Iedereen aan de notch? Ik dacht het 'not'

Iedereen aan de notch? Ik dacht het 'not'

01-03-2018 22:45 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Allerlei Android-merken komen met iPhone X-ripoffs, met een notch bovenin het scherm. Bram kan zijn ogen niet geloven.

De iPhone is al veelvuldig gekopieerd. Maar bij de iPhone X was het Apple zelf dat de concurrentie moest na-apen. De trend was het verdwijnen van de schermranden en de fysieke thuisknoppen. Met de iPhone X ging Apple daar in mee. Maar zoals alle fabrikanten moest het daar een prijs voor betalen. Want wat te doen met de vingerafdrukscanner?

Waar veel fabrikanten ervoor kozen om de vingerafdrukscanner naar de achterkant te verplaatsen, loste Apple het op met de 'notch'. In deze inkeping aan de bovenkant van het scherm werden de camera en sensoren voor de gezichtsherkenning verwerkt. Niet heel elegant, we konden er lekker over roddelen en de spot mee drijven, maar ach, het was het wisselgeld dat Apple moest betalen voor het verdwijnen van de schermranden.

Copycats

Maar nu, een half jaar later, duiken er allemaal Apple-copycats op die precies hetzelfde doen. Huawei, Asus, Xiaomi, Leagoo, Oukitel, UleFone, allemaal werken ze aan een telefoon met een inkeping bovenaan het scherm. LG heeft deze week achter gesloten deuren ook een prototype smartphone met een notch getoond. Asus schept zelfs op dat zijn 'small notch' 26 procent kleiner is dan die van Apple.

Stukje niks krijgt status

Door deze copycats wordt het designcompromis van Apple ineens opgehemeld tot luxe. Hè? Begrijp ik het nu goed? Heeft het wisselgeld, de uitsparing, oftewel een stukje niks, nu ineens status? Geef mij dan maar dat gekke Vivo, dat een uitschuifbaar cameraatje heeft bedacht dat uit de bovenkant schiet als je een selfie wil maken.

Hopelijk geloven ze 't zelf niet

Ik kan me niets anders voorstellen dan dat er bij Apple werknemers hard aan het werk zijn om de notch te laten verdwijnen, door bijvoorbeeld de sensoren en camera in het scherm te verwerken. Hopelijk horen zij deze kopieerverhalen niet. Straks gaan ze zelf ook nog geloven in dat stukje niks als statussymbool.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar