Commentaar: iPhone vs. Android
Nieuws

Commentaar: iPhone vs. Android

vrijdag 19 november 2010 18:21

Android heeft alles in zich om het dominante besturingssysteem voor de smartphone te worden. Apple moet daarom alle zeilen bijzetten.

Heeft Telegraaf-journalist Alfred Monterie enkele uitspraken van Steve Wozniak uit zijn duim gezogen? Het nieuws uit de krant van wakker Nederland dat 'Woz' voorziet dat Android uiteindelijk het dominante mobiele besturingssysteem wordt omdat het Google-besturingssysteem meer mogelijkheden biedt, werd wereldwijd overgenomen. Wozniak liet echter in allerijl weten dat hij verkeerd was geciteerd.

Was dat ook echt zo? Nog voor het Telegraaf-artikel verscheen, twitterde Alexander Klöpping, die Wozniak donderdag tijdens Summit 2010 interviewde, dat de Apple-oprichter wel degelijk gecharmeerd is van Android. Bovendien meldde Klöpping na publicatie dat Wozniak in de veronderstelling verkeerde dat hij off the record sprak toen hij De Telegraaf een ander nieuwtje vertelde – over een eerdere smartphone van Apple. Misschien gold dat ook voor de Android-passage van het interview?

Hoe het ook zij: Wozniak geeft wel zo ongeveer toe dat hij 'gebaseerd op wat ik gelezen heb' verwacht dat Android uiteindelijk groter kan worden dan iOS. Tegenover Engadget verklaart hij voorts: 'Ik wil Android niet affikken, maar ik vind niet dat Android nu in de buurt kan komen van iOS. Android kan een groter marktaandeel krijgen, maar nog steeds beroerd zijn.'

Keuzevrijheid
Dat er zoveel commotie is ontstaan over de uitspraken van Wozniak valt alleen maar te verklaren uit het feit dat hij aan de wieg stond van Apple. Want zo wereldschokkend is het nu ook weer niet om te verwachten dat Android uiteindelijk de grootste wordt. Android heeft namelijk alles in zich om het dominante besturingssysteem voor de smartphone te worden.

Volgens De Telegraaf trok Wozniak een parallel met Windows voor de pc – en die vergelijking is zo gek nog niet. Net zoals Windows op de pc's van allerlei fabrikanten kon worden geïnstalleerd, zo zijn er tal van producenten van smartphones die hun toestellen uitrusten met Android. Daarmee heeft de consument meer keuze dan bij de iPhone.

En die keuzevrijheid is één van de belangrijkste redenen geweest waarom het Microsoft-besturingssysteem het op de pc uiteindelijk van de Mac won. Dat er veel verschillende producenten van Android-toestellen zijn, leidt ertoe dat je een Android-toestel kan kopen dat goedkoper is dan de iPhone – net zoals een pc vroeger goedkoper was dan de Mac. De prijs van een smartphone/pc speelt nu eenmaal een belangrijke rol bij de aanschaf.

Enorme winstmaker
Geen wonder dat het marktaandeel van Android in het afgelopen jaar explosief is gegroeid. Dat gestegen marktaandeel leidt er vervolgens weer toe dat Android een interessanter platform wordt voor ontwikkelaars – een andere belangrijke reden waarom Windows het uiteindelijk won van het Mac-besturingssysteem.

Dé reden waarom ik eind jaren negentig switchte van de Mac naar de pc was dat veel software alleen voor Windows werd gemaakt. En als er wel een versie voor de Mac uitkwam, dan verscheen die doorgaans pas maanden later dan de Windows-versie.

Moet Apple dan maar besluiten om iOS te licenseren aan allerhande producenten van mobiele toestellen? Dat lijkt een zeer onwaarschijnlijk scenario. De iPhone is een enorme winstmaker voor Apple en het bedrijf zal het alleenrecht op de productie van devices met iOS om financiële redenen dus niet graag uit handen geven.

Angry birds
Zal iOS het daardoor onvermijdelijk gaan afleggen tegen Android? Op het aanbod van toestellen en de prijs zal Apple het gevecht met het mobiele besturingssysteem van Google nooit kunnen winnen, lijkt me. Ook op het gebied van de apps zal Apple het moeilijker gaan krijgen. Tegelijkertijd liggen daar wel de kansen voor Apple.

Natuurlijk, door het explosief groeiende marktaandeel en de openheid is Android een geduchte concurrent. Maar iOS heeft ook enkele voordelen. Op dit moment verdienen developers simpelweg nog meer met het ontwikkelen van een app voor de iPhone dan voor Android, bijvoorbeeld omdat iPhone-bezitters veel vaker de portemonnee trekken voor een app.

