Commentaar: die bespotte Airpods zijn zo gek nog niet

Commentaar: die bespotte Airpods zijn zo gek nog niet

19-09-2016 10:03 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Goed, je kunt het design niet mooi vinden, maar veel punten van kritiek op Apples AirPods zijn onterecht, stelt Rutger Otto.

Apples AirPods zijn een makkelijk doelwit van grapjes en negatief commentaar. Nu is het verdwijnen van de koptelefooningang in de iPhone 7 best een ingrijpende verandering, maar de problemen worden overdreven. Met de iPhone 7 (Plus) luister je via de Lightning-poort of via Bluetooth. Oortjes met Lightning-kabel worden meegeleverd, net als een verloopstukje voor als je nog bedrade oortjes of een koptelefoon hebt liggen die je wilt blijven gebruiken. Welke optie je ook kiest: je zit nooit ineens zonder koptelefoon.

Volledig optioneel koop je de draadloze iPhone 7-oortjes, de AirPods. Dat zijn de EarPods die je gewend bent zonder draad. Je kunt het ontwerp niet mooi vinden, maar alleen de kabel is verdwenen en verder is alles hetzelfde. Het went opvallend snel (lees ook onze iPhone 7-review). Dat ze wat uitsteken is best prettig, zo doe je ze makkelijk in je oor en haal je ze er gemakkelijk uit.

Stevigheid en accu

Veel mensen vrezen dat ze de AirPods zullen kwijtraken. Oordopjes hebben nog wel eens kans om uit je oren te vallen omdat het draad ergens achter blijft hangen, maar bij mij is nog nooit een EarPod vanuit het niets op de grond beland. Ook niet als de stadsbus iets te hard over een drempel reed of tijdens het hardlopen. Is dat bij jou ook nooit gebeurd, dan hoef je je echt niet druk te maken. En de kans dat je het doosje kwijtraakt, is net zo groot als dat je je sleutels verliest.

In een interview met ABC News zegt Apple-ceo Tim Cook dat de AirPods bij hem prima blijven zitten. "Ik heb ermee gewandeld, ben ermee op de loopband gegaan - heb alles gedaan wat je er normaal mee zou doen. Ik heb nergens last van gehad." Cook noemt juist draden als reden waardoor oordopjes uit je oren vallen. De kabeltjes zorgen voor extra gewicht.

Haal je de AirPods uit je oren, dan bewaar je ze in een klein doosje (die heerlijk dicht klikt dankzij een magnetisch systeem). Daarmee laad je ze ook meteen op, tot een gebruiksduur van totaal 24 uur. Op een volle lading gaan de AirPods zelf 5 uur mee. Dat is best lang, vergeleken met andere draadloze oordopjes van dit formaat. Van zowel de AirPods als van het doosje zelf kun je zien hoe vol de accu nog is. Wel weer een apparaat dat aan de lader moet dus.

Integratie met je iPhone

Wat hebben de AirPods verder nog aan functies? Bijvoorbeeld het pairen dat zonder moeite vanzelf gebeurt. En dat de muziek automatisch pauzeert als je ze uit je oren doet en verder gaat als je ze terugstopt. Door tweemaal op een AirPod te tikken kun je Siri inschakelen. Op die manier is ook het volume te regelen, maar daarvoor kun je nog beter de volumeknoppen van de iPhone gebruiken (of de Apple Watch natuurlijk).

De prijs (179 euro) zal veel mensen ervan weerhouden om de AirPods aan te schaffen, maar er zijn Bluetooth-koptelefoons die een stuk goedkoper zijn. Al missen die het gemak en de naadloze integratie die de AirPods wel bieden.

"Alle koptelefooningangen zullen verdwijnen", zegt techcolumnist David Pogue in een interview met Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande. "In alle smartphones. De koptelefoonjack is één van de grootste en dikste onderdelen in je telefoon. Alle andere fabrikanten willen maar wat graag van de koptelefooningang af."

Wen dus maar alvast aan het idee dat de 3,5mm-jack uit veel gadgets zal verdwijnen de komende jaren. Of je nu overgaat op Lightning, USB-C of Bluetooth. Aan de AirPods valt nog genoeg te verbeteren, maar het concept is veelbelovend.

Meer artikelen in onze rubriek Commentaar