Commentaar: de publieke omroep op internet
Nieuws

Commentaar: de publieke omroep op internet

dinsdag 02 november 2010 16:31

Behoud de sites van de publieke omroep, maar zorg ervoor dat de omroepen hun materiaal nu eens echt gaan delen met anderen. Zomaar wat reacties op het plan van de VVD om het mes te zetten in de sites van de publieke omroep: 'In ons land heeft 90 procent van de huishoudens een internetverbinding.

En de VVD wil de publieke omroepen hiervan weren met een wetswijziging?', 'Wat een onzin. Waarom zou de publieke omroep geen gebruik mogen maken van moderne communicatiemiddelen?', 'Gaat dit kabinet nu nog eens keer beginnen regeren of blijven ze bezig met die afbraakflauwekul?'

Als zelfs de overgrote meerderheid van de Telegraaf-lezers niets moet hebben van je voorstel, dan moet je je als VVD-kamerlid misschien eens achter de oren krabben. VVD-parlementariër Anouchka van Miltenburg wil dat de publieke omroep zich beperkt tot het maken van radio- en tv-programma's, maar veel kiezers zien dat niet echt zitten, getuige de reacties op de site van De Telegraaf.

Volgens Van Miltenburg is het zelfs afgesproken in het regeerakkoord dat er een einde komt aan de internetactiviteiten van de publieke omroep. Daarin staat: 'De NPO beperkt zich tot audiovisuele taken' (audio en video bestaan blijkbaar niet op internet).

Vooruit, Uitzendinggemist.nl mag blijven bestaan, vertelde Van Miltenburg vanochtend in het Radio 1 Journaal, maar daar moet het dan ook bij blijven. Extra materiaal online zetten (bijvoorbeeld een volledig interview waarvan vanwege tijdgebrek maar een deel op tv of op de radio is uitgezonden), is bijvoorbeeld al uit den boze. Laat staan dat omroepen sites gaan bijhouden met actualiteiten en berichten over muziek en wetenschap.

Het voorstel geeft blijk van een wat vreemde visie op de taak van de publieke omroep. Volgens mij is het de opdracht van de NPO om het publiek te informeren. Ligt het dan niet voor de hand dat de omroepen dat ook doen op het medium waarvan het publiek steeds meer gebruikmaakt? Volgens Van Miltenburg blijkbaar niet.

Uw en mijn belastinggeld
De voorstellen van de VVD zijn niet los te zien van het jarenlange gejammer van de Nederlandse krantensector over de oneerlijke concurrentie van de publieke omroep. Nu de omroepsites dreigen te verdwijnen, kraait de Volkskrant dan ook victorie. Hoofdredacteur Philippe Remarque noemt de VVD-plannen een 'prima zaak'. 'Dit is voor de kranten een goede ontwikkeling', zegt hij op de site van zijn eigen krant. 'Wij zijn zelfstandige ondernemers en een goede website maken kost ons veel geld. De omroepen concurreren op internet rechtstreeks met ons, en zetten daar uw en mijn belastinggeld voor in.'

Tja, bibliotheken concurreren ook al sinds jaar en dag met de boekhandel. Met uw en mijn belastinggeld! Zullen we daar dan ook maar de stekker uittrekken? Om de één of andere reden denk ik dat we nog heel lang zullen moeten wachten tot de Volkskrant dat standpunt in een hoofdredactioneel commentaar huldigt.

De overheid grijpt in Nederland op tal van manieren in op de markt. Ook de krantensector wordt gesteund door de overheid. Zo vallen kranten in Nederland onder een lager BTW-tarief.  Maar met deze verkapte subsidie houdt de overheidssteun aan de dagbladsector nog niet op. Zo heeft de Persgroep (de uitgever van de Volkskrant) twaalf zogeheten Plasterk-journalisten in dienst. Dat zijn jonge journalisten wier salaris door de overheid wordt betaald.

Nu zijn er allerlei goede redenen te verzinnen voor deze subsidies aan kranten – bijvoorbeeld: een goed functionerende journalistiek is niet onbelangrijk voor een democratie – maar het maakt het geklaag over de oneerlijke concurrentie op internet wel wat hypocriet. De Volkskrant concurreert immers ook rechtstreeks met alle nieuwssites die geen door de overheid betaalde journalisten in dienst hebben. Met uw en mijn belastinggeld!

