Commentaar: Alles of niets voor Nintendo
Nieuws

Commentaar: Alles of niets voor Nintendo

dinsdag 26 juni 2012 15:08

De Wii U moet Nintendo weer uit het slop trekken, maar moet het roer niet helemaal om bij de Japanners?

Het gaat niet goed met Nintendo. Het bedrijf draait voor het eerst in zijn bestaan zwaar verlies. De handheld-console 3DS die vorig jaar werd geïntroduceerd, verkocht in eerste instantie zo slecht dat de prijs drastisch omlaag moest. Handheld-spelcomputers raken uit de gratie vanwege de opkomst van gamen op smartphones en tablets. Consumenten zien bovendien de waarde van een brilloos 3d-schermpje niet in. Vrijdag presenteerde Nintendo een grotere xl-versie van de 3DS, maar ook die zal de grote redding niet brengen omdat de winstmarges op de 3DS lager zijn dan het bedrijf had gedacht.

Nog ernstiger is het gesteld met de Wii. De console is na ruim zeven jaar nu wel zo'n beetje uitgerangeerd. Het gamen met de motioncontroller was ooit een groot suces, maar het apparaat staat bij de meeste mensen nu stof te verzamelen. De gameverkopen zijn ingestort, al vallen die in de hele sector van spelcomputers tegenwoordig tegen. Microsoft heeft met de Xbox een nieuwe richting gekozen die wel lucratief is: de spelcomputer als entertainmentspil in de huiskamer, met toegang tot speelfilms, series, live zenders, internet en meer. Al meer dan twintig miljoen mensen hebben mede daarom een betaald Xbox Live-genomen. Sony heeft met zijn Sony Entertainment Network iets soortgelijks: muziek, films, internet. Nintendo ligt achter op entertainmentvlak. De Wii is slechts een spelcomputer gebleven, een gemiste kans.

Het Japanse bedrijf heeft al zijn pijlen nu gericht op de opvolger van de Wii, de Wii U. Dat apparaat werd een jaar geleden op de E3 gamebeurs in Los Angeles al gepresenteerd, maar nog altijd is niet bekend wanneer hij op de markt komt. Begin deze maand toonde Nintendo de definitieve versie. De spelcomputer werkt met een nieuwe gamepad met een 6 inch touchscreen, gameknoppen, twee analoge joysticks, een camera en microfoon en bewegingssensoren. De bedoeling is dat op het extra scherm allerlei nieuwe gamemanieren mogelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld door de gamepad rond te bewegen op het ingebouwde schermpje rondkijken in de virtuele wereld van het spel. Ook is het mogelijk om tijdens het spelen met anderen in de kamer op de gamepad iets anders te zien dan de rest. De gamepad kan ook extra gamefuncties tonen op het touchscreen.

Maar er is geen grote reden waarom dezelfde mogelijkheden niet te doen zijn met bestaande 'tweede schermen' in huis, smartphones en tablets. Zowel Sony als Miscrosoft hebben al aangekondigd dat ze van plan zijn om game-ervaringen die vergelijkbaar zijn met de Wii U aan te gaan bieden via apps op smartphones en tablets. Microsoft gaat nog een stap verder met Smart Glass, een nieuw systeem voor nieuwe tweedeschermervaringen. Gebruikers van telefoons, tablets, laptops kunnen met Smart Glass via de Xbox extra interactie en informatie krijgen tijdens gamen, of tijdens het kijken van films en series. Daar is geen extra aankoop van nieuwe apparaten voor nodig, zoals bij de Wii U met zijn gamepad, waarvan Nintendo er maar eentje meelevert per spelcomputer.

Jammer is ook dat de eerste generatie Wii U-games alleen met één gamepad is te spelen en met alle oude Wii-motes en Nunchucks. Nintendo beloofde tijdens de E3 van dit jaar dat er uiteindelijk ondersteuning voor twee gamepads komt, maar game-ontwikkelaars zijn daar nog niet klaar voor. Pas volgend jaar komen die games. Alsof je een auto koopt zonder passagiersstoel.

De specificaties van de spelcomputer zelf zijn nog altijd niet volledig bekend. Duidelijk is dat de Wii U full hd-kwaliteit gaat ondersteunen, maar de grafische kracht en rekenprestaties zullen volgens diverse berichten niet al te veel groter zijn dan die van de Xbox 360 die alweer zeven jaar oud is.

