1243 lampen zijn samen één lichtbron

1243 lampen zijn samen één lichtbron

18-03-2010 09:21 Laatste update: 29-04-2018 06:02

Annemiek van Grondel

De lampen What Watt? en Gulp van Tim Fishlock zijn wondertjes van ingenieus fröbelwerk.

Een bolvormige kroonluchter, gemaakt van 1243 aan touwtjes bungelende gloeilampen in alle soorten en maten. Het zijn oude, niet meer werkende lampen, die worden verlicht door slechts één lichtbron, een spaarlamp. Als symbool voor het nieuwe dat het oude vervangt.

Tim Fishlock maakte deze kroonluchter van 1,1 meter in doorsnee in opdracht, noemde hem de What Watt? en produceerde deze vervolgens in een oplage van tien. De Londense ontwerper ziet het als een ode aan de gloeilamp, die aan een geleidelijke capitulatie is begonnen wegens nieuwe Europese wetgeving, en die in 2011 zal zijn vervangen door groenere alternatieven.

What Watt? from Tim Fishlock on Vimeo.

Zijn nieuwste ontwerp, Gulp (800mm), is vervaardigd van drieduizend doorzichtige, in elkaar gestrengelde rietjes. In principe zou je eruit kunnen drinken, als je het ene uiteinde in een glas zou steken en uit het andere drinken, beweert hij. (Misschien niet echt aan te raden als experiment: ‘gulp' staat voor slikken en in één keer achteroverslaan, maar ook voor stikken.)

Het kostte Fishlock precies één week om de lamp te maken. Op zijn website kun je hem gewoon bestellen. Deze is ook in een beperkte oplage verkrijgbaar, van 50 lampen. Prijs: 1250 pond.