Creative class: verwarrende prints en vormen
Nieuws

Creative class: verwarrende prints en vormen

woensdag 29 augustus 2012 17:06

Ingenieuze prints en vormen verklappen de interesse voor constructie en techniek van modeontwerper Chrissie Houtkooper.

De catwalkmodellen dragen stof waarbij het lijkt alsof ze onder de tatoeages zitten. Die zwartwit print verwerkt in hoekige kledingstukken maakt dat het figuur van de modellen compleet veranderd. Afstudeerder Textiel & Mode aan de KABK aan Den Haag Chrissie Houtkooper blinkt uit in monochrome power dressing.

Kenners vergeleken haar werk met Mary Katrantzou en Iris van Herpen. Ze haalde de Vogue met haar 'buitenaards aandoende collectie met zilver, zwart en fotoprints in combinatie met abstracte vormen.' Behoorlijk anders dan haar collectie uit het 3e jaar, waar felle kleuren en juist grove prints kenmerkend waren.

Houtkooper ziet een collectie als een compleet beeld. Haar schoenen doen denken aan het werk van Bart Hess. Dat een collectie ook schoenen bevat is niet uitzonderlijk, de illustraties die Houtkooper als onderdeel van het geheel ziet wel. Die tekeningen verklaren ook de titel Axis Mundi. De illustraties verwijzen naar het centrum van de wereld of een connectie tussen hemel en aarde.

"Mijn inspiratie voor deze collectie is het sjamanisme. De beoefenaars beweren contact te hebben met de geestenwereld door in trance te raken door middel van het gebruik van drugs, dansen, seks, zelfverminking en tatoeƫren. Een sjamaan kan niet alleen genezen, maar ook menselijk lijden veroorzaken. Deze contradictie vind ik interessant en heb ik in mijn collectie willen weergeven."

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief