E-readers werken nog altijd niet volgens het boekje

E-readers werken nog altijd niet volgens het boekje

04-03-2018 09:56 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Er zijn ruim 2 miljoen e-readers in omloop in Nederland. Toch is het lezen van e-books nog altijd geen gemeengoed. Geen wonder, vindt Maarten.

De verkoop van e-books groeit nog wel altijd in Nederland, maar indrukwekkend is de groei bepaald niet meer. Volgens cijfers van het Centraal Boekhuis bedroeg de afzetgroei vorig jaar 5,8 procent. Een jaar eerder was dat nog 9 procent.

Van alle boeken die in Nederland verkocht worden, is nu 7 procent een e-book. Bepaald geen indrukwekkend percentage. Zeker niet als je de boekverkopen vergelijkt met muziek, waar digitaal al jaren een veel groter marktaandeel heeft dan cd's en platen - niet alleen in het gebruik maar ook in omzet.

Dat is opmerkelijk omdat e-books op het eerste gezicht tal van voordelen hebben boven het ouderwetse papieren boek. E-books zijn doorgaans een stuk goedkoper. En voor de veellezers zijn er inmiddels abonnementen waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt kunt lezen.

E-books zijn daarnaast lekker makkelijk mee te nemen. Op je e-reader zet je zonder problemen een halve boekenkast. Lekker handig voor op vakantie - traditioneel het moment dat mensen het meeste lezen. En schiet je opeens een boek te binnen dat je graag wil lezen, dan kun je het overal op de wereld in een paar seconden aanschaffen.

Oeps!

Hoe komt het dan dat boekenliefhebbers toch nog altijd massaal kiezen voor boeken van papier? Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat boekenlezers gemiddeld wat ouder zijn en vaak een romantische voorkeur hebben voor een tastbaar product dat ze in de kast kunnen zetten.

Maar het hangt er toch ook écht mee samen dat het kopen en lezen van e-books vaak nog lang niet zo prettig is als je zou wensen. Dat ondervond ik zelf eerder deze maand weer eens toen ik op Kobo.com een nieuw e-book aanschafte.

Nadat ik het bestand op mijn e-reader van Kobo had gezet en het wilde openen, verscheen er een onheilspellende boodschap in beeld: "Oeps! Dit document kon niet worden geopend." Alsof je een boek koopt waarvan alle pagina's zijn vastgelijmd. Alleen het compleet nieuw installeren van de e-reader bood uitkomst. Op mijn smartphone kon het boek in de tussentijd wel gewoon lezen.

Energiezuinig

Dat is wellicht de grootste tekortkoming van de huidige generatie e-readers: qua gebruiksvriendelijkheid en ervaring kunnen ze niet tippen aan wat we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt met onze smartphones.

Het is natuurlijk prettig dat je op je e-reader zelf de lettergrootte kunt bepalen, maar dat heeft als nadeel dat de lay-out er vaak niet uitziet. Staat het paginanummer opeens weer over een woord...

Ten slotte loopt de accu van mijn vorig jaar aangeschafte e-reader veel te snel leeg naar mijn smaak. Zelfs als ik 'm niet of nauwelijks gebruik moet het apparaat al na een paar weken weer aan het stopcontact. Toch niet helemaal waarop je hoopt met zo'n 'energiezuinige technologie'.

Papier, helemaal zo gek nog niet...