Commentaar: Waarom bitcoin is mislukt (en waarom dat jammer is)

Commentaar: Waarom bitcoin is mislukt (en waarom dat jammer is)

03-12-2014 11:01 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Het is tijd voor een nieuw anoniem betaalmiddel. Want door een ontwerpfout zal de bitcoin nooit het gehoopte succes worden.

Er was nauwelijks aandacht voor, maar vorige week was het precies een jaar geleden dat de koers van de bitcoin een all-time high bereikte. Op 29 november 2013 was de cryptocurrency heel eventjes 1242 dollar waard. Daarna zette het verval in. In december 2013 crashte de koers tot 600 dollar. Sindsdien is de koers nog een paar keer opgekrabbeld om vervolgens toch weer verder weg te zakken.

Vandaag de dag is de virtuele munt zo’n 380 dollar waard. Alhoewel, virtuele munt? Als de rally van vorig jaar (van 13 naar 1242 dollar) iets duidelijk maakte, dan was het wel dat de bitcoin nooit een echt goede munt zal worden.

Voor veel mensen die vorig jaar geïnspireerd door de overvloedige media-aandacht en de almaar stijgende koersen op de bitcoin-trein stapten, was de cryptocurrency toch vooral een belegging. Vergelijkbaar met een aandeel of een klompje goud.

Ontwerp deugt niet

Dat is jammer, want een breed geaccepteerd anoniem betaalmiddel kan wel degelijk in een behoefte voorzien. Net zoals je in winkels of op de markt anoniem met cash kunt betalen, zou dat ook op internet moeten kunnen. En dan niet alleen op zwarte markten van het type Silk Road, maar ook gewoon bij Bol.com.

Ik betwijfel of de bitcoin die rol als breed geaccepteerd betaalmiddel ooit kan vervullen. Niet omdat het imago van de cryptocurrency het afgelopen jaar door allerhande schandalen behoorlijk is besmeurd, maar vooral omdat het ontwerp van de munt gewoon niet deugt.

Niet schaalbaar

De bitcoin is niet goed schaalbaar. Als de munt een veel populairder betaalmiddel wordt, zal dat namelijk onvermijdelijk weer leiden tot een hogere koers. Die koersstijging zal er weer toe leiden dat mensen op hun bitcoins blijven zitten. Wie weet kun je met je virtuele munten over een paar maanden immers nog veel meer mee kopen!

Zo bijt de bitcoin zichzelf voortdurend in zijn eigen staart. Toenemend gebruik van de munt leidt tot koersstijgingen die het gebruik van de bitcoin als betaalmiddel juist weer ondermijnen.

Centrale bank

De belangrijkste les die we kunnen trekken uit de achtbaanrit van de afgelopen twee jaar is dat we voor een goed functionerend anoniem betaalmiddel op internet een centrale instantie nodig hebben die een dergelijke munt uitgeeft.

Alleen zo'n instantie kan ervoor zorgen dat de koers van je virtuele betaalmiddel niet eerst in een jaar tijd met 9500 procent stijgt om in het daaropvolgende jaar weer met 70 procent te dalen.

Het wachten is nu dus op een nieuwe Satoshi Nakamoto die heeft geleerd van de fouten van zijn voorganger en een nieuw anoniem betaalmiddel op de markt brengt – inclusief een centrale bank die voor prijsstabiliteit zorgt.