Incompetentie
Uiteindelijk denk ik dat er een andere reden is dat de kranten zo afgeven op de sites van de publieke omroep: incompetentie. Klagen dat de publieke omroep het spel niet eerlijk speelt, is nu eenmaal een stuk makkelijker dan zelf een succesvolle site maken.

Kranten lopen al jaren te tobben met hun online activiteiten. En bijna altijd is dat de schuld van anderen – vinden de kranten zelf. De ene keer is het NU.nl dat veel te veel zou leunen op ANP-berichten, en dan is het weer de publieke omroep die via de STER reclamegeld inpikt dat anders naar de kranten zou zijn gegaan.

De werkelijkheid is dat de Nederlandse kranten veel te lang hebben zitten treuzelen. Ze hebben zich de kaas van het brood laten eten door NU.nl. En voor wat de klachten over de STER betreft: als de STER morgen verdwijnt, dan gaan die reclamegelden echt niet naar de kranten. Het geld zal vooral naar de commerciële zenders gaan (waarvan er na opheffing van de STER mogelijk eentje bijkomt). Tel uit je winst.

Sesamstraat-les
Moet er dan helemaal niets veranderen bij de publieke omroep? Toch wel. Zoals onze hoofdredacteur vorig jaar al pleitte: Ontsla de netmanagers. Hef de STER op (kijkers blij, commerciële zenders blij, Geert Wilders blij), net zoals Lingo en al die andere infantiele spelletjes. En zorg ervoor dat de publieke omroep op internet eens werk gaat maken van de Sesamstraat-les die elke Nederlandse kleuter krijgt: ga delen. Stel de programma's en informatie van de publieke omroep aan iedereen beschikbaar. En dan niet halfbakken, maar echt.

De voormalige GeenStijl-chef Ambroos Wiegers doet op zijn blog een paar goede voorstellen. 'Iedereen mag beeldmateriaal downloaden, remixen en hergebruiken zoals je dat wilt. Kranten en tijdschriften mogen teksten, beelden en grafieken gebruiken die de NOS heeft geproduceerd bijvoorbeeld.'

De publieke omroep zou ook in onderhandelingen met derden zoveel mogelijk moeten inzetten op het beschikbaar stellen van materiaal. Als Studio Sport een enorme zak belastingcenten aan de eredivisieclubs betaalt voor de uitzendrechten van hun wedstrijden, dan moet daar bijvoorbeeld tegenover staan dat de (samenvattingen van die) wedstrijden ook gewoon op internet te zien zijn. En dat iedereen op internet die samenvattingen naar hartenlust mag embedden, verknippen of anderszins gebruiken. Die wedstrijden zijn immers betaald met uw en mijn belastinggeld.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

AMEN....

Niets aan toe te voegen.

 

Inderdaad! Maar omdat ik helemaal niet van "goed", "slecht", "<a href="http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:OEsFXj_XbWUJ:www.go... too</a>" reacties houd: het zou mooi zijn als we hier niet alleen op reacties kunnen stemmen, maar ook kunnen aangeven of we een artikel goed vinden (al dan niet zichtbaar voor iedereen).

Tot het zover is: +1 voor Maarten, via Jasper. :-)

 

Goed verhaal!!!!

 

Wat een goede ideeën, jammer dat er een hoop politici zijn die daar anders over denken. Maar ja, dit kabinet blinkt nou niet echt in innovatieve ideeën.

 

Hallelujah!

Ik zou wensen dat de Kamer wat betreft nieuwe media gewoon een consultant inhuurt. Doen ze op veel andere gebieden ook en uit alles blijkt zelfs het best ingelichte kamerlid niet precies van de hoed en de rand weet.

Publieke omroep: publiek bezit!

 

Wat is dat voor een onzinnig plan van de VVD en PVV? Alles wordt of is al internet, gedigitaliseerd en geïntegreerd: audio, video tezamen met tekst, foto's, internet, (beeld)telefonie enz. Op de tijd dat je het zelf wilt zien en interactief. Ik kijk alleen nog maar TV via internet. Alleen audiovisuele 'streaming' (zoals door de omroepen in de vorige eeuw werd aangeboden) is al lang achterhaald en om daarheen terug te keren een archaïsch en onzinnig idee. Hoe komen de VVD en PVV erbij? Of zit er meer achter, zoals de censurering van informatie…

 

Eindelijk een goed geschreven opinie stuk op bright.