Daarnaast is de ontwikkeling van een app voor Android niet altijd even makkelijk – juist omdat er zoveel verschillende toestellen met verschillende specificaties zijn. Apple-ceo Steve Jobs wees er eerder al eens fijntjes op dat deze fragmentatie voor ontwikkelaars niet bepaald prettig is. En het bericht dat ontwikkelaar Rovio een lijst heeft gepubliceerd met zeventien Android-handsets waarop het niet mogelijk is om Angry Birds te spelen, lijkt Jobs' gelijk te bevestigen.

Kinderziektes
Zijn dit kinderziektes? Wozniak/De Telegraaf (doorhalen wat niet van toepassing is) denkt van wel. Als dat inderdaad zo is (en eigenlijk ook als dat niet het geval is), doet Apple er verstandig aan om het app-developers meer naar de zin te maken. Hun bijdrage is immers van niet te onderschatten belang in de strijd met Android.

Dat naar de zin maken kan op tal van manieren. Denk aan het versnellen van het review-proces van nieuwe apps. Hoe sneller je je programma in de App Store ziet verschijnen, hoe motiverender dat is voor ontwikkelaars. Verder kan het ook geen kwaad als Apple de toelatingseisen voor apps wat versoepelt en iets minder voor zedenmeester speelt.

En tot slot zou Apple ervoor kunnen kiezen om een kleiner percentage in te pikken van het verkoopbedrag van een app. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 80 procent van de ontwikkelaars vindt dat ze een te groot deel van de omzet (30 procent) moeten delen met Steve Jobs. Op korte termijn gaat een dergelijke beslissing natuurlijk ten koste van de winst van Apple, maar op lange termijn kan dat besluit zich dubbel en dwars terugbetalen.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Vandaag de dag is er niks mis met android. Ik ben nu eenmaal een Apple fanboy en zal iets anders gebruiken als iOS. Maar android is mooi dat geef ik toe (niet zo mooi als iOS 4.2 :D).

 

Ik vind 30% sowieso heel veel wat Apple pakt.

Macbook Air kopen

 

Ben als enthousiaste Ap

 

..Apple gebruiker ook wel gecharmeerd van Android. De enige reden dat ik een iPhone heb is dat ik al die versies en verschillende mogelijkheden van Andriod een beetje onoverzichtelijk vind. iPhone 4 sla ik ff over, desire HD zou ik vest willen proberen maar niet voor dat geld..

 

Apple hoeft toch ook niet de grootste of meest gebruikte te zijn of blijven? Laat iOS, OsX en het design van de producten de voortrekkersrol houden die ze nu ook hebben. Dat houdt iedereen scherp. Een groep zal de Apple trouw blijven en een andere, veel grotere groep, zal andere producten kopen 'omdat ze op Apple lijken' of omdat ze dat juist niet doen, prima toch?

 

Gelijk heb je. Als Apple een van de grootste marktleiders wordt, zal er niets meer speciaal zijn aan Apple. Nu bedraagt het totale marktaandeel van telefoons en computers van Apple ongeveer 10 procent. Als dat veel groter wordt, zullen Apple producten niet meer zo speciaal zijn, omdat iedereen het dan al heeft. En andere bedrijven zullen geen producten meer kunnen maken, omdat deze vaak toch niet kunnen concurreren met Apple producten.

 

Ik zit als iPhone/iPad bezitter ook wel eens te spelen met een Android toestel (van vriendin) en ik word er wel blij van. Ik overweeg de aankoop van een goedkoper Android toestel als de Wildfire, gewoon voor de heb.

Toch vind ik dat Android net iets te weinig intuitief is. Je moet in het begin toch even wennen aan het systeem. De iPhone is gewoon nog steeds de king, qua user interface. Zelfs na 3 (drie!) jaar.

 

"Verder kan het ook geen kwaad als Apple de toelatingseisen voor apps wat versoepelt en iets minder voor zedenmeester speelt."

Die toelatingseisen zijn naast functionaliteit ook gebaseerd op kwaliteit en user experience denk ik. Ik vind een app zonder iPhone-interface-look verschrikkelijk (eigen sliders, knoppen, tabs, etc)

 

Hoe lang wordt Android gebruikt?
Hoeveel gebruikers zijn er?
Hoe snel is de groei?
Hoe snel gaat de ontwikkeling?
Hoe groot is het "gevaar" voor Apple?

