Instagram-foto's op Twitter: het kan wel, maar werkt het?

Instagram-foto's op Twitter: het kan wel, maar werkt het?

09-07-2016 21:01 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Bram zet zijn Instagram-kiekjes automatisch door naar Twitter, maar twijfelt nu toch of het wel zo slim is.

Je hebt er een dagtaak aan om alle sociale kanalen bij te houden. Wie nog meer te doen heeft op een dag, moet keuzes maken. Ik hou niet zo van keuzes, liever heb (en doe en zie en beleef) ik alles. Daar zijn gelukkig foefjes voor. Alle sociale kanalen zijn aan elkaar te koppelen. Zo hoef je eigenlijk maar één bericht te schrijven en kan die in een klap overal geplaatst worden, al moet het soms via een omweg. Zo heeft Instagram uitgeschakeld dat je elke foto automatisch ook deelt op Twitter (dan deel je tegenwoordig alleen nog maar de link), maar via IFTTT bind je de lusjes aan elkaar en kan het dus toch (zie deze handleiding).

Instagram boven Twitter

Maar dat het kan, wil niet zeggen dat het ook lekker werkt. Elk medium heeft zijn eigen cultuur, gebruiken, do’s & don’ts en taal. Met Instagram ben ik nog een redelijk groentje, maar ik begin steeds beter de spelregels te begrijpen. Het moet een beetje artistiek zijn, een beetje vaag, een beetje van jezelf, een beetje verstild en, als het kan, een beetje natuurschoon. De afgelopen twee weken was ik op Oerol, Terschelling, dus alle elementen waren aanwezig om het account nieuw leven in te blazen. Het beviel prima: niet te veel plaatsen, mooie momenten uitkiezen en de filterkoning in jezelf naar boven halen. Oordeel vooral zelf.

Twitter is nooit mijn beste vriend geweest. Vooral het feit dat berichten zo snel verdwijnen in een overvloedige tijdlijn, maakt dat ik de energie die het kost om tweets te tikken liever spaar. Maar ja, een techjournalist met een passief Twitter-account, dat klopt ook niet helemaal. Vandaar dus dat ik de Instagrams door laat stromen.

Werkt het?

Vandaag werd ik tweemaal geconfronteerd met deze automatisering. "Ik heb je Oerol-avonturen gevolgd op Twitter", zei een Instagramloze BNR-collega van me. Ze vond het leuk om het te zien, dus dat pleit vóór.

Maar toen kwam er een tweede collega die een opmerking maakte over een voor op Twitter ongelukkige selfie. Een andere collega kwam daar nog eens overheen met de vraag of deze foto kunst was. Op Instagram heb ik hier nul opmerkingen over gehad. Al met al: ik had er helemaal niks van begrepen om deze foto op Twitter te plaatsen.

Elk medium heeft eigen cultuur

Conclusie blijft dat elk medium zo z'n eigen cultuur heeft en dat de ene foto of post niet zomaar op het andere medium geplakt kan worden. Dikke vette pech voor mij, dus.

Ga ik deze instelling nu dan ook uitzetten? Ik denk het niet. Het blijft een fijne vulling van mijn semi-passieve account en de discussie over het kunstzinnige gehalte van mijn foto’s (en de grote van mijn neusgaten) zorgt ervoor dat ik ook weer eens op Twitter kijk. Best leuk daar.

Meer artikelen in onze rubriek Commentaar