er nu aan de hand is. en wikileaks toont aan wat er de laatste jaren achter de schermen op internationaal gebeurde. Interssant met het oog op de toekomst - burgers vs overheid - en niet het verleden

 

Ik zou het toch iets willen nuanceren. Het openbaar maken van misstanden is prima, daarmee deed en doet Wikileaks goed werk. Maar veel van de documenten die ze nu publiceren bevatten geen misstanden, maar hooguit wat smeuige roddels. Het openbaar maken hiervan dient geen hoger doel, maar hindert wel de noodzakelijke relaties tussen landen en regeringen. Dat is een slechte zaak, voor iedereen. Veel mensen zeggen in de wandelgangen minder vleiende dingen over hun chef dan in zijn gezicht, maar welk doel dient het om die dingen dan openbaar te maken? Het lijkt erop dat het Wikileaks inmiddels meer gaat om zoveel mogelijk te publiceren, dan om wát ze publiceren en dat is jammer.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Het feit dat China het prima blijkt te vinden als op termijn beide Korea's samengaan zou ik geen roddel noemen. Dat verandert de hele geopolitieke situatie in oost Azië. De bevestiging van Amerikaanse kernwapens in Nederland is ook saillant.

 

goed stuk!!!!!

@Erwin: het veranderd de geo-politieke situatie in oost azië, zuid-ooost is Vietnam

 

Dat heb ik ook geen roddel genoemd. Maar allerlei persoonlijke kwalificaties zijn wel gewoon roddel.

 

Blijft gewoon gestolen info.
Maar nederlanders zijn daar goed in: overal over oordelen maar wel alles downloaden en stelen.

 

Tja, de Enigma was ook gestolen info...

 

Lekker belangrijk hoe ze er aan komen, dan moeten ze de data maar beter beveiligen.

 

Assange is een held, en die Amerikaanse soldaat met usb-stick/cdrw natuurlijk ook!

 

Geweldig artikel.. *gaat het gelijk op facebook delen*

 

Blij eens te lezen dat er ook mensen vooooor Assange zijn. Toen enkele maanden geleden die aanklacht uit zweden kwam (notabene het vooruitstrevende zweden), klopte er al iets niet. Ik hoor alleen nog maar berichten die tegen Assange zijn, terwijl hij wat mij betreft goed werk verricht. Besilssingen die over onze hoofden worden genomen maar waarvan de gevolgen wel bij ons komen te liggen past gewoon weg niet. En zo denken de Engelsen er klaarblijkelijk (voorlopig) ook nog over.
Knap dat iemand zich zooo boven het maaiveld durft uit te steken.

 

Een derde wereldoorlog zou nu wel op zijn plek zijn. Dat bedoel ik helemaal niet lollig, maar aangezien dit de banden tussen landen 'onder spanning' kan zetten, weet ik me haast geen beter scenario te bedenken.

Wat hier gepubliceerd wordt, kan niet zomaar afgedaan worden als 'dit wisten we toch allang?', zoals veel (Amerikaanse) mensen graag pretenderen. De focus wordt, ondanks dat 'iedereen het toch al wist' vooral gelegd op wat Assange verkeerd doet. Terwijl hij zijn leven heeft opgegeven, om deze feiten aan het licht te brengen. Dat zegt natuurlijk niet dat het dan ineens kan, maar wat is nu erger: Je misdragen, of stukken publiceren waarin staat, hoe landen en organisaties zich hebben misdragen?

Dat Assange op de lijst van Interpol staat, zegt natuurlijk ook al genoeg. Wie staat er nu voor verkrachting op die lijst? Niemand. Het is een complot en iedereen weet het. Het is ook bijna ondenkbaar, dat er serieus mensen tégen hem zijn.

 

Hear hear!

 

Is het hier al iemand opgevallen dat hij heel erg lijkt op dat jongetje uit Harry Potter?

 

The U.S. Freedom of Information Act (FOIA) is a law ensuring public access to U.S. government records. Tja......

 

Hier zit n goede film in zo langzaam aan! Iemand de rechten al geclaimd? Mooie film om met de wereld te maken via internet als Co-creatie!

 

wat wikileaks heeft gedaan is, wat al eerder iemand noemnde, geruchten veranderen in feiten

echter is wikileaks niet nodig om dit mensen te laten weten, het internet staat vol met docu's die bepaalde onderwerpen kritisch belichten MAAR niet uitgebreid in de media belicht worden (logisch)

persoonlijk kan ik iedereen extreem erg ZEITGEIST aanraden! hier wordt de kern van ons financiele systeem blootgelegd waarbij duidelijk wordt uitgelegd hoe extreem NEP ons systeem is..

wat betreft het klimaatproblematiek kan ik iederen THE GREAT GLOBAL WARMIN HOAX aanraden..zeer duidelijk uitgelegd hoe triest de mensheid is dat ze daadwerkelijk denken dat het klimaat kunnen beinvloeden (kort door de bocht hoor)

Beiden dus kijken mensen!! Helaas sta je na het kijken super kritisch in het leven en kun je weinig zaken (in de media) nog serieus nemen... maar je weet dan iedergeval wel de waarheid

 

Zeitgeist is geweldig, het einde van deel 2 vind ik minder, omdat de oplossing die ze daar bieden in mijn ogen nieuwe problemen veroorzaakt, maar goed bedenk maar eens een nieuw systeem voor de hele wereld.

Maar inderdaad zoals je je bericht sluit, je word er erg kritisch van, veel goede discussies heb ik door die films gehad, maar hebben ook gezorgd voor een persoonlijke filter; Wil ik het eigenlijk allemaal wel weten? Ik kan er nu niks aan doen, ignorance is bliss. Ik werd er uiteindelijk helemaal pessimistisch door, terwijl "onwetende" heerlijk hun leventje leiden. Waar heb je uiteindelijk meer aan?

ps: voor een instap versie van wat Zeitgeist te bieden heeft, heeft xs4all een mooi filmpje gemaakt en in het nederlands:
http://www.privacymatters.nl/

Maar met nadruk op "instap" ;)

 

We hebben tranparantie nodig om te overleven!

Onze gloednieuwe globale wereldorde kent teveel crisis.

Technologie veranderd en WWW is de grootste verandering ooit, dus?

Verbieden is naief. Grijp de kans als overheid. To much Change for Obama?

Mensen moeten dezelfde info krijgen.

infromatie assemetrie leidt tot burgerboosheid.

Momenteel wordt China beter aangestuurd dan het westen en wint.

Hoe kunnen een paar wijze leiders alles snappen.
We waren nooit naar irak gegaan als we Wikileaks toen hadden.

Herontwerp ons 200 jaar oud systeem vrijwillig.
Het is moeilijker voor China/Nkorea.

Eindstand cyber WW3: 50k diplomaten gefrustreed/generaals gepasserd /200 wereldmachten gereorganiseerd/ hackers politiek gevangen. resultaat een globaal transparanter systeem dat wel coplexe globale beslissingen kan nemen die nodig zijn om te overleven. The only way is UP.
Als democratie faalt, is de enige oplossing meer democratie.

Groetjes WL232 , only leaking thoughts...

 

Voor iedereen die wil weten hoe we de ideeën uit de tweede Zeitgeist film willen verwezenlijken...

15 januari aanstaande gaat in Amsterdam de film, Zeitgeist: Moving Forward, in première.

De lokatie is Studio/K

Vanaf 16 januari zal deze film in meerdere bioscopen in Nederland te zien zijn.

In deze film worden veel vragen beantwoord naar aanleiding van de tweede Zeitgeist film. Het belooft een behoorlijke ervaring te worden voor iedereen die na het zien van deze film realiseert dat we meer kunnen bereiken dan iedereen voor mogelijk had gehouden.

 

Welke ingehuurde CIA-er heeft al die berichten lopen kapot drukken? :P Of is -35 normaal op Bright? Vast veel VVD-ers dan ;)

 

Nieuwsbrief