 

Goed verhaal over onzinnige politieke voorstellen.

 

Helemaal mee eens Maarten.
Jammer dat die politici daar anders over denken.

 

Tja, politici zoals van Miltenburg zijn de reden dat in Nederland alles altijd twintig jaar later gebeurt dan elders.
Nederlandse politici beseffen nog onvoldoende dat door de komst van het Internet de mogelijkheid tot centrale regie van de politiek over de nieuwsvoorziening definitief is verdwenen.
Dat is zuur voor die politici maar goed voor de nieuwsconsument. Om dan nota bene de staatsmedia te kortwieken door ze terug naar het stenen tijdperk te willen sturen is te komisch voor woorden.

 

Het lijkt een beetje op omroepje pesten. De omroep en de journalisten worden natuurlijk al jaren beschuldigd van linkse ideeën en voorkeuren. Nu is de tijd dat je ze terug kunt pakken. Maar als het rechtse blok zo voor vrijheid van meningsuiting is (staat dat niet gelijk aan vrijheid van pers?) dan lijkt het weghalen of inperken van uitingen daar toch wel haaks op te staan. Of gaat het om bepaalde informatie weghalen? In de volksmond censuur, en op de een of andere manier heeft rechts hier en daar de neiging om informatie maar ten (voor)dele te geven of in eigen belang weg te laten. Alles bij elkaar bijzonder kwalijk en getuigd het wederom niet van enige visie op de toekomst.

 

Dit is beleid voeren en niet begrijpen hoe de wereld er anno nu uitziet. De publieke omroep is momenteel de enige die nog kwaliteits-tv, radio en internet kunnen leveren. Bekijk de commercielen maar eens en je begrijpt wat ik bedoel.
Maar wat betreft 'ons' belastinggeld; verban elke individuele gemeente of proviunciale website, en maak één gemeentesite en één provinciesite. Dankzij DigiD krijg je dan toch de info die voor jou (en de plaats waar je woont) van belang is.
Ik denk dat dat heel wat meer belastinggeld gaat schelen dan de Publieke Omroep verbannen op internet, en daarbij is het nog effficienter ook.

 

Hoe onnozel, dat vvd plan.
Ik zou eerder willen zien dat de PO s nou juist veel meer via internet moeten gaan werken. Daar ligt de toekomst van televisie. En idd in de toekomst zal het web alleen nog maar meer audio visuele content krijgen. Wat een dom voorstel.

 

Televisiezenders dumpen en volledig via internet gaan werken? VPRO heeft met 3voor12 de analoge radio ook overboord gezet.

 

Ik heb jaren geleden bij een dance website gewerkt. Die site werd kapot geconcurreerd door 3voor12. Wij waren er eerder en deden hetzelfde maar wij hadden niet de eindeloze budgetten en verloren. 15 man op straat. Dank u publieke omroep.

 

@ik dat kan natuurlijk net zo goed een concurrerend bedrijf zijn dat simpelweg meer geld te besteden heeft dan jouw bedrijf.

 

Prima. Helemaal mee eens.

 

Het blijft me verbazen dat Nederlanders de enige mensen ter wereld zijn die staats gestuurde TV, radio en internet wil hebben.
Hoe heeft het zo kunnen gebeuren dat Nederlanders zo gehersenspoeld zikn dat ze werkelijk denken dit nodig te hebben.
Niemand vind het vreemd dat de ambtelijke macht Nederland van nieuws, actualiteiten en entertainment voorziet?!
Wakker worden beste gedrogeerde kudde!

 

Op http://www.eredivisie.nl/video/eredivisie/wedstrijden/samenvattingen zijn de samenvattingen van de wedstrijden gewoon te bekijken. Niet te embedden etc.

 

Op http://www.eredivisie.nl/video/eredivisie/wedstrijden/samenvattingen zijn de samenvattingen van de wedstrijden gewoon te bekijken. Niet te embedden etc.

 

€800.000.000 per jaar aan subsidie voor 3 TV zenders, radio zenders en websites.
En dan nog steeds reclame!
Een zender als RTL4 heeft een budget van €5.000.000 per jaar.
En laat voornamelijk dezelfde soort rotzooi zien.
Censuur is ook helemaal niet nodig als je €800.000.000 doneert, dat wordt dan zelfregulerend ...

 

Nieuwsbrief