Waarom de iPhone X zo duur is in Nederland

Waarom de iPhone X zo duur is in Nederland

14-09-2017 07:15 Laatste update: 26-04-2018 17:41

De iPhone X kost een rib uit je lijf, maar dat is niet voor niets. Apple heeft er zo zijn redenen voor.

Voor het eerst presenteerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X. De prijzen van de eerste twee zijn niet opvallend: 809 euro voor de 8, 919 euro voor de 8 Plus en meer als je meer opslag wil. Maar met de iPhone X gaat Apple voor de eerste keer door de 1000 euro grens heen, en ruim ook. Je betaalt 1159 euro voor een iPhone X met 64 GB opslag en 1329 euro voor 256 GB. Misschien even schrikken, maar Apple heeft zijn redenen.

Nieuwste technieken

De iPhone X is een belangrijke maar ook broodnodige gok voor Apple. Al jaren verkoopt het bedrijf meer en meer iPhones. Die moeten niet alleen elk jaar weer verrassende nieuwe dingen doen, ze moeten ook daadwerkelijk geproduceerd worden. Het meest recente iPhone-verkooprecord staat op 78 miljoen iPhones, in het vierde kwartaal van 2016.

Dat zijn 78 miljoen iPhones die allemaal gemaakt moeten worden. In één dag zitten 86.400 seconden, dat zijn 7.776.000 seconden in een kwartaal – Apple moet dus 10 iPhones per seconde produceren om aan de vraag te voldoen. Een enorme opgave die alleen maar moeilijker wordt. Geen wonder dat Apple met de iPhone 7 van vorig jaar voor het eerst drie jaar achter elkaar dezelfde behuizing voor zijn iPhone gebruikte: dat is simpelweg makkelijker te produceren.

Innovaties

Apple maakt dus de afweging van schaalbaarheid versus innovatie. Kan het bedrijf van een iPhone met de allernieuwste technieken praktisch gezien in één keer miljoenen exemplaren produceren? De conclusie: dat kan niet, althans niet op een manier die even winstgevend is als Apple gewend is.

Dat heeft ook te maken met de vorm van innovatie. De eerste jaren van de smartphone werden flinke sprongen gemaakt: grotere, scherpere schermen, snellere chips, betere camera’s, dunnere toestellen: de vernieuwingen waren snel en helder.

Die vorm van innovatiesnelheid remt de laatste tijd af. Smartphones zijn zo’n gemeengoed geworden, dat een mooi scherm of prima camera al voor een paar honderd euro te koop is en ons niet meer verbaast. Dus investeert Apple in kunstmatige intelligentie, in nog geavanceerdere camera’s, in gezichtssensoren die geen enkele andere smartphone heeft en een onderscheidend design. Duurdere innovaties, en dus een hogere prijs. Grote concurrent Samsung doet hetzelfde, en bracht zijn Note 8 onlangs voor 999 euro op de markt.

Betalen voor prestige

Dat maakt van de iPhone X in die zin een concessie. Wil je de allernieuwste technieken, het nieuwste ontwerp, het beste scherm en de beste camera? Dan betaal je de hoofdprijs. Voor een paar honderd euro minder koop je een iPhone 8 met dezelfde nieuwe chip, een vernieuwd design, een nieuwe camera en ondertussen past Apple zijn productieproces aan om steeds meer exemplaren van de iPhone X te maken.

Bovendien verkoopt Apple nog steeds de iPhone SE, iPhone 6S en 6S Plus en iPhone 7 en 7 Plus. Ook die telefoons wil het bedrijf vast nog graag slijten, voor een flink lagere prijs. Het is helemaal niet de bedoeling dat de iPhone X de meestverkochte iPhone wordt. Apple moet er genoeg van verkopen om de productie langzaam op te voeren. Om zijn fabrieken aan te passen, om meer speciale sensoren te ontwikkelen en in te kopen en om miljoenen OLED-schermen te laten maken.

Volgend jaar zitten veel technieken van de iPhone X vast ook in goedkopere modellen, en biedt het nieuwste topmodel weer het allernieuwste. Dat maakt de keuze eigenlijk simpel: wacht een jaartje, of betaal om vooraan te staan.

Belasting en valuta

De hoge prijs van de iPhone X is hier in Europa wel nog hoger dan in de VS. Dat komt door twee dingen: btw en valutaverschillen. De iPhone X kost in de VS 999 dollar, een dollar onder de psychologische prijsbarrière van duizend dollar. Omgerekend zou dat momenteel eigenlijk 835 euro zijn. Maar dan ben je er nog niet: in de VS worden prijzen standaard zonder btw geadverteerd, omdat die per staat verschillen.

Tel je de 8,9 procent btw die in New York wordt geheven bij de iPhone X op, dan kom je uit op 1088 dollar of 908 euro. Met ons btw-tarief van 21 procent kom je uit op 1010 euro, wanneer je de dollarprijs nu omrekent naar de euro. Zelfs dan dus nog ruim 150 euro goedkoper dan Apple in Nederland vraagt, en dat heeft dan weer met de zwakke euro te maken.

Toen onze munt een paar jaar geleden begon te kwakkelen, gooide Apple in heel Europa een buffertje bovenop zijn prijzen. Daarvoor waren dollarprijzen vaak de europrijs, en zou de iPhone X dus 999 euro hebben gekost. Onze relatief hoge btw en de destijds kwakkelende euro gooien dus het meeste roet in het eten. Maar de euro heeft de laatste maanden de stijgende lijn weer te pakken, terwijl Apple zijn beleid daar nog niet op heeft aangepast. 

Een reisje naar Amerika?

Kan je dus beter je iPhone in de VS gaan kopen? Als je er toch al heen gaat: zeker, je bespaart dan zo’n 250 euro. Speciaal een reis boeken om in de VS een iPhone te kopen? Dat wordt voor 250 euro toch een stuk lastiger.

Mocht je dat toch doen, weet dan wel dat je bij terugkomst eigenlijk 21 procent btw moet aftikken bij de douane. Het doosje van de iPhone weggooien, de telefoon in je zak stoppen en het pad 'niets aan te geven' kiezen, kan op eigen risico natuurlijk, maar dat heb je niet van ons.

Lees ook:

Commentaar: duizend euro of meer voor je smartphone?

Eerste indruk iPhone X

Bright-hoofdredacteur Erwin probeerde de iPhone X live op Facebook na afloop van het Apple-event (vanaf minuut 23). Volg ons YouTube-kanaal voor meer video's.