 

Apple en Android houden elkaar inderdaad scherp alleen vliegen de vergelijkingen je steeds meer om de oren. Beide platformen hebben voor- en nadelen. De iPad bijvoorbeeld heeft geen microfoon, geen camera, en net als de iPhone bevat het geen Flash en geen multitasking. Ook Android heeft nu problemen met fragmentatie maar dat zie ik in de nabije toekomst voor een groot verdwijnen.

 

waarom vergelijk je hardware met software...?

 

Vrouwen...

 

De iPad heeft wel een microfoon, wel een zekere mate van multitasking (waarbij je je kan afvragen wat 'echt' multitasken is met enkel schermvullende apps), en dat Flash verhaal kennen we nu wel.

Feit blijft wel dat Apple de koers uitstippelt. De concurrent wint terrein op gebied van prijs en 'openheid', wat dat in de praktijk ook moge betekenen.

Apple bracht als eerste succesvol een tablet uit, allicht verschijnen er nu Android modellen die meer en/of andere functies hebben. Apple komt dan weer met een opvolger van de iPad die die functies ook heeft, plus een killer feature die het de aankoop weer waard maakt.

Maar als we naar het marktaandeel van Apple op de pc-markt kijken, dan is dat ook echt klein. Nog geen 10%. De meeste mensen gaan duidelijk dus voor prijs boven kwaliteit. Daar valt best wat voor te zeggen, maar uiteindelijk maakt het niet uit. Het is niet zo dat gebruikers van Mac OS X software tekort komen door het kleine marktaandeel van hun systeem. Integendeel.

Zo zal het denk ik ook gaan wat iOS betreft: Android zal in marktaandeelcijfers gaan overheersen, iOS blijft dat voor in kwaliteit en gebruiksgemak.

Daar komt ook nog eens bij dat het voor Android developers ontzettend moeilijk is om geld te verdienen aan hun apps. Dit door het gefragmentariseerde OS en het open karakter ervan. Rippen is doodsimpel, compatibility voor alle toestellen blijft erg moeilijk. En dat is waar Apple altijd al heeft geheerst: je betaalt, maar het werkt.

 

Qua User Interface en intuïtieve werking is voor mij inmiddels Windows Phone 7 King. Echt anders dan alle andere platformen.

 
 

iPad heeft wel een microfoon en binnen 1 tot 2 weken multi-tasking.

 

Als we gewoon eerlijk en reëel zijn, dan is het gewoon hetzelfde. Zoals met alles heeft er een bepaalde groep meer affiniteit met het ene merk en een andere groep met een ander merk. Het gaat hier om merken, niet om verschillende producten..

 

Ik heb sinds enkele maanden een Android telefoon na een 'classic' iPhone en een 3g. Spijt als haren op mijn hoofd, maar ik vond het grote nadeel de aanschaf van de iPhone. Zowel de prijs als de slechte verkrijgbaarheid hebben me doen beslissen voor een HTC Desire.

In het begin was alles oke en was ik best gelukkig met de mogelijkheden die de HTC biedt, maar al na een week of 2 begon de ergernis.

In mijn optiel de pro's en con's:
- De kwaliteit van apps op de iPhone vond ik vele malen beter dan de kwaliteit van de apps op Android. Met name op het gebied van games blijft het aanbod achter.
- Appstore is slecht te doorzoeken en staat vol met allerlei 'sexy' strippoker en andere onzin apps. Verlang terug naar het restrictieve beleid van Apple.
- Waarom zijn er in hemelsnaam 4 toetsen en een soort mini trackpad nodig om de userinterface te bedienen? Ik zit constant op knopjes te drukken die dan weer wel en dan weer niks doen.
- Ik heb opeens ontzettende moeite met tikken op het virtuele keyboard. Van de week even een iPhone 4 in mijn handen en geen probleem.
- Geluid. Oke, geen Android nadeel, maar de speaker van de HTC Desire is echt crap.
- Batterijduur van de Desire is nog minder dan de iPhone
- Sync instellingen zijn erg grof. Ik sync met een google agenda, maar dan komt automatisch mail mee. Wil ik niet, want ik heb geen google mail, maar ik kan het niet uitzetten.
- Heb twee apps die af en toe een complete freeze van de telefoon veroorzaken. Batterij eruit om opnieuw op te moeten starten.
- Van de week klaagt de telefoon over een vol geheugen. Staan misschien 10 apps op en zit een 16Gb SD kaart in, met 8Gb muziek... hoe kan dat nou vol zijn. Ik had op mijn iPhone een stuk of 30 apps.

Het knappe aan de iPhone vond ik dat ik in alle jaren nooit een handleiding heb hoeven lezen en dat alles dan gewoon werkt.

Het enige waar ik echt van onder de indruk ben in vergelijking tot mijn oude iPhone 3g is de snelheid, met name met surfen. Ook leuk is Wikitude Drive, een augmented reality navigatie. Maar dat is het dan ook wel.

Kortom wie wil er een iPhone 3gs of 4 ruilen tegen een iPhone? :-)

 

"Ik heb opeens ontzettende moeite met tikken op het virtuele keyboard. Van de week even een iPhone 4 in mijn handen en geen probleem." Download swype, swype maakt je keyboard echt handiger dan het iphone keyboard(niet in de market maar van hun site)

 

Sommige mensen willen dat hun dingen werken zonder extra dingen te downloaden en ik geef ze daarin groot gelijk.

 

een smartphone heeft juist door downloadbare content veeeeeel mogelijkheden, als ze die niet benutten (wat heel makkelijk zou zijn) maar wel klagen. Dan geef ik ze in dag geklaag daarin geen gelijk.

 

Dank voor de tip. Moest even zoeken maar Swype werkt inderdaad beter.

Het is inderdaad zo dat ik bij Android vind dat je teveel nog moet instellen, downloaden, anders maken. Ik verwacht eigenlijk gewoon een fijn werkend apparaat. Die sensatie (soms ook wel gepaard met frustratie) had ik bij de iPhone wel. Hier blijf ik het idee houden dat het optimaler kan.

 

Ligt het aan mij of noem je alleen maar con's? Noem je lijstje dan niet "In mijn optiel de pro's en con's:"

 

Ik ben het niet helemaal eens met de vergelijking tussen Microsoft. Ik denk dat consumenten nu een heel ander verwachtingspatroon hebben. Vrijheid is belangerijk maar een beetje controle staat ook garant voor evenwichtig product. Simpliciteit en gebruikergemak hebben veel mensen overwogen om over te stappen. De gemiddelde consument is niet opzoek naar vrijheid maar een product hun helpt met dagelijkse leven. Het gevoel dat Apple communiceert spreekt de consument blijkbaar erg aan. Geen ander electronica bedrijf heeft zo'n sterke identiteit en naamsbekendheid.

 

Wat een schijtklachten van htc gebruiker, 1 maak gewoon gmail aan als je android gebruikt. 2 gebruik appbrain als je android market kut vind. Voor de rest vond ik je stukje te lang en onoverzichtelijk om alle punten te zien die je k_t vind. Android FTW.

 

Oh en htc gebruiker neem app2sd als je htc snel vol zit met apps. Of had een galaxy s gekocht daarmee heb je dat probleem niet.

 

Neem dan een gma

 

(waarom gaat mijn reactie er steeds vroegtijd uit?!)

..Een gmail account nemen omdat je een Desire hebt?! Wat een onzin!

 

"De iPad bijvoorbeeld heeft geen microfoon, geen camera, en net als de iPhone bevat het geen Flash en geen multitasking. "

Wat een bullshit! Ik heb 4.2 al draaien op de iPad. Heerlijk multitasken. Een microfoon zit gewoon naast de Jack ingebouwd. Camera is overbodig maar komt heus wel door al die klaagende mensen. Flash? Alleen jochies kijken dumpert poep. Flash mis je bij normaal gebruik echt niet.

 

Idd. Ze lullen allemaal maar wat, omdat ze denken zo Apple tegen de grond te krijgen. Dat lukt ze toch niet.

 

Toevoeging de iPhone heeft multitasking.
Leer eerst de feiten voordat je praat

 

De enige reden dat Android is zo groot aan het worden is zijn de tientallen toestellen per maand die uitkomen, de hogere winsten voor de telco's (zodat de Android opgedrongen wordt aan klanten) en het is gratis voor mobiele toestellen leveranciers te gebruiken.

Zou Apple een zelfde beleid toepassen dan zou Apple met voorsprong de grootste zijn.
De kwaliteit van de apps is stukken beter, de appstore werkt fijner, veeeel meer keus uit illegale appstore en Cydia dan op gebied van Android. Betere updates door Apple.

Het enige jammere is het toestel 3,5'' is en ik deze graag ook in 3,7 of 4'' gezien had

 

Apple voorkomt met dit soort uitspraken dat het wordt gezien als trendsetter en marktleider. Dan treedt namelijk de wet van de remmende voorsprong in. Apple speelt nu eenmaal liever de underdog. Het is allemaal een kwestie van perceptie-management..... Dat hebben ze daar goed begrepen.

 

En zo is het Vader.

 

30% Vind ik niet per se te veel. Apple bied n.l. voor iedere ontwikkelaar een prachtig high-end stabiel podium om zichzelf met een goed product op de kaart te zetten. Zo zijn de bedenkers van de 'angry birds' er bijv. zeker niet minder van geworden. Voordat Apple de app-store introduceerde moesten ontwikkelaars een voet tussen de deur zien te krijgen bij de Nokia's, Samsung's of Nintendo'svan deze industrie. Ondoenlijk zonder de juiste contacten. Op de App store heeft iedereen een kans. En de onzin van Apple als zedenmeester heb ik nu echt vaak genoeg gelezen. Heerlijk dat alle apps aan bepaalde standaards voldoen. De iPhone is een kwaliteitsproduct. De software hoort dat dan ook te zijn.

 

Overigens heeft Steve Wozniak een goed punt: Dominant zijn betekend niet dat je het beste product levert. Zo kun je ook niet stellen dat de Hamburgers van de Mac het beste eten ter wereld is hoewel ze wel het meest worden geconsumeerd. Schaalgrote zegt niets over kwaliteit. Kwaliteit heeft nu eenmaal z'n prijs.

 

Android FTW. Nuff said.

 

Die iphones zijn hetzelfde als vroeger de Nokia's. Geef ze een ander toestel in hun handen en ze snappen er niets meer van. Echt zielig.

 

Een hele nutteloze opmerking van een fanboy met een laag iq.

 

Nergens in het artikel wordt gesproken over de lopende rechtzaken tussen Apple en diverse android handset makers. Op termijn kan dit mogelijk nog verrassende gevolgen hebben; stel dat Apple wint, eisen ze dan enorme aanpassingen in android of verbod, naast schadevergoeding bijvoorbeeld?

 

Het wachten is op de eerste virussen en andere zooi, idd gaat Android Windows achterna in omzet en in Gé- eikel. Blauwe schermen op je mobiel! Whohaaaa.

 

Als iedere Adroid toestel net zo werkt als mijn HTC Hero dan hoef ik geen toestel met Android weer. Heb inmiddels een iPhone 4 en dit had ik eerder moeten doen.

 

Nadat ik eerst als trouwe iPone 1e gen gebruiker te horen kreeg dan updates niet meer ondersteund werden (lees afgedankt) moest ik wel overstappen en kocht ik snel een 3G. wat blijkt nu we... na updaten naar OS 4.0 was me deze toch ineens een traage slak, tot ergenis aan toe en wel zo erg dat ik hem meerdere malen tegen de muur kapot wildu ketse. Dus voor mij geen appelkus meer ik heb ze al genoeg gesponsort en als die verloren apps neem ik voor lief. Nu heb ik een Samsung Galaxy S met Android 2.2 (FroYo) en moet zeggen niets dan lof voor Google. Wat een beest van een machientje vliegt hier letterlijk door mijn kamerke. Daar kunnen die echo Marsmellos bij Apple nog mooi eens wat van leren. Voor mij nooit geen Appelkus meer, ik ben meer als tevreden met mijn Androitje. Lets eat theam all. Tja waar zijn appelkus anders nog goed voor he :-*

 
 

Wat een gezeur. Zolang die dingen maar bellen en sms'n. Mensen hier worden bij emotioneel door een stukje elektronica.

 

Point taken :-)

 
 

Consument wil gewoon meer keuze in prijs en moeglijkheden

 

Apple gaat teveel voor de LOOKS.

De processor die apple gebruikt is door samsung ontworpen ;).

Een Samsung ownt een Iphone 3g en 4g op alle punten behalve looks en als hoogtepunt het super amoled scherm wat een overweldige overwinning is voor Samsung, en ook nog eens 4 inch + een veel beter functionerend multitasking Operating system.

Ofterwijl... Android is pas begonnen te ownen en zal dat naar alle waarschijnlijkheid blijven doen.

 

jij hebt nog nooit een iphone gehad.
was het wel zo had je nu geen android.
ik heb ook android gehad dam't wat een krap mijn vrouw had de legend en ik de desire hoe kan het dat dat zij niet de zelfde apps kon gebruiken als de desire met het zelfde 2.1 besturingsysteem.
jij hebt ook windows hoevaak mis jij dll ik nooit met mijn imac of ipad 1 en 2 of macbooks
weet je laat apple maar lekker gecontrolleerd zijn.

 

Nieuwsbrief