Half jaar tweets met 280 tekens: langer is beter

Half jaar tweets met 280 tekens: langer is beter

26-03-2018 08:27 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Vandaag een half jaar geleden begon Twitter met het toestaan van tweets van 280 tekens. De beste beslissing ooit.

Internetgebruikers zijn conservatief. Pas het uiterlijk van je website aan en je mailbox loopt vol met berichten van mensen die het vorige design beter vonden. Een mening die ze doorgaans blijven aanhangen tot de volgende omkat zich aandient: dan blijkt dat ze het nieuwe ontwerp nóg minder vinden. Goedbeschouwd heeft het web er ook nooit zo goed uitgezien als in 1996.

Als er één bedrijf is dat te lijden heeft onder de conservatieve inborst van de gemiddelde internetter, dan is het Twitter wel. Elke wijziging die de site doorvoert, gaat steevast vergezeld van een luide klaagzang van gebruikers over hoe vroeger alles beter was. Je weet wel, toen Twix gewoon Raider heette, Radio 1 niet de hele tijd muziek uitzond en het Nederlands elftal nog 4-3-3 speelde.

Iedereen ongefilterd in mijn tijdlijn

Zelf heb ik me door de jaren heen ook geregeld schuldig gemaakt aan het luidkeels becommentariëren van de wijzigingen die Twitter doorvoerde. Zo herinner ik me nog goed hoe verbolgen ik was toen Twitter besloot om alleen nog maar mentions te laten zien die gericht waren aan mensen die je al volgde. Hoe moest ik nu in het vervolg nieuwe mensen op Twitter ontdekken?

Veel van de wijzigingen die Twitter in de loop der jaren doorvoerde, hebben echter goed uitgepakt. Ik zou er nu bijvoorbeeld niet meer aan moeten denken dat ik alle reply's van iedereen ongefilterd in mijn tijdlijn zou krijgen.

Eindeloos geouwehoer

Vandaag is het precies een half jaar geleden dat Twitter begon met het toestaan van 280 tekens. De functionaliteit was, zoals zo vaak, eerst alleen beschikbaar voor een selecte groep, maar al snel kon de hele wereld ervan profiteren. Op Chinese, Japanse en Koreaanse twitteraars na - maar die stuitten dankzij hun schrift sowieso al bijna nooit op de oude limiet van 140 tekens.

De reacties waren voorspelbaar. Critici voorspelden dat de wijziging het unieke karakter van Twitter om zeep zou helpen. Terwijl de oude limiet gebruikers dwong om hun gedachten puntig te formuleren, zou de uitbreiding naar 280 tekens gaan leiden tot eindeloos geouwehoer.

'Dit leest niemand'

Sommigen criticasters hadden er aanvankelijk zelfs een dagtaak aan om twitteraars die gebruikmaakten van de mogelijkheden van de nieuwe limiet, tot de orde te roepen. Zo plaatste de voormalige Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas geregeld pinnige antwoorden van het type: "Zo'n tweet kan ook in 140 tekens, mevrouw. Dit leest niemand."

Conservatief gezeur. Enkele maanden later zijn we allemaal aan de nieuwe limiet gewend geraakt. De grens van 280 tekens is een zegen. Niet langer eindeloos prutsen om een boodschap toch in 140 tekens kwijt te kunnen. Geen lelijke afkortingen meer. En ook geen misverstanden meer omdat je bij het inkorten van je tweet net iets te veel essentiële informatie achterwege moest laten.

Ja, zelfs Frans Weisglas plaatst inmiddels tweets die langer zijn dan 140 tekens.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar