Creative class: Filterfabriek geeft sigarettenpeuken een tweede leven

Creative class: Filterfabriek geeft sigarettenpeuken een tweede leven

10-07-2013 09:17 Laatste update: 28-04-2018 11:28

De 2,5 kilo filters die een roker jaarlijks weggooit helpen vogels hun leven door. Dat bewijst Isaac Monté met Filter Factory.

Papiertjes op straat gooien is al lang not done. Wat is eigenlijk het verschil met sigaretten die nog steeds uit het autoraam of op de stoep voor kantoor en kroeg gegooid worden? Sigarettenfilters genieten een status aparte en Willem de Kooning Academie afstudeerder Isaac Monté laat dat nog eens duidelijk zien.

Sigarettenfilters zijn nuttig afval, bewijst interieurarchitect en productontwerper Monté. Althans voor vogels. De synthetische vezels houden warmte goed vast en zijn dus prima nestmateriaal. Daarnaast houdt de nicotine in de filters parasieten buiten het nest waardoor de kuikens meer kans op overleven hebben. Met een jaarlijkse productie van 2,5 kilo per roker is het een betrouwbare bron voor grondstof.

De Filter factory maakt van deze sigarettenfilters vogelhuisjes. Wie een peuk in de machine werpt hoort een shredder zijn werk doen. Binnenin zit ook een soort wafelijzer dat de vermalen filters samensmelt tot een vogelhuis.

Na 300 filters plopt er een deurtje open waarna de gelukkige winnaar zijn vogelhuisje mee kan nemen. Zeg maar Holle bolle Gijs voor volwassenen. Op deze manier beloont Monté goed gedrag in plaats van het foute zwerfaval te bestraffen.

De vogels varen er ook wel bij. Een vogel die een zwervende peuk voor voedsel aan ziet, zal sterven. Met het recyclen van afval draait Monté de dood om tot een nieuw nest.