Nee, ik kom niet naar je hackathon, maar wil er wel naar luisteren

Nee, ik kom niet naar je hackathon, maar wil er wel naar luisteren

23-01-2018 08:17 Laatste update: 26-04-2018 14:04

De podcast StartupBus laat horen waarom hackathons niet zo zinloos zijn als dat ze voor een buitenstaander lijken.

Als journalist word je doodgegooid met uitnodigingen voor hackathons: tech-evenementen waarin kleine teams in meestal 24 of 48 uur een product of dienst uit de grond trekken, vaak rondom een thema. Ieder zichzelf respecterend bedrijf, merk, overheidsinstelling, stad of sector heeft er wel één. Zelf sla ik ze het liefst over, want als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien.

Zoutzak

Het wordt altijd gehouden in donkere hokken, volgepakt met jongens (en hier en daar een meisje) die niet slapen, douchen of (gezond) eten. In plaats daarvan verdwijnen ze in hun computerscherm om te bouwen aan een project dat na de hackathon vrijwel altijd in de prullenbak belandt. Op de laatste dag wordt het project gepresenteerd, maar dan is de energie meestal op en sta je naar een zoutzak te kijken, met een niet-werkend prototype. Oftewel, hackathons: vast leuk om aan mee te doen, maar niet om over te schrijven.

Waarom doen ze mee?

Maar wat me wel altijd fascineerde: waarom spenderen deze jongens hun vrije tijd aan het sleutelen aan een project dat toch nooit van de grond komt, zonder noemenswaardige prijzen en waar ze soms zelfs voor moeten betalen om aan mee te doen? Ik begreep het nooit, tot ik de podcast over StartupBus hoorde.

De Amerikaanse podcastproducent Gimlet maakte een vijfdelige mini-serie als onderdeel van zijn serie StartUp Podcast. Elke aflevering beslaat één dag van de hackathon StartupBus, waarbij deelnemers vijf dagen in een bus door Amerika rijden en een app of andersoortig techproduct ontwikkelen, om uiteindelijk deel te nemen aan de finale waarin de teams met hun idee strijden tegen mede-busgenoten, maar ook tegen bussen uit andere steden.

In de podcast wordt niet alleen op de ideeën ingezoomd, maar vooral op de reden waarom deze deelnemers 300 dollar betalen (exclusief eten en hotels) om zonder beloning aan een prototype te sleutelen.

Nieuwe Zuckerbergs

Iedereen heeft zo z’n eigen reden. Zo ziet de een het als middel om eindelijk iets wezenlijks met zijn talenten te doen. Voor de ander is het de laatste strohalm om een baan te vinden, omdat ze anders wordt uitgezet uit Amerika.

De vijf afleveringen van ongeveer 40 minuten zijn een road trip, blik achter de schermen bij ontwikkelaars en psychologisch schaakspel in één. Op een hackathon wordt dan misschien wel nooit 'de nieuwe Facebook' geboren, maar wel de nieuwe Zuckerbergs.

Luisteren kan via de Podcast-app op iPhone, via Spotify of via onderstaande links.

Aflevering 1: Monday
Aflevering 2: Tuesday
​Aflevering 3: Wednesday
Aflevering 4: Thursday
Aflevering 5: Friday

Vanavond: live over de tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk vanavond (23 januari) om 20:30 op Bright.nl naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.