Commentaar: welke startup helpt ons van de printermaffia af?

Commentaar: welke startup helpt ons van de printermaffia af?

28-05-2017 10:01 Laatste update: 26-04-2018 21:49

De printer die Rutger nog geen jaar geleden kocht, heeft kuren. Waarom blijft die ellende met printers bestaan?

Bij Economie I werd mij al uitgelegd dat het slim kan zijn om een product onder de productieprijs te verkopen, omdat je daarna het geld gaat verdienen met de bijbehorende randartikelen. In 1993 toen mij dit werd uitgelegd was het voorbeeld de printer. Want je kon immers papier en inkt verkopen voor lange tijd, dus gaf je de printer bijna cadeau. Sindsdien zijn er nog wel wat voorbeelden bijgekomen (denk aan de Senseo en Nespresso), maar elke Economie-leraar in 2017 kan nog steeds de printer aanhalen als voorbeeld. 

We zijn inmiddels zo ver dat we inzien dat ongebreidelde consumptie problematisch is. Dat elk jaar een apparaat vervangen niet zo goed is voor onze omgeving en uiteindelijk ook niet voor ons. Maar printers lijken gebouwd te worden met een chip die een random levensverwachting kiest van 11 tot 20 maanden. Waarschijnlijk zijn ze geprogrammeerd nog voordat de Europese wet voorschreef dat elektronica consumentenartikelen 24 maanden moest overleven. Mijn printer koos ervoor om na acht maanden al kuren te krijgen en nu na elf maanden heb ik hem toch maar opgestuurd ter reparatie.

Nu is mijn printer een prachtig apparaat. Hij kan scannen, kopiëren, zelfstandig een beetje op internet kijken en mocht ik de behoefte (en de telefoonlijn) hebben, dan zou ik er zelfs mee kunnen faxen. Wow. En dat alles voor €99. Nieuwe inkt kost €78 (vandaar ook dat er bijna lege "setup-cartridges" meegeleverd werden).

Lieve printermakers: het is 2017. Mogen wij alstublieft wat meer betalen voor onze printers? En dat ze dan, zeg, 5 jaar meegaan? Ik wil dan best net zo belachelijk veel geld voor de inkt blijven betalen, zolang die printer maar wat langer meegaat. Deal?  

Meer artikelen in de rubriek Commentaar