Hoe bevalt het spelen met de gamepad? Op zich werkt de bediening vrij redelijk. De gamepad ziet er uit als een vrij groot uitgevallen stuk plastic, maar hij voelt best prettig in de hand. Hij is wel zwaarder dan je gewend bent waardoor Wii-spellen waarbij je snelle bewegingen moet maken niet echt mogelijk zijn. Ook is een probleem - dat wellicht nog te fixen is - dat de gamepad na een tijdje opnieuw gekalibreerd moet worden, daar bij gaat het om de bewegingsbediening. Een ander probleem is de batterijtijd. Hij moet na een paar uur spelen alweer aan de oplader.

Cruciaal is de vraag of Nintendo weer een grote groep consumenten weet te overtuigen tot de aanschaf van een nieuwe spelcomputer. Wie al gamet op Xbox of een PS3 heeft niet veel redenen om over te stappen. Beide apparaten presenteren vergelijkbaar, hebben veel meer games en hebben meer online entertainment en netwerken voor communicatie met vrienden. Nintendo komt ook met een eigen sociaal netwerk, maar daarmee is het vrij laat. Het netwerk wordt ook gesloten, wat betekent dat er geen integratie met andere netwerken lijkt te gebeuren.

Het game-aanbod van de Wii U is redelijk maar niet super. Er zijn circa dertig titels aangekondigd. Nintendo moet het vooral hebben van de eigen klassiekers. Zelda en Mario komen naar de Wii U met het spel NintendoLand, allerlei mini-games met vertrouwde Nintendo-figuren. NintendoLand moet zeg maar de Wii Sports van de Wii U worden: het spel dat iedereen graag wil spelen. Maar veel van de spellen van zijn alleen leuk als er andere mensen meespelen op Wii-motes. Nintendo claimt dat het gamen weer sociaal wil maken, iets dat je samen met vrienden in dezelfde kamer doet. Dat is vrij ouderwets gedacht.

Een van de weinige bijzondere spellen is Zombie U. In dat spel zitten allerlei nieuwe manieren om de gamepad te gebruiken in de gameplay, bijvoorbeeld om rond te kijken of de toegangscode van deuren in te voeren op het touchscreen. Zombie U is een spannende game om te spelen, hoewel het jammer is dat het weer een spel is uit de bekende thema's zombies, aliens, monsters.

Een grote hitgame lijkt er nog niet tussen te zitten. Onafhankelijke gamestudio's, indies, zijn in opmars mede dankzij crowdfundingsites als Kickstarter en Indiegogo, maar Nintendo weet ze minder goed te bereiken dan Sony en Microsoft. Indiestudio's kiezen minder snel voor een nieuwe spelcomputer die nog een publiek moet aanboren.

Intussen is het nog altijd wachten op informatie over de prijs en beschikbaarheid. Voor de kerst lijkt de nieuwe console er in Japan wel te komen, maar of dat ook in Amerika en Europa gebeurt, is nog niet zeker.

Al met al is er genoeg reden voor Nintendo-fans om zich zorgen te maken. De gamepad van de Wii U lijkt toch niet uniek genoeg, ondanks vernieuwende spelvormen, omdat de concurrentie Nintendo via apps voor mobiele apparaten op dit punt buitenspel kan zeten. Maar misschien wel belangrijker: Nintendo heeft steeds meer last van mobiele games. Consumenten geven massaal geld uit aan spelletjes op iOS en Android en die games zijn een stuk goedkoper dan de Nintendo-spellen. De Japanners blijven koppig en willen hun bekende games als Mario en Zelda niet uitbrengen op andere platforms. Nintendo zou daar ontzettend veel geld mee kunnen verdienen. Dat geld is nodig om de crisis van het bedrijf op te lossen.

Nintendo houdt echter vast aan zijn oude strategie: speciale hardware verkopen voor zijn games. Is dat nog van deze tijd? Nintendo moet het roer omgooien. De Wii U zou ook meer een entertainmentapparaat moeten maken. Maar de achterstand op dit vlak lijkt lastig in te halen op de smart tv's en de andere twee spelcomputers, al was het maar vanwege het tijdrovende onderhandelen met contentaanbieders en rechthebbenden, wat Nintendo's rivalen al wel hebben gedaan.

De grote reddingsboei voor Nintendo zijn mobiele games. Als de Wii U met zijn gamepad geen succes wordt, moet het bedrijf wel overstappen naar de andere schermen in huis. De Japanners blijven vooral gericht op het verkopen van de eigen apparaatjes, terwijl hele volksstammen graag Mario zouden willen spelen op hun iPad. Dat is een riskante koers. Nintendo negeert wensen van consumenten en kampt met grote concurrentie. Dat alles terwijl het geld opraakt. Voor Nintendo-fans wordt 2013 een spannend jaar.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Veel goede argumenten waarom dit niks wordt. Ben het er helemaal mee eens.

 
afbeelding van Leonard Birch

Dit is wel balen voor Nintendo-fans (waar ik er 1 van ben). Ze moeten toch meer doen met hun consoles. En sneller handelen. Of inderdaad ook content gaan leveren op andere platformen.

Daarnaast worden spellen voor 3DS nu steeds uitgesteld. Zo wacht ik met smart op "Paper Mario 3D" en "Luigi's Mansion 2". Maar beide games komen naar verwachting pas dit najaar uit (terwijl Paper Mario eigenlijk voor eind juni, deze maand, stond ingepland).
Op die manier wordt/blijft de 3DS ook geen aantrekkelijk platform.

 

Nintendo moet stoppen met proberen mee te doen op platform hardware gebied. Zowel mobiel als console is het niet bij te houden met de monopoly reuzen. Of ga speciale samenwerkingsverbanden aan met telefoonfabrikanten.

Focus je vervolgens op nieuwe controllers en interactie en blijf vooral die geweldige games maken. Dat is de enige reden dat ze nog bestaan. Hardwarematig hadden ze de strijd met de gamecube al verloren. Dit pad is ten einde voor nintendo. Maar dat kan net zo goed het begin voor iets anders betekenen. Iconen als Mario zijn verweven met de globale cultuur en zullen echt niet zomaar verdwijnen.

 

Gemiste kans dat nintendo de Wii U niet heeft gekoppeld aan smartphones. Misschien samenwerking aangaan met Nokia. De remote lijkt me veel te zwaar waardoor de kwaliteiten die de Wii had ook zijn verdwenen.

 

Hoezo is Smartglass en stap verder? Het kan minder doen als de wiiu en je moet er een tablet of smarphone voor hebben. En lopen zeuren dat je een extra controller moet kopen snap ik ook niet, geen enkele console fabrikant steekt toch meteen 2 controllers bij hun console? Je moet altijd een extra controller kopen, daarbij kan je wiiremotes en nunchucks gebruiken dus hoever de meeste mensen al helemaal geen extra controllers te kopen om met meerdere mensen tegelijk to spelen.

Nintendo heeft aangegeven dat ze apps voor youtube, Netflix, Hulu plus en amazon video gingen brengen en als ze doortrekken wat ze op de 3ds doen dan krijgt de wiiu ook gratis exclusieve content die speciaal voor nintendo gemaakt is. Het gameaanbod is redelijk maar niet super. Tjah, Pikmin 3, zombie U, project p100, lego city undercover, new super mario bros U, Rayman legends en nog vele (exclusieve) games stellen inderdaad niks voor als launch titels, ik heb al vele mensen horen zeggen dat voor een launch die games zeer degelijk zullen zijn.

Een gesloten netwerk? Tjah, geen facebook en twitter integratie maar wel apps voor tablets, smartphones, een speciale website (hiermee heeft het ook al alles wat sony en Microsoft aankondigden voor hun netwerken)

En geld verdienen door het uitbrengen van Mario en Zelda op de ps en xbox? Mens ajb, denk even na. Waarom hebben duizenden mensen een wii gekocht? Juist om van de exclusieve mario en zelda's te genieten, wii = 250 + game van 50 euro = 300 uiteindelijk zal het hun meer kwetsen dan goed doen. Als ze hun games op de ps of xbox uitbrengen moeten ze zelfs nog geld afgeven. En het geld dat opraakt? Die miljoenen wii's die men verkocht heeft voor dikke vette winsten zullen er wel voor zorgen dat Nintendo nog een jaartje of 2 verlies aankan. Daarbij maakt Sony al vaal langer EN groter verlies op de Playstation3 en PSP en de Playstation Vita, hoor ik daar iedereen over zeggen dat ze dood zijn en dat ze maar naar tablets en smartphones moeten overgaan omdat consoles en handhelds dood zijn?

 

Nieuwsbrief